• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Utsökt japansk smyckekonst på NP33

Katsuhiro Akihama
Omfamning. Katsuhiro Akihamas dramatiska fågelsmycke med utsökta detaljer som fjäderns delar och ciselerad näbb.

 

Det förgängliga och det bestående

 

RECENSION / NORRKÖPING Japan-Sverige 150 år. Svenska silverskedar ger bara en försmak till utställningen Japansk metallkonst hos Galleri Sander på NP33. Det förgängliga och det bestående i ett skönhetens möte.

I år firar Japan och Sverige 150 års diplomatiska förbindelser. I Norrköping sker firandet med utställningen Japansk metallkonst hos Galleri Sander på NP33. Utställningen har tidigare visats på Nutida Silver i Stockholm och ska härnäst vidare till London Fashion Week. Att den kommit till Norrköping kan vi tacka guldsmeden Maria Börjesson för.

 

Taro Mizushima
Suggestivt. Taro Mizushimas varelser är ofärdiga.

 

Norrköpingsguldsmeden Maria Börjesson bjöds för 20 år sedan att vara med på ”Tokyo Metallica” som både är en smyckestävling och utställning som hålls varje år. Sedan dess har Maria ställt ut i Japan flera gånger, bland annat i utställningen ”Metal of six contry” med representanter från Japan, Sydkorea, Australien, USA, Sverige, Norge.

Under sina besök i Japan lärde Maria känna Tomoyo Hiraiwa. Det är Tomoyo Hiraiwa som har varit kurator för utställningen på NP33, med verk av tolv smyckes- och metallkonstnärer av olika ålder och erfarenhet.

När jag tänker på smycken är det något som är skapat för evig tid. Något som kan ärvas mellan generationer. Det behöver inte vara silver eller guld men det är material som består. Men de japanska smyckeskonstnärerna går utanför allt sådant tänkande, de blandar det förgängliga med det bestående.

– Kom, säger Maria Börjesson och visar på ett smycke av Kiyoaki Tashiro som har torkade blommor i sig.

Och Nahoko Fujimoto strax intill blandar metall med papper. Halssmycken som kan både veckla ut och veckla ihop ett konstfullt veckat och färgat papper.

 

Maria Börjesson visar verk av Takashi Kojima
Modellbygge. Maria Börjesson visar verk i silver och plast av Takashi Kojima.

 

Det som präglar hela utställningen är lekfullhet och glädje och kreativ galenskap. Typ ”Jag har fått en idé! Det här vill jag göra. Vad har jag för material tillhands?”

Takashi Kojima har blandar silver och plastbitar, sådant som blir över när man bygger modeller, alltså de små kantiga bitarna som modelldelarna sitter fast i. Det finns också utsökt vackra silversmycken, mycket tekniskt avancerade som utförs i ofta gamla tekniker. Det finns också med lite större corpusobjekt i koppar av Manami Shimituz, är det tekannor eller?

I entrén hänger en rolig mobil av (delvis) försilvrade skedar, varje sked är unik. Skedarna är gjorda medlemmarna i Nutida svenskt silver och avvändes vid soppluncherna på en restaurang i Stockholm.

Jag blir glad och lycklig när jag ser utställningen. Skönheten sätts i centrum och jag tänker det är som den svenska försommaren när den är som bäst. Allt blommar och doftar, luften är full av ljud, ja det fullkomligt kan exploadera av skönhet. Med det är flyktigt. Jag kan bara njuta nu och här.

Snart är det överblommat. Men minnena finns kvar.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Japansk metallkonst

GALLERI SANDER/ NP33 Norrköping

Vinter/vår 2018

3 februari – 11 mars
James Bates/Rebecka Eriksson
Bulletproof
Måleri
Göte Samuelsson
Måleri

17 mars – 8 april
Helena Elfgren
Måleri och grafik

14–29 april
Kerstin Glamheden
Måleri

24 maj – 16 juni
Japansk metallkonst
Smycken och objekt
Curator: Tomoyo Hiraiwa
I samarbete med Nutida svenskt silver

Tomoyo Hiraiwa | Katsuhiro Akihama | Kiyoaki Tashiro
Eriko Unno | Nahoko Fujimoto | Takashi Kojima
Taro Mizushima | Manami Shimizu | Urara Nakayasu
Yuka Taniai | Natsumi Kaihara | Seiko Mizumo

LÄNKAR
Galleri Sander/NP33 hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.