• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Dick Harrison om slaveriets historia


Drastisk. Dick Harrison har en förmåga att ge historien liv mer personliga exempel och halsbrytande språk. I onsdags besökte han Stadsbiblioteket.

 

Ljust skinn i vikingars pälshandel

 

NORRKÖPING Slaveriet är en grym, ännu pågående historia. Kände historieprofessorn Dick Harrison gav en överblick över slaveriet genom tiderna på Stadsbiblioteket. Svenskarna har inget jättebra facit.

Professor Harrison är som talare kraftfull och ofta förkrossande effektiv. Att mänskligheten lätt sorterar sina medmänniskor i Vi och Dem vi utnyttjar framkom tydligt under hans föreläsning på Stadsbiblioteket i onsdags.

 

Dick Harrison
Vetgiriga. Christina Brusén och Thomas Almqvist sitter på första raden.

 

Ibland kunde fulla missionärer bli ofrivilliga hjältar i Afrika på 1800-talet. Även den ”infödda” medelklassen kunde nämligen hamna på obestånd. Om fadern i familjen dog under jakt kunde modern bli tvingad att sälja sig som slav. Var hon sjuklig kunde barnen få en chans, eller om de var ”klena” istället bli levande begravda. Det sägs att missionärer ibland hörde skrik från före detta barnslavar i provisoriska gravar och 30 procent (sic) av slavarna kunde dö varje år i exempelvis Zanzibar.

Så började kända historieprofessorn Dick Harrison sin föreläsning i välfyllda Mellanrummet på Norrköpings stadsbibliotek. Enligt International Labour Organisation finns det cirka 12–15 miljoner slavar i världen i dag, men Dick uppskattar talet till 30–40 miljoner.

Det vi fick lära oss i skolan om elaka plantageägare i USA på 1800-talet eller onda köpmän från Holland på 1700-talet ger inte hela bilden heller. Förhållandena var ofta ännu värre i arabvärlden för att inte tala om Kina eller Indien (ibland omnämnt som världens mest rasistiska land). Så kallat ”skuldslaveri” av kastlösa är ännu i dag stora skamfläckar.

Svenskarna har inget bra facit heller. Den pälshandel under vikingatiden skolan tog upp var ofta ren handel med slavar, ofta rena ”sexaffärer” med unga kvinnor. Sverige hade dessutom mer eller mindre avtal med Algeriet på 1700-talet, som var ett centrum för internationell slavhandel, och, givetvis, därpå följande piratverksamhet.

 

Dick Harrison
– Visste ni att… Dick Harrison ger i boken Slaveriets historia (2015) en komprimerad överblick av ämnet han skrev ett omfattande trebandsverk om åren 2006–2008.

 

Då slaverifrågan ofta kräver man tar itu med jobbiga frågor som stör vår självbild ligger den ofta lågt på agendan. Man får tänka att förbud kom först i Brittiska Imperiet 1833, i USA som bekant 1865, Brasilien först 1888 och Saudiarabien 1962. Abolitionisterna under 1800-talet (”avskaffare”) var dock Sveriges första folkrörelse, en brokig samling journalister, författare och excentriska adelsmän (rörelsen fanns även i USA), som efterhand kom att ”mala ner” opinionen och få en långsam förändring till stånd.

Dick Harrison kom givetvis med en historisk exposé också. Slaveri dokumenteras redan i kilskrift 3000 f. Kr. Den första ”litteraturen” var förstås inte skönlitteratur utan juridisk skrift; traffickingdokument lär ha förekommit redan 2700 f. Kr.

Redan på bronsåldern hade ”slavfödda” mer blivit synonymt med ”sämre människor”. Och i den annars ofta högtstående romerska rätten sågs slavar som självklara, med regler som i detalj bestämde vilket straff som var lämpligt exempelvis när en servus flydde.

Dock kunde slavar under exceptionella förhållanden bli frigivna. Vilket den store stoiske filosofen Epiktetos blev.

© Text: Lars Henriksson
© Foto: Lena Ljungars

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

Slaveriets historia
Dick Harrison
Författarmöte

LÄNKAR
Epiktetos Wikipedia
Dick Harrison Wikipedia  Slaveriets historia
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Pilotstudien gav Dick Harrison mersmak på Söderköping reportage Kultursidan.nu 21/6 2012

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.