• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bror Gunnar Janssons skitiga blues

Bror Gunnar Jansson
Storbandsblues. Enmansbandet Bror Gunnar Jansson spelade nyligen på Knäppingen.

 

Glöm den svenska huggormen!

 

RECENSION/ NORRKÖPING En skallerorm på Knäppingen. Bror Gunnar Jansson tycks ha klivit ut från 1930-talet och är beredd att bjuda på förgiftad whiskey. Det är blues, det är skitig country och det är en gnutta folk.

En enmansorkester med skrammel, trummor och (framför allt) gitarr och sång. Han är som en gatumusikant fast elektrifierad med ett hav av sladdar som ringlar sig som ormar över scengolvet. Och det är giftigt! Glöm den gulliga svenska huggormen – tänk ökenhet skallerorm!

Med musik som hämtad från Amerikas sydstater stampar och vrålar han fram sin musik till en vass och huggande elgitarr. Själv ser han ut som han klivit ut från 1930-talet och är beredd att bjuda på en förgiftad whiskey. Det är blues, det är skitig country och det är en gnutta folk. Det är storband i form av en person. Det är känslan av att ligga fastbunden på tågrälsen.

Ömsom viskar han, ömsom vrålar han fram sina låtar. Fötterna går som en trummaskin. Han nöjer sig inte med den traditionella bastrumman utan har även en virveltrumma vid den andra foten, och ibland bankar han även på en koskälla. Detta samtidigt som han spelar gitarr i världsklass. Fan vet hur det går till.

 

Bror Gunnar Jansson
Slips à la skosnöre. Själv ser han ut som han klivit ut från 1930-talet.

 

Hans skivor har blivit prisade för sitt råa och avskalade sound, men här drar han bort ytterligare några lager från den musikaliska löken. Jag hör ekon av Willie Dixons låtar, men musiken är hans egen. Bluesen är en skenbart enkel musikstil och upprepningar (och en aning stöld) hör sedan länge hemma där. Vi som var där fick något äkta och genuint att minnas.

© Text och foto: Michael Strandhed

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Bror Gunnar Jansson

KNÄPPINGEN Norrköping

28 juli 2018
Bror Gunnar Jansson
Blues
Arr: Knäppingen Spiseri & Bryggeri

LÄNKAR
Bror Gunnar Jansson Facebook
Knäppingen Facebook evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.