• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Kajsa Grytt på Bokhyllans sista sida

Kajsa Grytt
Avspänd. Kajsa Grytt romandebuterade med Nio dagar, nio nätter 2014. Hon besökte Söderköpings bokhylla med sin andra roman Du lever i mig, som kom ut i april.

 

Jag hör strofer ur hennes musik

 

SÖDERKÖPING Om att bli lämnad och att lämna. Mångfacetterade Kajsa Grytt fick avsluta den 13:e säsongen av Söderköpings bokhylla. Hon läste högt ur sin bok Du lever i mig, om Peter, son till Veronica. Om inre resor och själens livsklang.

Kajsa Grytt har många strängar på sin lyra. Hon är artist, låtskrivare, pjäsförfattare, författare och samtalsterapeut. För många är hon säkerligen mera känd från Tant Strul och duon Kajsa & Malena. Det var den musiken som tog mig igenom mina tonårskaotiska funderingar om livet, om hur man skulle räcka till men ändå vara en självständig individ.

 

Mycket publik
Ikon. Många kom kom till Brunnssalongen för att lyssna på Kajsa Grytt.

 

Eftersom jag följt hennes musikaliska bana är jag naturligtvis nyfiken på hennes författarskap. Kajsa har alltid haft ett mångfacetterat språk både i sitt låtskrivande och som författare. Det finns olika bottnar och djup.

En sådan rad är från en låt med Tant Strul: Slicka mig ren och älska mig sen. För mitt tonårsjag var inte det något sexuellt utan orden förankrade mig i tanken att bland sina jämlikar blir man ren och älskad för den man är. En katharsis som gör människan stark.

Helt choosefri och avslappnad kliver hon upp på scenen på Brunnsalongen. Lite tekniska problem i början påverkar inte hennes scenframträdande. Den här kvällen är hon här för sin senaste romans skull Du lever i mig.

Med intonation, fraseringar och gester läser hon delar av boken. För egen del hör jag strofer ur hennes musik när hon läser vissa stycken. Peter, en av huvudkaraktärerna, framkallar strofer från Tant Strul musik, Veronica, den andra huvudpersonen, är mera melankolisk och vilsen. Jag känner mig starkt berörd, Kajsa läser fram ett stort känsloregister.

 

Kajsa Grytt
Högläsning. Kajsa Grytt läste högt och med inlevelse ur romanen.

 

Du lever i mig handlar om Peter och Veronica, son och mor. boken handlar om att bli lämnad och att lämna, om försoning och hur man lär sig att leva med sina val och de konsekvenser som de leder till. Den handlar om inre resor och utveckling.

Frågan är, har en själ samma livsklang livet igenom? Läs boken och ni kanske finner svaret.

© Text: Christina Wernersson
© Foto: Boy Svedberg

BRUNNSSALONGEN Söderköping

Sommaren 2018

Söderköpings Bokhylla

Arr: Riksteatern Söderköping, Söderköping Bokhandel & Antikvariat, Studieförbundet Vuxenskolan, Söderköpings Brunn samt Söderköpings stadsbibliotek och Kulturkontoret.

MÅNDAGAR KL 19

18 juni
Gertrud Hellbrand

25 juni
Pelle Sandstrak

2 juli
Lena Andersson

9 juli
Marie Hermanson

16 juli
Sören Olsson

23 juli
Bengt Ohlsson

30 juli
Joakim Zander

6 augusti
Kajsa Grytt

LÄNKAR
Kajsa Grytt Wikipedia Du lever i mig
Söderköpings bokhylla Facebook FB-evenemang
Joakim Zander hem till Bokhyllan reportage Kultursidan.nu 31/7 2018
Bengt Ohlsson om De dubbelt så bra reportage Kultursidan.nu 24/7 2018
Lena Andersson berättar om 1900-talet reportage Kultursidan.nu 4/7 2018
Pelle Sandstrak gästade Bokhyllan reportage Kultursidan.nu 26/6 2018
Gertrud Hellbrand först ut med Satyricon reportage Kultursidan.nu 19/6 2018

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.