• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

BlandArt med sommargäster i Rådhuset

Anders Fredin
Sten. Anders Fredin har förvandlat naturstenar till de allra finaste skålar och fat.

 

Fanfar och fäbodpsalm för konsten

 

SÖDERKÖPING Inte alla konstutställningar invigs med en trumpetfanfar. Men så skedde i lördags när kommunens kulturchef Mats Gripenblad invigde konst- och konsthantverksgruppen BlandArts Sommarutställning på Galleri Rådhuset i Söderköping.

Kulturchefen inledde högtidligt med att på sin trumpet blåsa en inbjudningsfanfar från Rådhustrappan. Många som samlats på Rådhustorget för att ta del av Musik och dans på gator och torg hörsammade inbjudan. Utställningslokalerna fylldes därför snabbt av konstintresserade.

Alla medlemmarna i BlandArt bidrar, mer eller mindre, till årets sommarutställning. Dessutom har man tre gästutställare, Anette Berglund, Anna Nygren och Ola Niklasson.

 

Anna Nygren
Anna Nygren är en av gästutställarna i BlandArts sommarutställning. Hon visar självporträtt och broderade bilder.

 

Anna Nygren som är från Kimstad studerar konst vid Göteborgs folkhögskola i Angered. Hon har fått ett eget hörn i ett av utställningsrummen. Där visar hon dels porträtt, jag gissade rätt på självporträtt, dels originella broderier på oinramat tyg.

– Jag blev jätteglad att få chansen att delta i den här utställningen, säger Anna Nygren. – Jag skriver också en del och har inte bestämt mig för om jag ska satsa på bildkonst eller författande i framtiden.

Ola Niklasson, bildlärare på Nyströmska skolan i Söderköping, är den andra gästutställaren som är närvarande vid vernissagen. På ”hans vägg” hänger tavlor som vid första ögonkastet ser ut som som det vi brukar kalla hötorgskonst.

– Det är delvis sant, skrattar han. – Jag åker runt på loppisar och köper målningar som ingen vill ha, som inte blir sålda. Sedan målar jag dit något som berikar dem. Jag anser inte att jag förstör tavlorna utan räddar dem.

– Jag lägger till något som ”fattas”. Det blir ett slags samarbete. Jag låter alltid den ursprungliga signaturen stå kvar.

Att Ola Niklasson har roligt när han framställer sina ovanliga tavlor är inte att ta miste på.

 

Mats Gripenblad inviger med en fanfar. Skulptur av Ulla Nerman.
Söderköpings kulturchef öppnade BlandArts sommarutställning med trumpetmusik. I mitten skymtar en av Ulla Nermans fantasifulla träfigurer.

 

En annan som visar glädje och vitalitet i sitt skapande är Ohla Söderlund. Färgsprakande målningar och skulpturer med nästan påtaglig rörelse.

Kerstin Danielssons små broderade tavlor får en också att bli glad. Den här gången visar hon även några tavlor i lite dovare färger under titeln New York.

– Skyskraporna, så där tänkte jag mig dem innan jag åkte till New York. Och det stämmer. Så ser de ut, säger hon och ler lite finurligt.

Lars Malms väggskåp väcker som alltid en förtjust nyfikenhet. Hur öppnar man dem? Och vad får plats i dem? Kåge Olsson visar några av sina vackra keramikskålar.

Ulla Nerman är som vanligt fantasifull, ingen kan väl låta bli att förälska sig i ”städerskan” Greta som hälsar välkommen vid ingången. Eller den spralliga damen i rummets mitt.

En samling skålar och fat, signerade Anders Fredin, fångar intresset. Det är inte vilka skålar och fat som helst. De här är av östgötsk natursten, med den ursprungliga ådringen framtagen genom slipning och polering.

Anders Fredin arbetar som naturvårdare och på sina olika arbetsplatser hittar han stenar som fångar hans intresse och som han sedan formar till veritabla konstverk.

Sammantaget en omväxlande sommarutställning som borde locka många intresserade.

– Det är lätt att bli hemmablind, påpekade Mats Gripenblad i sitt invigningstal och framhöll att vi kan och bör vara stolta över BlandArts konstnärer.

Varpå han spelade Gammal fäbodpsalm på sin trumpet och invigde utställningen med ytterligare en fanfar.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Boy Svedberg

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Ohla Söderlund

GALLERI RÅDHUSET Söderköping

16 juni – 26 augusti 2018
Konst & Konsthantverk
BlandArts sommarutställning

UTSTÄLLARE
Kerstin Danielsson
Anders Fredin
Lars Malm
Lena Neander
Ulla Nerman
Kåge Olsson
Ohla Söderlund

GÄSTUTSTÄLLARE
Anette Berglund
Anna Nygren
Ola Niklasson

Lilla galleriet

Vecka 25 Lars Malm och Erik Cederqvist.
Vecka 26 Lena med gäst Elin Rundh Dapo.
Vecka 27 Ohla Söderlund.
Vecka 28 Kerstin Danielsson med gäst Ingrid Schöön Holmberg.
Vecka 29 Ola Niklasson.
Vecka 30 Anette Berglund.
Vecka 31 Anders Fredin.
Vecka 32 Anna Nygren.
Vecka 33 Ulla Nerman.
Vecka 34 Kåge Olsson.

LÄNKAR
BlandArt hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to BlandArt med sommargäster i Rådhuset

  1. Pingback: Anette Berglunds vecka i Lilla Galleriet – KULTURSIDAN.nu