• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

GalleriLi ställer ut Hjärtat i Skärkind

Lili Stenmark – Hjärtat i Skärkind
Hjärtat i Skärkind. Drömfångaren, Lili Stenmark och den gamla sockenstugan där hon bor.

 

Lili Stenmarks mångskiftande liv

 

NORRKÖPING GalleriLi ligger i hjärtat av Skärkind, ett stenkast från kyrkan. Lili Stenmark köpte den gamla sockenstugan och öppnade galleri hemma i sitt vardagsrum. 88 utställningar har det blivit genom åren. Den 89:e handlar om henne själv.

Lili Stenmark tar emot vid dörren. Där hänger en drömfångare, ett hjärta med blommor och långa band. Är det hjärtat i Skärkind? Eller är det huset, den gamla sockenstugan invid kyrkan som tjänat som fattighus, polisstation, skola och bankfilial. Nog är det allt detta och framför allt Lili själv som satt Skärkind på kartan med sitt välbesökta konstgalleri, med köksbordssamtal och med konserter i Skärkinds kyrka.

 

Hjärtat i Skärkind
Konstgalleri. Men den här gången är det delar av Lilis privata samling som hänger på väggarna.

 

Så resonerar Ywonne Sahlberg, tidigare en ordens mästare i Norrköpings Tidningar. Hon visste att bakom den engagerade kultursjälen i Skärkind fanns en person med ett rikt och omväxlande liv.

– När jag slutade på NT för två år sedan fick Lili ABF Östergötlands kulturstipendium och sade att hon kanske skulle använda pengarna till att skriva sina memoarer. Eftersom jag intervjuat henne för Personligt vid två olika tillfällen så visste jag att hon har varit mycket aktiv, berättar Ywonne Sahlberg under bilresan Från Norrköping till Skärkind.

Vi åker Gamla Övägen söderut och kommer ner till Västra Husby där vi tar av på väg 210. Färden går västerut tills vi kommer till skylten Skärkind 2. Under finns en annan skylt – Galleri.

– Jag ringde och sa att jag kunde hjälpa henne att skriva. Men när hon hade det här galleriet så blev det en utställning i stället, en utställning i sju delar, en i varje rum.

Ywonne engagerade gode vännen Klas Ahlström, som är hennes kompetenta motsvarighet inom form och design.

– Jag tyckte idén var kanon! En utställning om en levande person där hon bor, säger Klas Ahlström.

Han kastade sig in i arbetet med liv och lust. Om Ywonne stod för lyssnandet och orden så stod han för utformningen i rummen och i utställningskatalogen.

 

Ywonne Sahlberg och Klaes Ahlström
Utställningsproducenter. Ywonne Sahlberg och Klas Ahlström går igenom bokhyllan.

 

På söndag invigs utställningen Hjärtat i Skärkind efter flera månaders arbete. Utställningsproducenterna har fått tillgång till Lilis liv, inte bara som berättelse. De har grävt i gömmorna och lyft fram fysiska minnen från Lili Stenmarks liv som modell och sångerska (med Harry Brandelius) i ungdomen, familjen, litteraturintresset och så förstås konsten, där Lili fått göra sin egen samlingsutställning i galleriet. Det har varit en hel del lappkast i livet.

– Jag kan älta väldigt mycket när det pågår. Men sedan, tar jag ett beslut då går jag alltid vidare. Det finns tillfällen där jag valt fel men det ändå blivit rätt. Jag har fått fina barn, säger Lili Stenmark som lyfter fram sina fem barn men också de fyra fosterbarnen.

Till och med tilltalsnamnet har hon bytt. På en hög med målat porslin (hon har ägnat sig åt grafik också…) står det ”Barbro -62”.

– Jag heter Lili Barbro Helen. Det var fyra Barbro i samma klass så jag bytte till Lili. När jag jobbade med Harry Brandelius så var det mer artistiskt också. Jag sjöng och var modell på dagarna och sydde scenkläder på kvällarna.

Det var då Lili Stenmark skadade hörseln. I hytten långt ner i kryssningsfartyget ekade vattnets slag mot bogen.

 

Bo Westanbäck och Lili Stenmark
Stabilt par. Bo Westanbäck och Lili Stenmark har varit ett par i tre år, känt varandra i fem. De har många gemensamma intressen som konst, kultur – och dans. Inte för inte är det Dixie Cats som spelar i Skärkinds kyrka efter söndagens vernissage.

 

Som pensionär går det att se en linje mellan det planerade och det spontana. Lili Stenmark reser, gärna långt och med lätt bagage. Indien är en favorit. ”Jag bara gör’t” skulle kunna vara hennes valspråk.

Och det planerade, som utställningarna och köksbordssamtalen. Bo Westanbäck, Lilis sambo sedan några år, visar på köksträdgården. Där växer alla grönsaker och frukter som bjuds vid vernissagernas mingelbord.

– Det har varit svårt för henne att välja – Bästa böckerna? Bästa konstverken? Vi har systematiserat och förstärkt. Lili visar ett enormt förtroende som låter oss göra det här i hennes hem. Det enda vi inte gjort är att ha rotat i byrålådor eller läst brev, säger Ywonne Sahlberg.

De flesta av rummen är klara, med kläder och luffarslöjd på väggarna, färgglada kaffetermosar på rad och släktträdet med pappershjärtan mot björkstammar.

Den här dagen börjar Klas och Ywonne i bokhyllan. Lilis favoritförfattare, som Elsie Johansson och Per Gunnar Evander, ska lyftas fram. På ett bord i ett rum en trappa upp ligger osorterade dockkläder och i ett annat rum står ännu fler tavlor.

– Hon har gjort så mycket att vi varit tvungna att välja och välja bort. Det hade kunnat bli en helt annan utställning, konstaterar Ywonne Sahlberg.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Hjärtat i Skärkind

GALLERILI Skärkind, Norrköping

3 juni – 3 juli 2018
Hjärtat i Skärkind
En utställning om och med Lili Stenmark
Av Ywonne Sahlberg och Klas Ahlström

PROGRAM

SÖNDAG 3 juni

14.00 Vernissage i GalleriLi
Invigningstalare:
Lena Bohman, kyrkoherde i Borgs församling
Gunilla Solveigsdotter, chef ABF Östergötland
Birgitta Hjerpe, bibliotekschef Norrköping stadsbibliotek

15.00 Konsert i Skärkinds kyrka
Dixie Cats, gladjazz

TISDAG 12 juni
Köksbordssamtal
Lili Stenmark om livet, konsten och Dali.

Utställningen kan ses fram till 14/8 enl överenskommelse.

LÄNKAR
GalleriLi hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.