• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kronan öppnar angeläget utrymme

Ali Alnajjar
Stämplad. Vem blir människan i världens kaos? Detalj ur Ali Alnajjars långa ”bilderbok” som ingår i utställningen Öppet utrymme på Galleri Kronan fram till midsommar.

 

Ingen plats för skygglappar

 

NORRKÖPING Här går det inte att ha skygglappar. Åtta svensk-irakiska konstnärer gör konst av frågor om flykt och migration. Det är starka bilder, var och en i sin art, som visas på Galleri Kronan efter att ordinarie vårsäsongen blommat ut.

 

Hayder Ali
Björk. Kareem Sadoon fyller hela väggen med stammar med hål i.

 

Utställningen Öppet utrymme tar upp kanske den viktigaste frågan vi lever med i dag – flykt och migration. Personligen sätter jag nog lätt upp skyddslappar och blir som en av de tre aporna som inte vill se, eller höra eller prata om det. Alla nyhetsbilder och berättelser blir för starka. Jag kan inte ta emot dem utan måste hålla dem ifrån mig.

Men här går det inte att ha skygglappar. Åtta iranska konstnärer från hela Sverige delar med sig av sina erfarenheter. Några är redan väl kända Norrköpingskonstnärer, som Falah Alani som curerat utställningen. Det blir starka tavlor.

 

Ali Alnajjar
Ali Alnajjar låter slumpen, i tusch och akvarell, ta stor del av utrymmet, sedan tillfogar han de avgörande strecken.

 

Mitt i rummet finns ett objekt skapat av Ali Alnajjar, ett långt veckat papper. Det börjar med passtämplar, sedan är det en orange figur och i bakgrunden svart kaos, det finns även streckkoder. Den orangea figuren får vi följa hela vägen runt, samma bild fast lite varierad. Ali Alnajjar vill skildra flykten och migrationens villkor.

Jag frågar om det svarta kaoset symboliserar de inre känslorna. Då svarar Ali Alnajjar ”Nej, flykt har ingen färg”. Genast blir det viktiga den lilla människan.

Haky Jasim visar två spännande målningar. Den ena är tudelad, en mycket grafisk bild där på ena halvan syns det babyloniska lejonet, som visar vägen till att leva i fred och försoning. Den andra delen av full av krigare, leder till förstörelse och elände.

Den andra målningen som jag stannade upp inför är av en kvinna som har ett bombbälte på sig. Eller är det nappflaskor? Ge liv eller ta liv? När jag frågar Haky Jasim så lutar det mer åt bombbältet. Han säger ”om det är nappflaskor så är det tyvärr dålig mjölk, för föds man med våld från tidig ålder, så är det det man vet.”

 

Haky Jasim
Smärtpunkt. Haky Jasims stora målningar dominerar entrérummet. Han visar också små runda grafiska objekt.

 

Genomgående i utställningen ser jag en kritik mot vapenindustrin. Då det finns mycket lättillgängliga vapen i omlopp så underblåser de konflikter i stället för att bidraga till att de kan lösas.

I den här utställningen visar konsten sin styrka genom ta upp flykt och immigration utan att skriva oss på näsan. Bilderna får mig att stanna upp och fundera själv.

Det som jag saknar är ett kvinnligt perspektiv, för nu är det bara manliga konstnärer.

© Text: Per-Olof Engström
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ PILARNA

Öppet utrymme Måleri, grafik och objekt

GALLERI KRONAN Norrköping

2–21 juni 2018
Öppet utrymme
Måleri, grafik och objekt
Ali Alnajjar, Ahmed Nussaif, Aaid Jasim
Amjad Altayyar, Falah Alani, Haky Jasim,
Hayder Ali och Kareem Sadoon

LÄNKAR
Galleri Kronan hemsida Facebook FB-evenemang

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.