• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Agent för en dag hos Marvel Avengers


Stor grön gubbe. Stationen berättar om forskaren som kan förvandlas till monsterstarke Hulken. I förgrunden mer eller mindre äkta Hulkhänder.

 

Vi står inför det slutgiltiga testet

 

NORRKÖPING Bli agent för en dag. Marvel Avengers S.T.A.T.I.O.N. har parkerat i Teknikhallen vid Östgötaporten för sommaren. Utställningen är medryckande, musiken pulserar och stämningen är allvarlig. Uppdrag: Rädda världen.

The Avengers S.T.A.T.I.O.N är en utställning som bland annat varit i Las Vegas, Paris, Singapore och nu landat här; i Norrköping. Jag har bjudit med min bästa vän och certifierade Marvel-expert, Antoine, för att han inte kunde sluta tjata om hur avundsjuk han var över att jag skulle få ta del av utställningen. Själv har jag bara sett några av filmerna.

 

Captain Americas hoj
Testkörning. Captain Americas motorcykel är med på utställningen.

 

Avengers S.T.A.T.I.O.N är en träningsanläggning för blivande agenter. Vi möts av Agent James, som leder oss in i ett bländande vitt rum med ledskärmar från golv till tak.

Efter en säkerhetsskanning spelas agent Maria Hills första meddelande upp: Jorden förändras och hotas av utomjordiska krafter, interna konflikter och AI:s som försöker förstöra civilisationen. Om besökarna slutför sin träning kommer de att bli en del av S.T.A.T.I.O.N, och hjälpa Avengers att rädda världen.

När meddelandet är slut öppnas skjutdörrarna in till anläggningen och vi leds vidare av agent James.

Vi är alltså här för att tränas till agenter. Varje avdelning är tillägnad olika karaktärer; här finns ärendefiler om skurkar på flykt, bakgrundsinformation om hjältarna, artefakter från strider och annan hemligstämplad information som ska hjälpa oss i vår utbildning.

Antoine kan inte fokusera på en sak i taget, hans ögon vandrar ivrigt från skärm till skärm medan han rabblar information om allt vi ser. Han ler och mumlar för sig själv, rynkar på ögonbrynen och sträcker ut händerna för att röra allt. Jag kan inte hjälpa att jag dras med. Utställningen är medryckande. Musiken är pulserande och stämningen allvarlig. Det känns som på riktigt.

 

Ord att tänka på...
Utvalda. Vi kan bli medlemmar i en exklusiv grupp. Även om erbjudandet gäller alla utställningsbesökare och Upplev Norrköping räknar med att slå Harry Potterutställningens rekord på 121.765 personer.

 

Vi testar vår styrka mot hjältar och skurkar, läser Bruce Banners journaler, tränar våra reflexer, utforskar universum i observatoriet och studerar alla versioner av Tony Starks Iron Man-dräkt. Tiden går för fort och vi vill stanna längre i varje rum. Tidigare än vi hoppats på står vi inför det slutgiltiga testet.

När vi är utbildade agenter med id-brickor runt halsen funderar jag på hur lätt jag sögs in i detta Marvel-universum. Utställningen har anpassats till en väldigt brett segmenterad målgrupp. Pensionärer som läst serietidningarna, ungdomar som i invigts av föräldrar, barn som bara sett de senaste filmerna och nyfikna nybörjare.

De har lyckats. Ett hängivet fan och en total nybörjare hittar bägge något intressant här. När jag kommer hem är det självklart Marvel-maraton som gäller.

© Text: Sara Keran
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Entrehallen med butik

TEKNIKHALLEN, ÖSTGÖTAPORTEN Norrköping

1 juni – 31 augusti 2018
Marvel Avengers S.T.A.T.I.O.N.
Utställning
Arr: Upplev Norrköping

LÄNKAR
Marvel Avengers S.T.A.T.I.O.N. info
Upplev Norrköping hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.