• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Pilotstudien gav Dick Harrison mersmak på Söderköping (reportage)


En historiker för Söderköping. Dick Harrison föreläste nyligen i Salong Ramunder. Snart återkommer han
med dubbla föreläsningar på Bondens bokhylla.

Starka indicier för svenskt grundläggande av maktstaden

 

Jag ger ett ämne en chans innan jag tackar ja till att skriva en bok. Det brukar räcka med en veckas pilotstudier då jag söker efter ”the human interest”, den personliga vinkeln. Söderköping flödade över av material.

Dick Harrison har på kort tid blivit Söderköpings hetaste historiker. Nyligen deltog han vid ett medeltidsseminarium för inbjudna från hela länet i Salong Ramunder och snart är det dags för dubblerat författarsamtal på Bondens bokhylla. Historieprofessorn är en skicklig underhållare, i tal såväl som i skrift, som både kan sitt ämne och konsten att berätta en historia. En bra försäljare av sin nya bok En medeltida storstad som är titeln på boken om just Söderköping. Den lär ha sålt som smör i finska Vasa, en liten stad med en liknande historia.

– Omkring år 1480 utbröt en skandal inom äldreomsorgen i Söderköpings kommun, inleder Dick Harrison drastiskt. Berättelsen leder fram till att en skicklig entreprenör av enkel härkomst, som tar över efter den fifflande företrädaren, började kallas Helge Evert efter sin död år 1498 och kunde ha blivit helgonförklarad. Om nu inte reformationen kommit emellan.
– Har ni hört talas om Sankt Evert? Nähä. Det här är en typisk historia från Söderköping, det finns flera. Men det hände ju i Söderköping så därför har ingen brytt sig. Hade det hänt i Stockholm så hade alla känt till honom i dag, spetsar Dick Harrison till det och fortsätter med nästa skröna, som inte är en skröna utan alldeles sann.

Söderköping kan ha varit Sveriges mäktigaste stad i nära 100 år, från 1250 och framåt. Det är inte helt svårt att förstå att publiken, guider, personer från hembygdsföreningar och studieförbund samt kulturhistoriska proffs från Söderköping och hela länet lyssnar intresserat till en man som tillåter sig att spekulera i dylika termer. (Nå, vad Vadstenaborna tycker om detta vet jag inte.)

– Det är jättespännande att höra om medeltidsstaden Söderköping, all denna kunskap som legat i glömska, säger Peter Carelli i pausen. Dick Harrison visar hur det hänger ihop, både Söderköpings framväxt och samtid och hur det gick till när det går tillbaka.
– Det han berättar om skitdoften känner jag väl igen från utgrävningarna i Lund på 1980-talet, fortsätter chefen för Norrköpings stadsmuseum, Peter Carelli är nämligen utbildad medeltidsarkeolog vid Lunds universitet där Dick Harrison numera är professor i historia.

Skitdoften hör till det ämnesområde som Dick Harrison tar till intäkt för sin egen teori om Söderköpings ursprung. Stadens tillblivande är nämligen höljt i dunkel, det finns inget dokument som bekräftar själva grundandet. En tidigare historiker har kastat fram idén att det var tyskar som anlade staden under tidigt 1200-tal.

Men föreläsaren fogar den ena pusselbiten till den andra och visar rimligheten i sin egen teori: att en stark släkt i Östergötland såg möjligheterna med tillgång till Östersjöhandel som samtidigt kunde skyddas från fientliga anfall. Att den starka släkten fanns på plats visar kung Erik Läspe och haltes drottning Katarina Sunesdotter, som skrev i sitt testamente från 1250 att hennes syster får ärva bland annat Söderköping. Den centrala texten kan man läsa sig till på den lilla skulpturen i centrala stadskärnan. Skitdoften representerar arkeologernas bekräftelse av att här låg en välplanerad stad med avloppssystem, och kavelbrobelagda gator.

