• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Eric Langerts djur på Arbetets museum

Eric Langert bakom fågeln
Flygfärdig. Konstnären Eric Langerts kringresande djurpark har landat på Arbetets museum.

 

Skräpdetektiv i skrotutställning

 

NORRKÖPING Min djuriska park är Arbetets museums nya skol- och familjeutställning. Konstnären Eric Langerts små och stora djur av skrot är fylld av underfundiga fantasivarelser. Men varifrån kommer skräpet?

Konstnären Eric Langert’s utställning Min djuriska park har äntligen kommit till Norrköping. Den kringresande zoologiska trädgården visades på Nationalmuseum 1997 och sedan dess på många orter i både Sverige och Finland. I sommar och höst stannar den på Arbetets museum.

Eric Langerts fantasifulla konst visar vad man kan åstadkomma med ”skrotade” saker. Som ishockeyhandskar som kan bli en mussla. Eller skyddshjälmen från nedlagda Götaverken i Göteborg som tillsammans med ett par svetshandskar blir en sköldpadda.

– När man leker med med avlagda saker så måste man ha vissa regler. Jag har inte tillfört andra material eller ändrat originalfärger, säger Eric Langert.

 

Deckaren funderar
Hur har den här kommit hit? Deckaren funderar tillsammans med utställningens guide Josefine Höijer. Barnen får hjälpa till att klura.

 

På Arbetets Museum har en skräpgåta lagts till, som en en pedagogisk del. Museets pedagoger samlar barnen som går igenom skräp i utställningen på jakt efter miljöfarliga saker.

– Efter att utställningen kommit till museet händer konstiga saker. Det dyker upp sopor efter natten och museiledningen misstänker att det har med djuren att göra, berättar Anton Augustsson som museichefen anställt som ”djurdetektiv”.

I skräpgåtans berättelsen ingår att detektiven övernattat på museet. Han har då upptäckt att djuren kommer till liv. Detektiven tar barnen till hjälp, eftersom de ju lär sig om miljö i skolan.

– Tillsammans med barnen listar detektiven ut att djuren städar upp efter människorna, avslöjar Anton Augustsson.

 

Fantasidjur
Mucklor? Eric Langerts djur är resultatet av avlagda saker och lekfull fantasi.

 

Arbetets Museum har också flyttat ner sin kreativa verkstad till entréplanet. Med utställningen som inspiration är temat att skapa nya djur av återvinningsmaterial.

© Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

Min djuriska park

ARBETETS MUSEUM Norrköping

26 maj 2018 – 6 januari 2019
Min djuriska park
Utställning
Av konstnär Eric Langert

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Eric Langerts djur på Arbetets museum

  1. Pingback: EWK:s menageri på Arbetets museum – KULTURSIDAN.nu