• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

East Pride för förändring med fest


Regnbågsflaggornas högtidsdag. Prideparaden går genom Norrköping på lördag.

 

Parad från Arbis till Vasaparken

 

NORRKÖPING En stad som Norrköping ska ha ett Pridefirande! Nätverket bakom East Pride lyfter upp Norrköping Prides regnbågsfärgade mantel. Dagarna fylls med föreläsningar, galashow och Prideparad med slagverkare i täten.

Slagverkarna från feministiska Rrriotsamba blir Norrköping Prides present till arvtagarna East Pride. En festlig och mullrande start på lördagens Prideparad som går en ny väg med start utanför Arbis på Bredgatan och med målgång i Vasaparken. Paraden går Kungsgatan norrut till Norra Promenaden, mot Resecentrum och  vänder sedan söderut och går Drottninggatan upp. Ta med filt och fika för fest i gröngräset.

 

Rrriotsambas slagverkare 2014
Slår till igen. Slagverkarna från Rrriotsamba bidrog till feststämningen vid Norrköpings första Prideparad 2014. Nu kommer de tillbaka.

 

– Jag hoppas på minst lika många deltagare i lördagens parad som förra året, säger paradansvarige Tobias Holmberg.

Då gick uppskattningsvis 5.000 gick med. Paraden rymmer en lång rad sektioner från RFSL och Norrköping Roller Derby i toppen och East Prides egen sektion på sluttampen. Däremellan går elevorganisationer, kyrkor, djurvänner, fackförbund och en hel del till. För första gången är politiska partier välkomna att bilda egna sektioner i Prideparaden och nästan samtliga partier i fullmäktige har hört av sig.

– Det märks att det är valår, kommenterar Robert Kunkel från RFSL.

 

Robert Kunkel, Victor Hedkvist, Maria Bergqvist och Tobias Holmberg
Stolta arrangörer. Robert Kunkel, Victor Hedkvist, Maria Bergqvist och Tobias Holmberg vid pressträffen tidigare i maj.

 

Eldsjälarna i Norrköping Pride signalerade förra året att de behövde pausa.

– Vi var några stycken som ganska snabbt kände att en stad som Norrköping ska ha ett Pridefirande, berättar Maria Bergqvist.

De tre, Maria Bergqvist, Maja Engström och Victoria Witt, bjöd in till ett möte dit både privatpersoner och organisationer som Sensus, RFSL och Svenska kyrkan kom. Ur detta föddes East Pride, ett nätverk med bredd varav merparten deltagit i Norrköping Pride genom åren.

– Drömmen är ett öppet samhälle där det finns plats att vara sig själv, säger rullstolsburne Tobias Holmberg som förklaring till sitt engagemang i East Pride, ja förutom då att initiativtagaren Maria Bergqvist drog med den erfarne funkisaktivisten.

 

Maria Bergqvist
Påverkare. För skolkuratorn Maria Bergqvist är engagemanget för Pride ett logiskt steg för att stödja alla elever.

 

– För mig är det mycket kopplat till mitt jobb som skolkurator. Jag möter många ungdomar som inte vågar vara sig själv. Ur elevperspektiv är det viktigt att alla vuxna i skolan, från vaktmästare till rektor, är medvetna och arbetar med värdegrund i vardagen. Det står i läroplanen att vi ska fostra demokratiska individer, understryker Maria Bergqvist.

Som hon ser det speglar skolan samhället. Om samhället inte är jämlikt och öppet så blir inte skolmiljön det heller.

– Bästa sättet att förändra skolan är att förändra samhället, resonerar Maria Bergqvist.

Pride är just ett sådant sätt att förändra samhället. Många av de 40 programpunkterna innehåller föreläsningar och samtal, som diskussion om ”Vad är manlighet”,  ”Bra Bemött – bemötande av hbtq-personer inom skola, vård och socialtjänst” eller ”Vem är crip och hur påverkar det sexlivet”. Därutöver finns många lättsamma aktiviteter som ”Brädspelskväll” med Sverok, Spoken word evenemanget ”Käk & Kärlek” och yoga.

Även om fredag 25 och lördag 26 maj är huvuddagarna så har de första aktiviteterna redan tjuvstartat. Diversity Club arrangerade nämligen Pride-pyssel för hbtq-ungdomar i måndags på Borgsmo fritidsgård.

– Aktiviteterna är utspridda över hela Norrköping, påpekar Victor Hedkvist, RFSL.

 

House of Silfver
Färgstarkt. House of Silfvers dansare har jobbat i månader inför lördagens festshow In the Name of Love. De fyller på scenen med extrainkallade dansare, musikalartister och skådespelare.

 

Pride är också fest och glädje. Cnema visar hyllade filmen Call me by your name på söndag. Östgötateatern sätter regnbågsflaggor i händerna på Cameras ensemble och ger musikalfesten Ovanför regnbågen på Stora teatern lördag kväll.

På Arbis bjuder House of Silfver XL lördagspubliken till In the Name of Love, en glittrande och fartfylld show med mycket sång, dans och drag. XL står för en utökad dansgrupp, musikalartisterna Marcus Fyrberg, Marthina Sjöström, Olle Petersson och Johan Pettersson, samt skådespelarna Elias Dahlgren och Jakob Sjöberg med flera.

– Vi gör detta endast en gång och det är en färgsprakande multishow där det händer grejer vill jag lova!, lockar Jakob Sjöberg.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Michael Strandhed och House of Silfver

NORRKÖPING

(21–) 25–26 (–27) maj 2018

East Pride


26 maj kl 13
Prideparaden
från Arbis till Vasaparken

LÄNKAR
East Pride hemsida Facebook program paradsektioner karta

Tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to East Pride för förändring med fest

  1. Pingback: 4.500 gick med East Pride i Norrköping – KULTURSIDAN.nu