• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dramatisk tolkning av Pelikanen


I samma båt. Stina von Sydows mor Elise håller stilen på sina barns bekostnad, William Wahlstedts Fredrik och Ann-Sofie Andersson Kerns Gerda.

 

Sannolikt kvarstår endast skulder

 

RECENSION/ NORRKÖPING Lägenheten är karg och tom. Anna Petterssons tolkning av August Strindbergs Pelikanen är bitvis högdramatisk. Östgötateaterns skådespelare är träffsäkra som modern, sonen och dottern.

Det har återigen blivit dags att stifta bekantskap med August Strindbergs kammarspel Pelikanen från 1907. Östgötateatern satte upp pjäsen 2012, då i regi av Hilmar Jónsson.

Nu är det Anna Pettersson som har regisserat, och det med en synnerligen intressant tolkning. Föreställningen sätts upp på Teater Bråddgatan 34 vilket inbjuder till en intim känsla.

Tre personer, fyra stolar och ett badkar syns inledningsvis. Scenografin är avskalad och ger stort utrymme för skådespelarnas bitvis improviserade gestaltning av modern Elise och syskonparet Fredrik och Gerda. William Wahlstedts spelar träffsäkert sonen och Gerda spelas av Ann-Sofie Andersson Kern som gör en fenomenal tolkning av en dotter som varit på villovägar en längre tid.

– Stäng dörren är du snäll, ropar Elise med emfas till sin son.

Det är mycket kallt i rummet. Modern, som gestaltas av Stina von Sydow, är bitter och upprörd och visar sin dominerande ställning.

 

Pelikanen
Återförenade. Dottern Gerda, modern Elise och sonen Fredrik i ett ögonblick av lugn innan katastrofen stormar in.

 

Pelikanen utspelar sig i ett rum i en lägenhet som känns karg och tom. Fadern som nyligen gått bort har inte lämnat efter sig mycket till arv. Sonen ser tärd ut och blir mer eller mindre avvisad.

– Gå din väg! uppmanar modern Elise bestämt.

Sonen Fredrik, som har levt ett hårt liv och sökt tröst i drickandet, har plågats under hela sin uppväxt av moderns eskalerande vansinne och maktfullkomlighet.

Dottern Gerda har nyligen kommit tillbaka efter en bröllopsresa med sin nya man. Syskonen verkar inte sakna sin nyligen bortgångne far, utan är mer intresserade av vad bouppteckningen eventuellt kommer att ge. Det är högst sannolikt att endast skulder kvarstår.

Men modern går det ingen nöd på: ”Jag har ju min pension”, säger hon. Barnen svarar med hånskratt. Det enda som finns kvar är luft och det kan man inte bli mätt på.

Ett sönderrivet brev är dock funnet som fadern skrivit innan sin död. Fredrik och Gerda, bråkar och skanderar unisont och sarkastiskt: ”Stackars far!”

Varför denna plötsliga medömkan och vad står det i brevet?

Under hela föreställningen är publiken en del av pjäsen. Direkta frågor och uppmaningar av skådespelarna ges, såsom att lämna lokalen med orden:

– Paus mina herrar!

 

Pelikanen
Ryggläge. Ann-Sofie Andersson Kern och William Wahlstedts tolkningar av Gerda och Fredrik är övertygande.

 

När vi återvänder efter pausen möts vi av en frän doft av sopor. Mycket effektfullt. I bakgrunden kan man se en soptipp brinna, därav stanken.

Den andra akten fortsätter lika temperamentsfullt som den första. Barnen bråkar med varandra och modern är märkbart irriterad och missunnsam. Gerda försöker dränka sin mor i badkaret. Det är högdramatiskt!

Jag måste tillstå att jag är djupt imponerad av såväl ljussättning som effekter. Denna uppsättning är en modern tolkning och ett fascinerande drama av Strindberg. Anna Petterson har med stor skicklighet träffat rätt och känslan av missmod, svält och hunger, vånda och girighet är tydlig under hela föreställningen. Skådespelarna övertygar.

Pelikanen ger helt klart mersmak. Jag kan varmt rekommendera den!

© Text: Jesper Jaldeland
© Foto: Elisabeth Ohlson Wallin och Per Bolkert

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

5–19 april 2018

ELSAS HUS Linköping

30 maj – 3 juni 2018

Pelikanen
av August Strindberg
Regi och bearbetning: Anna Pettersson
Scenografi: Anna Pettersson och Julia Herskovits (student på Stockholms dramatiska högskola)
Ljusdesign: Max Mitle
Videodesign: Erik Rosales
Ljuddesign: Gustave Lund
Kostym: Julia Herskovits
Mask: Birgitta Stenqvist
Prod: Östgötateater och Strindbergs Intima Teater

SKÅDESPELARE
Stina von Sydow
Ann-Sofie Andersson Kern
William Wahlstedt

Strindbergs intima teater hemsida
Östgötateatern hemsida Facebook Pelikanen
Östgötateatern förnyar Pelikanen reportage Kultursidan.nu 3/4 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.