• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Holmertz gisslar ”Fäjsbook” på Lilla teatern

Hela ensemblen
Alla i ensemblen som  ”ä mä på Fäjsbook”: Louice Ottosson, Robban Zetterberg, Karin Karlsson,
Uffe Holmertz, Nettan Lekström, Isak Jansson-Blomster och Evelina Eliasson.


Intervju med Uffe Holmertz.

 

Uffe Holmertz hyllar Tjadden

 

Om gamla revyrävar har en egen avdelning i himlen så bor Tjadden Hällström där, tillsammans med Zäta förstås, den benådade versmakaren. Och om han kastar en blick ner mot Norrköping och Lilla teatern på fredag kommer han att upptäcka att här spelas revy, liksom för 60 år sedan när han själv hade premiär på sin allra första revy.

Det jubileet missar inte Uffe Holmertz som skickar en blinkning tillbaka till Tjadden vid premiären till sin egen nyårsrevy Ä du mä på Fäjsbook?

Premiären? Den ägde väl rum redan på nyårsafton med dubbla föreställningar i Motala? Jovisst, men nu ska här bli Norrköpingspremiär och i tisdags smet skådespelarna in på Lilla teatern på Repslagargatan i Norrköping för att sätta in- och utgångar och kolla tekniken.

– Jag har sovit i 30 timmar, gäspade Nettan Lekström.

– När andra hade ledigt i julhelgen jobbade vi som hårdast, kommenterade Uffe Holmertz som välkomnade ensemblen med glada tillrop: bra recensioner i både Motala Tidning och Corren.

Uffe Holmertz spelar revy på Lilla teatern den här gången, efter att tidigare år gästat Skandiateatern.

– Jag har letat efter en någon intimare lokal, där jag får lite mer utrymme och kan bestämma mera själv, förklarar Uffe Holmertz scenbytet.

I och med skiftet lägger han ner leken med pokertitlar – från Rött kort 2005 till förra årets Lagt kort ligger – och satsar på en statusrad som ligger mer i tiden. Nu ska Facebook gisslas, eller som han säger Ä du mä på Fäjsbook?

– Ett fantastiskt bra media. Ibland kan jag tycka att det är onödigt att ha reda på om folk har liktornar eller om de dricker si eller så mycket kaffe på morgonen eller vad de har för stoppning i kudden. Det är rätt ointressant men man träffar på mycket gamla vänner, det är häftigt.

Och naturligtvis tycker Uffe Holmertz att det går att skämta med Fäjsbook, som med det mesta annat, stort och smått i tillvaron hemma och lite längre bort.

Flera av aktörerna i ensemblen är mer eller mindre hemtama på Lilla teatern – som Robban Zetterberg, Nettan Lekström och Evelina Eliasson, som en gång startade i Tjaddens plantskola.

Ljuset skiftar ideligen på den tomma scenen, ljudeffekter dundrar och musiken spelar några takter. Ensemblen väntar i salongens mörker medan Uffe Holmertz går igenom revyns tekniska bitar med ljud- och ljuskillarna. Sedan släpar de sina tunga kassar med alla ombyten bakom scenen och gör ett genomdrag. Aha, regissören Johan Lekbrant leker med åldersskillnaden mellan revyrävarna Uffe, Robban, Nettan och Karin Karlsson och de yngre förmågorna Evelina tillsammans med Louice Ottoson och Isak Jansson-Blomster.

I halvtid kommer myggorna på med hjälp av en bit tejp på kinden. Repetitionen lyfter genast ett snäpp. Med kostym och smink kan det nog bli ordning på skämten, sången och dansen

Äntligen blir det revy på Lillan igen. Premiär torsdag 5 januari.

Text och film: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund

 

  • LILLA TEATERN Norrköping

  • 5, 8, 13, 15, 20, 28, 29 januari 2012
    3, 10, 11 februari 2012
  • KULTURAKADEMIN Motala

  • 31 december 2011
    6, 7, 14, 21, 22, 27 januari 2012
    4 februari 2012
  • Ä du mä på Fäjsbook?
    Regi/koreografi: Johan Klarbrant
    Medverkande: Ulf Holmertz, Robban Zetterberg, Nettan Lekström, Karin Karlsson,
    Louice Ottoson, Isak Jansson-Blomster och Evelina Eliasson

LÄNKAR
Ulf Holmertz hemsida
Lilla teatern, Norrköping hemsida
KulturAkademin, Motala hemsida

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Holmertz gisslar ”Fäjsbook” på Lilla teatern

  1. Pingback: Holmertz mixar galna gubbar med sköna sångare | KULTURSIDAN.nu