– Skulle en stark östgötasläkt, Katarina var släkt med jarlen Birger Brosa av Bjälboätten och kung Sverker Karlsson, tillåta att tyskar byggde en stad på den mark de ägde? frågar Dick Harrison retoriskt. Han har onekligen en poäng där.

Att skriva historia handlar om att ställa nya frågor till gammalt material. Det har Dick Harrison poängterat vid tidigare föreläsningar och gör det även den här gången. Men hur det går till har han inte berättat. Efter föreläsningen får jag en kort intervju, då han berättar om den där veckan med pilotstudierna. Ännu ett villkor för att skriva en bok är att han ska lära sig något nytt för egen del.

Dick Harrison har tillgång till samma historiska dokumentskatt som alla svenska historiker har, och han parar det med redovisningar från arkeologiska utgrävningar. Det har hunnit bli en hel del sådana sedan Söderköpings historia senast uppdaterades. Vad ställer han då för frågor?

– Grälade de någonstans? Slog de ihjäl varandra och påverkade det stadens utveckling?, exemplifierar han och fortsätter:
– Jag kunde ha drunknat i fakta men har prioriterat det som är unikt för just Söderköping. Även om Söderköping var den första stad i Sverige där den unga Fransiscanerorden slog sig ner har jag inte fördjupat mig i hur det är att leva i ett Fransiscanerkonvent, för det vet vi redan.

Att Dick Harrison tillfrågades om att skriva om Söderköpings medeltida historia är till stor del kommunalrådet Magnus Berges förtjänst. Även han har universitetsstudier i historia bakom sig och roade sig vid ett tillfälle med att ta reda på vad det fanns för historiska dokument om den forna staden. Och fann att det var många, fler än om Stockholm, fler än om andra städer som var stora under medeltiden. När kommunledningen spånade på VisionSöderköping för några år sedan funderade man över vad som var unikt med Söderköping – Brunnen? Skärgården? Göta kanal? Storhetstiden under medeltiden!

Det här hade Dick Harrison på känn redan 2009 när han gästade Bokens dag i Norrköping. I en intervju i dåvarande Kulturtipset i 24nt avslutade han med att beskriva Söderköping som ”the Success Story.” Vilket han nu fått ytterligare belägg för, inte bara en stor medeltidsstad utan den stora medeltidsstaden i Sverige.

Den främsta anledningen till att vi inte läst mer om Söderköping, den medeltida storstaden, i historieböckerna är att Stockholm vann – och i viss mån även Norrköping. Det berodde inte på reformationen och inte på grund av sjuårskriget, inte ens då svenska armen brände staden för att danskarna inte skulle kunna brandskatta den. Det berodde på landhöjningen, att ån grundades upp så att handelsskeppen inte kunde nå den längre, parat med att Östersjön hade blivit ett fredligare hav så att staden inte behövde samma skydd av Stegeborg längre. Söderköping förlorade sina stadsrättigheter och somnade in i en törnrosasömn medan Norrköping tog över platsen som en av Sveriges viktigaste städer under lång tid framöver.

Birger Brosas unge släkting Birger Jarl satsade på den nya staden Stockholm, som blev allt viktigare. När jarlar och kungar slutade hålla hov genom att resa mellan sina borgar och slott och i stället utsåg en enda huvudstad, vann Stockholm, vilket bekräftas i 1634 års regeringsform. Och segraren skriver, som bekant, historien.

Om detta eller något annat berättar Dick Harrison gärna när han besöker Söderköping nästa gång, på Bondens bokhylla i Kanalhamnen måndag 25 juni.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

  • BONDENS CRÊPERIE Söderköping

  • Måndag 25 juni 2012 kl 16 och kl 19
    Dick Harrison

 

LÄNKAR
Söderköpings kommun hemsida
En medeltida storstad presentation Norstedts bokförlag
Fängslande praktverk recension Kultursidan.nu 20/5 2012
Sommarens författare serveras på Bondens bokhylla reportage Kultursidan.nu 25/4 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.