• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Sista heta julikvällen i Refvens grund

Programvärdarna Kenny Lundström och Eleonor Léone till höger>
”Hur gör ni när ni gör musik?” Programvärdarna låtskrivarparet Kenny Lundström och Eleonor Léone (till höger) var nyfikna på hur låtskrivarparet Sofi Ek och Robert Falco gör.

 

Kärlekens språk i musiken

 

NORRKÖPING Kärlek på svenska, kärlek på engelska. Sista upplagan av Sommar i Refvens grund bjöd på vispop med Sofi Ek, jazz med Ratatouille, rockpop med Mahlby och ösrock med Amplified. Med små förbättringar i konceptet blir det ändå bättre nästa år.

 

Sofi Ek och Robert Falco
Samstämmigt. Sångerskan och låtskrivaren Sofi Ek flyttade till Norrköping för ett par år sedan. I torsdags hade hon sällskap av vännen Robert Falco.

 

Sofi Ek (och Robert Falco)

 

Sista julikvällen vid Refvens grund är fylld med värme (förstås) och kärlek. Schemat har kastats om och sista värdparet ut – Eleonor Léone och Kenny Lundström – introducerar Sofi Ek som sjunger om kärlek på svenska tillsammans med vännen Robert Falco.

– Vi träffades på en låtskrivarkurs på Gotland för ett par månader sedan, säger Sofi Ek och beskriver hur väl samarbetet flöt redan från början och fortsatt av bara farten. – Jag har alltid skrivit låtar själv, nu har jag någon att bolla text och musik med.

Jag har sparat en plats i mitt hjärta bara för dig

De bjuder på två låtar av de fyra som de gjort tillsammans, en med ovan nämnda textrad. En annan är duetten Skyfall som leker med orden.

Som ett skyfall utan vatten
Som ett hjärta utan sång

Robert Falco eller Järnskog som han egentligen heter är bosatt i Umeå och har känt Sofi Ek i några månader. Han som tidigare hållit sig till engelska språket för sin internationella karriär har med Sofi Eks hjälp öppnat sig för att sjunga på svenska.

– Jag har aldrig upplevt den här formen av transparens tidigt. Vi lämnar över en pusselbit, några textrader eller en melodislinga. Så kommer det alltid tillbaka med vändande post. Vi bara bygger vidare och fyller, säger han och nästan häpnar över samarbetet.

Bland låtarna som de ivrigt och generöst pressar in i spelningen hörs Sofi Eks nyligen släppta Rum för själen och Fyller mig med kraft. Det låter ljuvt och sorgmodigt, en mix av visa, vispop, jazz. Stämmorna går i och ur varandra och bandet, ja bandet servar skickligt och prestigelöst.

Det skulle väl vara Jesper Hårdänges jazzsmakande gitarrsolo som får lite extra utrymme. Annars smälter Marcus Österlund väl in med pianodrillar, tillsammans med Joakim Sandéns trummor och Per Svenssons bas. Väl kända musiker i Norrköping.

 

Trio Ratatouille
Hett sväng som doftar medelhav och romsk musik, med lite svensk jazz.

 

Trio Ratatouille

 

Trio Ratatouille från Linköping är en ny och mycket givande bekantskap. Uppmickad gitarrnjutning med Jon Haraldsson och Sylvain Soutendijk. Därtill Moa Lundahls läckra jazzröst som anpassar sig till gamla godingar som Pennies from Heaven och Barbro Hörbergs fina Ögon känsliga för grönt.

Genrerna skiftar, kryddade med spansk peppar. Roligast av allt är råöverssatta uppjazzade Livet e rosa (La vie en rose).

 

Mahlby
Stämsång av brittisk karaktär. Mahlby mickar upp sin gitarr medan Peter Arvidsson spelar elgitarr. Det funkar bra ihop.

 

Mahlby

 

När Pelle Mählby tar klivet upp på scenen kastar han prickarna och blir gitarrbaserade poprockaren Mahlby. Jag hör något om Beatles i presentationens långa rad av influenser. Och hör ett eko från lättheten och texterna i britternas album från mittepoken fram till Sgt Pepper, inte minst i låten Crossroads. Allt handlar om kärlek, lämnad, längtande. Kanske han rentav är lycklig någon gång.

Till omdömet bidrar i allra högsta grad Peter Arvidssons stämsång som möter Mahlbys lätt nasala röst. Vi bestås av låten Tuesday Rain från EP:n med samma namn. Någonstans hörs en underliggande vals.

 

Amplified
Glatt före. Amplifieds goda humör smittar.

 

Amplified

 

Amplified skruvar aldrig upp ljudet. Det är antingen av eller på. Glad, hård ösrock. Johan Karlsson Lobos, gitarr, Jakop Kallenbäck, bas och Todd Kling, trummor. Alla tre sjunger. Alla tre sjunger lead. Alla tre sjunger högt, glatt och med mycket ös. Mellansnack är uppenbarligen något ganska onödigt. Det skvallras om att de gör musikvideos med stor humor.

Äntligen någon som lockas att dansa på det stora dansgolv som breder ut sig mellan scenen intill Strömmen och publiken vid ”amfiteaterns” rundade grästrappsteg. Sjuåriga Antonina kliver glatt upp till varje låt, spelar luftgitarr och ställer luftmicken på plats samtidigt som hon dansar. Tankar familjekraft några sekunder mellan låtarna. Det uppskattas – hon får en minnessticka med Amplifieds musik och en tröja efter konserten.

Sommar i Refvens grund har varit ett trivsamt gratisnöje av det mer lågmälda slaget. Förhoppningsvis får projektet en fortsättning nästa sommar. Men skruva gärna lite på konceptet – ge artisterna en anständig slant och bygg intimitet för att minska avståndet mellan scen och publik.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Sofi Ek

STRÖMPARKEN Norrköping

Juli 2018
Sommar i Refvens grund
Samarr: Upplev Norrköping tillsammans med Norrköping Kommuns kultur- och fritidskontor, Studiefrämjandet och studieförbundet Bilda

TORSDAG 26 juli kl 17
Ratatouille Trio • Mahlby • Sofi Ek • Amplified
Programvärd: Kenny Lundström & Eleonor Leone

 

VIDABLICKSKYRKAN Norrköping

29 juli 2018 kl 18
Sommarkvällskonsert

Sofi Ek & Marcus Österlund

LÄNKAR
Sofi Ek hemsida Facebook Spotify YouTube
Robert Falco hemsida Facebook
Trio Ratatouille Facebook
Mahlby Facebook YouTube
Amlified hemsida Facebook YouTube
Upplev Norrköping hemsida Facebook Sommar i Refvens grund
Sol och sommarmusik i Refvens grund reportage Kultursidan.nu 7/7 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.