• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Akvareller i gott sällskap på Konstforum

Linköpings akvarellsällskap
Tjuvstart. Linköpings akvarellsällskap ställer ut på Konstforum innan gallerisäsongen öppnat.

 

Pigment blandat i vatten på papper

 

NORRKÖPING Vatten, pigment, papper. Linköpings akvarellsällskap ägnar sig åt den enkla och svåra konsten att skapa bilder med och utan färg. Åtta utställare fyller Konstforums alla rum. Inte en är den andra lik.

Gallerisäsongen har ännu inte startat. Det hindrar inte att åtta av Linköpings akvarellsällskaps tretton medlemmar tagit Konstforums alla väggar i anspråk. Uttrycken skiljer sig åt, inte en konstnär är den andra lik, en del prövar med en sådan bredd att det kan tyckas som flera.

Amatör eller professionell spelar mindre roll här. Eller så är alla amatörer i ordets djupaste betydelse, för akvarell är en erkänd utmaning för den som drabbats av passionen. Pigment som blandas med vatten och målas på papper.

 

Ulla Carlberg
Passionerad. Ulla Carlberg mellan Terrin och Burken.

 

– Det är spännande, för man vet aldrig vad som händer när man sätter färg på papper. Man kan aldrig göra som man tror att det ska vara, utan får följa med vattnet och färgen. Papperet ska finnas som en motvikt men synas genom färgen, resonerar Ulla Carlberg vars verk dyker upp på flera ställen i galleriet.

– Jag är intresserad av skålform, som du förstår, kommenterar hon några skålar och fortsätter: – Antingen styr man, som här, eller så styr man inte. Det går bra vilket som.

I första fallet är det Terrin, där skålens yta fått smala ränder tillkrafsade. Burken heter den andra, där ljuset nästan löser upp den anade formen.

I ett annat rum visar Ulla Carlberg landskapsmålningar som visar på en nyfikenhet på motiv, färg och framförallt på måleriet som konst. Och visst har hon även ägnat sig åt grafik.

 

Göran Grimsell
Segel i horisonten. Göran Grimsell har inte målat sitt motiv utan låter det framstå mot himmel och hav.

 

Göran Grimsell är den ende Norrköpingsbon i sällskapet. Söderköpings forne stadsarkitekt är mycket riktigt intresserad av städers form och uttryck – i länder som Oman och Marocko. Ju mer återhållsam färgskala desto större utmaning, ett pigment mellan det intensiva och det utflytande, eller möjligen två.

Göran Grimsell har hittat en akvarellfärg som han säger ”rör på sig” och visar detaljer i en bild. Ett grovt franskt akvarellpapper ger också liv.

På andra sidan två fåglar, talgoxar, finns hans andra motivvärld, segelbåtar. Jag fascineras av Segel i horisonten, där det framträdande motivet icke-är. Endast himmel och hav har fått färg, segel och ljusspeglingar har djärvts lämnats därhän.

 

AnnMari Löf
Staden. AnnMari Löfs glödande färger över stadens ljusa fasader när solen står lågt.

 

AnnMari Löf matchar Grimsells sparsmakade färgskala i samma rum med säker färgkraft. Hon rör sig skickligt mellan motiv och färger med oerhörd aptit och ibland ett grafiskt anslag. Så är AnnMari Löf en av akvarellsällskapets grundare, tillsammans med Ulla Carlberg och ytterligare en konstnär. Det förvånar mig inte att hon håller kurser och har startat en Facebookgrupp med numera 11.000 akvarellmålare.

Akvarellsällskapet tar seriöst på sitt självpåtagna uppdrag, med månatliga sammankomster då nya tekniker presenteras, intressanta konstnärskap och utställningar.

Kanske det är därför Carl von Koch presenterar bilder med helt spridda motiv, från Vattendroppen i svart tusch, till gammal Citroën(?) i stadsmiljö i Vinterbil. Även Rolf Hallkvist har en spännvid, från dovt till ljust, från det exakta till det lättsamt prövade.

Mest spretar Margareta Moldvik, vars obändiga skaparlust både rymmer en egensinnig Råka (I–VI) om vintern och dubbla ansikten i kol på akvarell, Vända sida I–IV. Hon är den som inte nöjer sig med att visa akvarell utan blandar in andra tekniker, som collaget Dåtida minnen, till hälften bestående av ett tidningsurklipp, som i sin tur kommenterar minnesbilder.

Börje Mathiasson målar ruffigt abstrakta landskap, med fjällkänsla, och experimenterar med färgen i stort format. I Studion möter Maria Gunnarssons avbildade Kapellån med grön idyll. Annars är hennes Yrväder i snön, en häst som sparkar bakut, gladast på Konstforum.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Nils-Göran Tillgren

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Maria Gunnarsson

KONSTFORUM & STUDION Norrköping

7–19 augusti 2018, öppet varje dag från kl 12
Linköpings akvarellsällskap

UTSTÄLLARE
Ulla Carlberg
AnnMari Löf
Börje Mathiasson
Göran Grimsell
Carl von Koch
Maria Gunnarsson
Rolf Hallqvist
Margareta Moldvik

LÄNKAR
Linköpings akvarellsällskap hemsida
Konstforum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.