• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

4.500 gick med East Pride i Norrköping

Vid Söder Tull
Mäktigt. När anförarna nådde Söder Tull var Prideparadens bakre del på sin höjd halvvägs på Drottninggatan.

 

En dag för allas rättigheter

 

NORRKÖPING Glada färger fyllde Kungsgatan och Drottninggatan i lördags. Prideparaden blev höjdpunkten för East Pride i Norrköping. Uppskattningsvis deltog 4.500 personer i tåget som leddes av Rrriotsambas slagverkare. RFSL gick i täten.

 

Robert Kunkel
Pride är mer än bara fest. Robert Kunkel uppskattade Arbetets museums föreläsning om äldre transpersoner som berättat om sina liv. ”Lärorikt” säger han om Tantjourens föreläsning om våld i nära relationer.

 

– Helt underbart! Dagen betyder jättemycket för alla medlemmar och för mänskliga rättigheter, säger Robert Kunkel, vice ordförande för RFSL i Norrköping, som deltagit i en rad evenemang under East Pride.

Han har burit RFSL:s banderoll från starten utanför Arbis till målgången i Vasaparken. Att RFSL går först är tradition, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, men många fler än förbundets medlemmar gick med i paraden, för egen del eller av solidaritet.

– Vi uppskattar att 4.500 gick med, säger paradansvariga Tobias Holmberg som gick paraden flera gånger om eftersom han tog sig fram och tillbaka genom tåget.

 

Prideparaden
Tuffa rytmer. Rrriotsambas kaxiga slagverkare slog an tonen.

 

Polisen eskorterade Prideparaden från starten vid Arbis till målet i Vasaparken, via Skvallertorget, Resecentrum och Drottninggatan. Kommunen flaggade med regnbågsflaggor på Drottningbron och Konstmuseet.

Många stack ut i vimlet. I det färgglada tåget syntes inte bara regnbågens färger på flaggor, vimplar, paraplyer och kläder. Också transflaggan, panflaggan och björnflaggan bars med stolthet.

Några påminde om allvaret – det är inte överallt Pride kan vara fest. ”I våra hemländer finns inte mänskliga rättigheter”, stod att läsa på en handgjord skylt.

En lång rad organisationer deltog, gymnasieskolor, studenter, kyrkor och fackförbund. För första gången öppnades paraden för de politiska partierna och i stort sett alla räknades in, även de som inte hunnit anmäla sig i tid. Liberalerna passade på att påminna om sitt stöd till den nya Samtyckeslagen.

 

Linda Snecker och Jonas Sjöstedt
Fotoobjekt. Vänsterpartiets Linda Snecker gick sida vid sida med partiledaren Jonas Sjöstedt, i form av en pappfigur i en liten vagn.

 

– Det här är en jätteviktig dag för alla att få vara den de är och få vara med den de älskar, sade Linda Snecker, V, efteråt och framhöll att hon gått med i Prideparaden även tidigare år, då som privatperson.

Moderaterna som missat anmälningsdatum ställde sig taktiskt strax utanför Vasaparken med banderoll för Öppna moderater, en av de första politiska hbtq-grupperna.

– Vi valde att stå här för att göra det bästa av situationen, sade August Gunnarsson, vice ordförande för Muf.

– Pride är något av det viktigaste under året, framhöll Olle Connman, Muf-ordförande.

Prideparaden
Några kanske gick för första gången. Några kanske varit med tidigare år. Några gick för alla som inte kan eller vågar.

 

Sedan fortsatte East Prides långa lördagsfest. I gröngräset, på Cnema, Arbis och Östgötateatern. En spårvagn rullade över Drottningbron där regnbågsflaggorna då och då lyfte i vindilarna.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund, Nils-Göran Tillgren och Ann-Charlotte Sandelin

 

Prideparaden

Prideparaden Diakonicentrums cykelkärra
Prideparaden Panflaggan, regnbågsflaggan och björnflaggan
Prideparaden Transflaggan
Prideparaden Fredrik Franzén
Prideparaden Muf väntade utanför

Drottningbron 26 maj 2018

EAST PRIDE Norrköping

26 maj 2018
Prideparaden
från Arbis till Vasaparken

LÄNKAR
East Pride hemsida Facebook
East Pride för förändring med fest reportage Kultursidan.nu 23/5 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.