• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

David Myrvolds naturmåleri på Kronan


Syner. Något har fångat David Myrvolds blick. Kanske solen en hög dag. Kanske sensommarljus på löven. Kanske småkryp på en stig. Kanske… De heter Gul, Tick, tack, tall och Tick, tock, stock.

 

Betraktaren skapar landskapet

 

NORRKÖPING Observationer i/av naturen. Han kallar sig landskapsmålare. Går ut om dagen. Ser fåglars flykt och maskars kryp. I ateljén fästs observationerna med färg på duk, blir abstrakta metamorfoser – som nu kan ses på Galleri Kronan.

Att avbilda naturen kan ske på många olika sätt. Det exakta där varje grässtrå, färgnyans, fjäder på fågeln är med i rätt storlek och nyans, som ett fruset ögonblick av verkligheten. Eller så den mer lekfulla där man blandar friskt mellan vad som är fantasi och avbildning. Där man mer är ute efter en stämning.

 

David Myrvold
Luftigt och lätt i David Myrvolds målning Strandpromenad/ Barr grön.

 

Så kan man också göra som David Myrvold gör. Han observerar naturen som också är titeln på hans utställning, Observationer i/av naturen.

– Jag kallar mig själv för ”landskapsmålare”, fast det är ingen exakt avbildning naturen jag gör, menar konstnären.

David Myrvold gillar att vandra i naturen. Då observerar han den, tar in alla detaljer som roliga grenar, färgnyanser, vackra/fula träd, himlar, vattenpölar.

Han målar sällan ute. Det gör han i sin ateljé ur minnet, i ateljén finns färgerna och verktygen. Där sker förvandlingen, bilderna blir metamorfoser. I stället för det exakta avbildandet föds abstrakta och spännande naturbilder. Med fantasin hjälp får betraktaren fram hur landskapet ser ut; färgen, formen, motsättningarna. Harmoni ställs mot disharmoni.

Bilderna är meditativa och landskapet skapas när man betraktar dem. Även om konstnären tar sig stor frihet i det han gör så påpekar han ”att han är noggrann med hängningen”, den ska vara stram och exakt. Det ger utrymme för fantasi och möjlighet att drömma sig bort i tavlan.

 

David Myrvold på Galleri Kronan
Poetiska bilder. Målningarna är David Myrvold tolkningar av dikter av Johan Lindblom.

 

Ordet är också viktigt för David Myrvold. I samband med Trollhättans poesifestival i höstas tolkade han några dikter av poeten Johan Lindblom, som i sin tur tolkade några av David Myrvolds bilder i ord. Det blev ett möte som berikade både bild och dikt.

Vid sidan av sitt konstnärskap är David Myrvold verksamhetsledare för ungdomskultur i Vänersborgs kommun. Där han gillar att möta unga människor – skapa och samtala om vad som är en bra bild och att genom detta förstå sig själv och andra.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

David Myrvold på Galleri Kronan

GALLERI KRONAN Norrköping

Vinter–vår 2018
Utställningar

13–28 januari
Erika Pardo Skoug
Kurbits
Måleri och tryck

3–18 februari 2018
Catharina J. Ek
Måleri
Sonny Löfvall
Måleri

24 februari – 11 mars
Christer Paleologos
Färg utan form Form utan innehåll Tomma gester
Måleri

17 mars – 8 april
Konst eller Klocka 9.0
Utställning för årets S:t Olofsmedaljörer

14–29 april
David Myrvold
Observationer i/av naturen
Måleri

5–20 maj
Sara Lundberg
Fågeln i mig flyger vart den vill
Blandteknik och tryck

LÄNKAR
David Myrvold hemsida
Galleri Kronan hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.