• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Emil och Ida flyttar in i Färgargården

Genomgång
Genomgång. ”Finfolket, glöm inte att hälsa innan repliken kommer.” Regissören Carina Perenkranz under repetitonen på Färgargården i söndags.

 

Fyra barn i Katthult

 

NORRKÖPING Snickarboa’ står på redo gårdsplan. I sommar förvandlas Färgargården till Katthult tidigt om kvällarna när Chopp Event spelar Emil i Lönneberga. Med bara några få repetitioner kvar är Carina Perenkranz trygg inför måndagens premiär.

– Det här är den ultimata flytten. Färgargården är Katthult, övertygar Carina Perenkranz och vänder sig om i i den faluröda omgivningen.

Det är dags för en ny generation barn att möta Emil hemma i Norrköping. Chopp Event spelade Emil i Värmekyrkan 2012, på Strömsholmen året därpå. Efter Pippi i två uppsättningar, Findus & Pettson och Ronja Rövardotter är turen åter kommen till barnen i Katthult.

 

Emil och Ida
Tyfis. Emil och blå och Ida är röd och vit. Fast just nu blir hon lite blå hon också, när Emil målar henne i ansiktet. I rollerna Elise Zinderland och Noah Andersson.

 

De är många, de där katthultsbarnen. Två Emil och två Ida går åt till alla 19 föreställningarna. Plus alla andra som bor i Lönneberga. Ungefär hälften av alla som sökte på audition står nu på gårdsplanen som torpare, bönder och kyrkfolk. De agerar, sjunger och dansar.

– Det krävs att de har engagerade föräldrar, understryker Carina Perenkranz om de yngsta aktörerna.

En Ida heter Elise Zinderland och jag får en intervju efter att hon sjungit och dansat och fått tyfis-fläckar målade över hela ansiktet. Vilket är bäst?

– Allting är bäst, att sjunga och prata, tycker Elise Zinderland som också trivs i Idas röda klänning med vitt broderat förkläde.

– Jag skulle vilja ha sådana kläder ibland, men inte alltid.

Hon spelar i par med Noah Andersson som gestaltar Emil. Han delar med sig av sina tankar kring vem Emil är.

– Jag har sett filmerna och mamma och pappa har läst böckerna. Då kunde jag tycka att han var taskig. Men nu har jag upptäckt att det inte är med mening att han gör sina hyss, utan att han bara har otur ibland, förklarar Noah Andersson.

11-åringen har skådespelardrömmar som främst är inriktade mot film. Teater är också kul, har han upptäckt, och går nu in i rollen som Emil.

– Först ville jag bli stuntman. Men sedan såg jag behind scenes-filmer på YouTube.

 

Mattias och Josefin Schönbeck med Elise Zinderland och Noah Andersson
Halva barnaskaran. Mattias och Josefin Schönbeck med Elise Zinderland och Noah Andersson.

 

Med två olika Emil & Ida-par är uppgiften stor för Josefin och Mattias Schönbeck, två av Norrköpings och Söderköpings mest erfarna amatörskådespelare. Här spelar de mamma Alma och pappa Anton, äntligen gör de ett par på scenen. Och det i grevens tid, de flyttar till Gotland där arkeologen Mattias Schönbeck får nytt uppdrag på Riksantikvarieämbetet. Det blir så snävt att de ersätts av inhoppare under föreställningarna i slutet av augusti.

Nu ska han vara pappa Anton, en inte helt enkel roll.

– Jag hade problem i början för det är så korta scener. Han blev negativ och elak. I början rörde vi aldrig vid varandra men det gör vi nu. Han är mest gnällig på rösten, säger Mattias Schönbeck.

– Jag måste ju hålla ihop gården. Pigan Lina är den värsta att hålla reda på, beskriver Josefin Schönbeck sin roll som mamma Alma.

– Du är också som en mamma bakom scenen, påpekar Mattias.

För så är det ju. När barnskådespelare inte är på scenen måste de ha något annat att göra. Och där har Josefin, som har en lite mindre om än viktig roll, tagit på sig en extra uppgift.

– Idag bakade vi bröd. Det var Märta som kom på det, berättar hon om den andra Ida-skådisen.

 

Vad har hänt?
Nämen! Vad har han nu hittat på, den där Emil?

 

Scenerna går i ett huj, söndagens första genomdrag klockas på 55 minuter. Det är regissören Carina Perenkranz nöjd med. Hon har bearbetat manus så tillvida som att någon scen gått bort och någon scen lagts till jämfört med tidigare uppsättningar.

Särskilt nöjd är hon med den fyra meter höga flaggstång som står invid Färgargården. Vad nu den ska användas till. Någon som vet?

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Magnus Johansson

FÄRGARGÅRDEN Norrköping

18–30 juni 27 juli–26 augusti 2018
Emil i Lönneberga
av Astrid Lindgren
Manus: Johan Gille
Regi: Carina Perenkranz
Koreografi: Marcus Fyrberg
Scenografi: Lars Perenkranz
Kostym & sömnad: Siw Bäckman / Kulturskolan, Viktoria Ahlin
Docka: Östgötateaterns verkstäder
Ljuddesign: Magnus Jonsson
Produktion: Föreningen Chopp Event

SKÅDESPELARE
Emil – Noah Andersson / Mellwin Järfalk
Ida – Elise Zinderland / Märta Bejborn
Anton/Alma – Mattias och Josefin Schönbeck
Lina / Alfred – Julia Strandljung o Marcus Fyrberg
med flera

LÄNKAR
Chopp Event hemsida Facebook
Sjukt rolig teatersommar i hela länet listan 10/6 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.