• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

EWK:s menageri på Arbetets museum

EWK:s menageri
Sommarzoo. Märkliga djur i den politiska djungeln från tidigare decennier i EWK:s menageri på Arbetets museum.

 

Politiker i djurförklädnad

 

NORRKÖPING Märkliga djur både här och där. EWK-museet matchar Arbetets museums lustfyllda familjeutställning Min djuriska park med EWK:s menageri. 12 originalteckningar med förra generationens ledande politiker, passande så här i valtider.

Djur i olika former kan vi se i sommar på Arbetets Museum. På entréplan i Arbetets Museum finns den stora utställningen Min djuriska park med konstnären Eric Langerts fantasifulla fåglar, krokodiler och fjärilar, tillverkade av gamla handskar, skoborstar, däck och elektronikkretsar.

 

Rune Gustavsson (C)
Balansakt. Socionomen och riksdagsledamoten Rune Gustavsson (C) var socialminister i Thorbjörn Fälldins första regering 1976–1978.

 

EWK-museet följer upp djurtemat med EWK:s menageri. Då och då byts 12 guldinramade originalteckningar ut, hämtade ur EWK:s rika arkiv. Nu under sommaren, påpassligt inför valet, har man hittat politiska djurbilder med ministrar och andra politiker som ”offer”.

Där är Mundebo som var borgerlig finansminister, Leif Blomman Blomberg som var socialdemokratisk minister på olika poster, Gun Hellsvik, borgerlig justitieminister och många andra, med påhittade latinska namn. Fast bilden av moderatledaren Gösta Bohman är en kopia, originalet finns på Nationalmuseum.

Det var 1977 som Aftonbladet gav EWK möjlighet att teckna den borgerliga regeringen, vilket gör att det mest är borgerliga politiker som tecknats i djurförklädnader.

Den äldre generationens politiker kanske inte så väl kända i dag. Vi som varit med ett tag ler dock igenkännande när vi ser teckningarna.

Men saknar samtidigt en dagens ”EWK” som kunde spegla dagens politiker.

© Text och foto: Sven Åke Molund

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Gösta Bohman (M)

ARBETETS MUSEUM Norrköping

20 juni – 7 oktober 2018
EWK:s menageri

LÄNKAR
EWK-museet/Arbetets museum hemsida Facebook
Erik Langerts djur på Arbetets museum reportage Kultursidan.nu 8 juni 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.