• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kollektiv rapport mönstrar Norrköping


Rapport. Spiral åtbörd och IFK:s emblem återkommer i mönsterrapporten. Det orangea trädet överst i bild kan anas längst ner till höger.

 

Grundmönstret kommer igen

 

NORRKÖPING Värmekyrkan, Bamse och Spiral åtbörd. Men också cyklar, solen och glass. Insamlade teckningar under Kulturnatten har komponerats till nya mönster. Utställningen Kollektiv rapport – Mönsterexperiment öppnade på Stadsmuseet i lördags.

Rapport är ett begrepp inom mönsterskapande på textil eller tapeter. Det är grundmönstret som kommer igen med jämna mellanrum.

 

Tre mönster i serien Kollektiv rapport
På Hyllan. Tre mönster i kollektionen Kollektiv rapport

 

Hösten 2017 var det som vanligt Kulturnatt i Norrköping. Två inflyttade tjejer, Elin Svensson Arwenhed och Malin Odenhammar, med inredning och design som specialitet hade träffat varandra och startat Formgivningslaboratoriet.

Under Kulturnatten anordnade Stadsmuseet en workshop där besökarna fick teckna sin bild av Norrköping. Initiativtagare var Formgivningslaboratoriet som nu har sammanställt teckningarna. Resultatet har blivit flera mönster och en sommarutställning.

Utställningsrummet Hyllan ligger en trappa upp direkt från Stadsmuseets reception. Den nås också från utställningen med textilmaskinerna på andra våningen, vilket rekommenderas. Att först ha sett maskinerna från textilstadens tid och sedan vandra rampen ner ger en aha-upplevelse. Hela utställningslokalen pryds av textilier på väggarna. Det är riktigt fängslande.

På en vägg visas foton från Kulturnattens workshop. I en annan del av rummet får unga besökare möjlighet att lämna nya bidrag. Men på långväggen hänger Formgivningslaboratoriets tyger som fått mönster av kulturnattsbesökarnas teckningar. Tygerna räcker från tak till golv.

 

Elin Svensson Arwenhed och Malin Odenhammar
Formgivare. Elin Svensson Arwenhed och Malin Odenhammar har skapat nya mönster med Kulturnattsbesökarnas bilder som grund.

 

Bakom projektet står alltså Elin Svensson Arwenhed och Malin Odenhammar som var för sig har lång erfarenhet av illustration, grafisk formgivning och art direction. De har egna karriärer och erfarenhet, utbildning och verksamhet från både London och New York men har nu kommit till Norrköping, som båda beskriver som en mycket spännande kulturstad.

Med Kollektiv rapport – mönsterexperiment skapar de gemenskap och lämnar sitt bidrag till berättelsen om staden.

© Text och foto: Sven Åke Molund


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Minnen från Kulturnatten 2017

HYLLAN, STADSMUSEET Norrköping

26 maj – 29 september 2018
Kollektiv rapport – Mönsterexperiment
Formgivningslaboratoriet
Elin Svensson Arwenhed och Malin Odenhammar

LÄNKAR
Formgivningslaboratoriet Facebook
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.