• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mångfasetterad Last Night in Sweden


Svensk kväll. Förläggaren Jeppe Wikström visar bilden från ett kök Naimakka, tagen en vanlig onsdagskväll.

 

Tack Donald, för idén!

 

NORRKÖPING Tack Donald Trump! Presidentens uttalande om den gångna februarikvällen i Sverige väckte undran. Vad hände? Vad händer? Utställningen Last Night in in Sweden vill ge svar på Arbetets museum.

För ett drygt år sedan, i februari 2017, gjorde USA:s president Donald Trump ett uppmärksammat uttalande: ”You look at what’s happening last night in Sweden. Sweden, who would believe this?”

Reaktionerna blev många, såväl i vårt land som i andra länder. Vad hade hänt? Något braskande? Nej, inget särskilt. En av reaktionerna var en crowdfunding-kampanj på nätet som finansieringen till ett projekt, bland annat med syfte att överlämna en bok till Donald Trump, samt till USA:s alla kongressledamöter och samtliga ledamöter i Europaparlamentet.

 

Last Night in Sweden
Bredd. Utställningen Last Night in Sweden hänger på plan sju i Arbetets museum i sommar.

 

Ett drygt 100-tal av Sveriges bästa fotografer dokumenterade den svenska natten, om så inte just Trumps februarikväll så under de kommande månaderna. De flesta fotograferna var pressfotografer, varav många prisbelönade, valde att ibland vända kameran från kriser och krig till hur det ser ut hos oss en vanlig kväll.

Boken Last Night i Sweden med dess juryutvalda bilder kom ut i höstas. Den har översänts till den amerikanske presidenten, men förlaget har inte fått något svar. Helt säker är dock inte förlagschefen Jeppe Wikström från Bokförlaget Max Ström.

– Det kan ju ha kommit ett tack på presidentens normala kommunikationskanal Twitter, antyder Jeppe Wikström.

 

Varsamt
Varsamt. Ljuset i den kärleksfulla bilden påminner om konstens gamla mästare.

 

Framför allt boken, men också i hög grad utställningen, visar på den otroligt breda verksamhet som pågår en helt vanlig kväll och natt i Sverige. En verksamhet som vi vanligen inte påminns om, då media oftast prioriterar det som kan kallas för ”krisbilder”.

Här får vi som exempel se sjöjungfrusim i Jönköping, körsång i Korpilombolo eller stöd till en gravid som väntar på förlossning. En lokal bild visar en stråkmusiker som repeterar i ett rum i Louis De Geer. Några av bilderna har faktiskt visats på Arbetets museum helt nyligen, i utställningen Dagens Nyheter – Visuell journalistik i februari och mars.

Jeppe Wikström pekar på Kebnekaise i strålande solljus. Bilden har blivit ifrågasatt – det är ju inte mörkt. Kritikerna känner uppenbarligen inte till midnattssolen och ljusa nätter i Sveriges norra delar.

 

Renmys i Arjeplog
Renmys i Arjeplog. Att flera av de mest uppmärksammade bilderna kommer från Norrland är inte så konstigt. Det är ju halva Sverige.

 

Tack Donald Trump! Vi har all anledning att se Last Night in Sweden som en påminnelse om att det är mycket av värde som händer i Sverige på kvällar och nätter. Även om det sällan blir förstasidesstoff i media.

Men vad hände just den där februarikvällen förra året? Det ger varken utställningen eller boken svar på. Det vet bara Donald Trump.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Last Night in Sweden – boken

ARBETETS MUSEUM Norrköping

25 maj – 12 augusti 2018
Last Night in Sweden
Fotografi

LÄNKAR
Last night in Sweden CNN/YouTube
Max Ström förlag hemsida bok
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.