• KULTUR-ANNONS

 • NYHETER

Holmertz mixar galna gubbar med sköna sångare (recension)

Hallååå? Nettan Lekström och Uffe Holmertz har svårt att finna sig tillrätta i Välfärds-Sverige.
(Repetitionsbild)

 

Regional revy med lokala kryddkorn

 

Den bålde mopedisten Tage Berglund, vars munläder är mer välsmort än det osannolika fartvidundrets motor, har nyligen befarit den yttre rymden. Där, på en jordlik planet, har han hittat inte bara Östergötlands län utan även dubbelgångare till länets invånare, däribland Berit Malmqvist. En hisnande upplevelse!

Bakom superfixaren Tage gömmer sig förstås revymakaren Uffe Holmertz. Med nyårsrevyn Ä du mä på Fäjsbook? kastar han sig även ut i cyberrymden.

Premiärpubliken på Lilla teatern i Norrköping i torsdags kväll (Motalapremiären ägde rum redan på Nyårsaftonen) bjöds på en revy med sång, dans och nummer i lika skön som traditionell mix. Revyrävarna Nettan Lekström och Robban Zetterberg gisslade äldreomsorgen i ett telefonnummer (knapptryckandets förbannelse, hemvårdens personalproblem och Caremas blöjpolicy) tillsammans med Uffe Holmertz.

Det är en regional revy, ibland vidare än så, ämnesvalet håller sig på en allmän nivå vilket mer främjar trivsamt putter än frän satir. Tågtrafiken, hälsovågen, Facebook och Kungen & Juholt.

Med byte av Hällesta bussbolag mot lämplig charteraktör i Motalatrakten får Holmertz avdankade Hovmästare Karlsson nytt jobb som reseledare även i västra länsdelen. Och självfallet byter man både ortnamn och personer allteftersom det passar, svårare är det inte. Men visst undrar jag vilken kommunalpamp på västra länskanten som får ersätta (den eviga, suck) gliringen om Lasse Stjernkvists hårsvall som inte ryms i någon hjälm. Och nog är det dags att lägga skämt om förre landshövdingen Björn Eriksson på hyllan.

Men tänk att lyckas sammanfatta, nåja, diskussionen om regiontillhörighet, så fyndigt genom att utnyttja aktörernas hemorter: Norrköping (Robban), Linköping (vad har Nettan gjort för ont för att hamna där?), Motala (Uffe förstås), Valdemarsvik (Louice Ottosson) och Örebro (närkingen Karin Karlsson).

Bästa nummer: årets beryktade vargjakt i absurd mix med Rödluvan med Nettan Lekström som får, Uffe Holmertz som jägare, Robban Zetterberg som varg och Evelina Eliasson som Rödluvan.

Bästa sång-o-dans: Karin Karlsson och Evelina Eliasson på tågresa i skön jazzkvartett med steppande Louice Ottosson och Isak Jansson-Blomster.

Årets fynd: Louice Ottosson, hon har allt och kan allt!

Svaghet: Obalansen mellan manliga monologer (Uffes tre gubbar) och kvinnliga (Robbans nöjeslystna kryssningspassagerare). Här skulle regissören Johan Klarbrant satt ner foten.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund
Illustration: Bie Erenurm

 

 • LILLA TEATERN Norrköping

 • 5, 8, 13, 15, 20, 28, 29 januari 2012
  3, 10, 11 februari 2012
 • KULTURAKADEMIN Motala

 • 31 december 2011
  6, 7, 14, 21, 22, 27 januari 2012
  4 februari 2012
 • Ä du mä på Fäjsbook?
  Regi/koreografi: Johan Klarbrant
  Medverkande: Ulf Holmertz, Robban Zetterberg, Nettan Lekström, Karin Karlsson,
  Louice Ottoson, Isak Jansson-Blomster och Evelina Eliasson

 

LÄNKAR
Ulf Holmertz hemsida
Lilla teatern, Norrköping hemsida
KulturAkademin, Motala hemsida
Ä du mä på Fäjsboook? reportage Kultursidan.nu 4/1 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET  HÄR

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.