• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Clownerna! friskt kul app för sjuka barn

Madeleine Kusoffsky
Klippdocka. Interaktionsdesignern Madeleine Kusoffsky har inte bara hållit i trådarna mellan clowner och programmerare. Hon har också tecknat alla illustrationer.

 

”Sjukhusclownerna enorm tröst”

 

NORRKÖPING Klä på clownen i Garderoben. Eller spela Kobingo. Clownerna! heter världens första app för barn på sjukhus. Bakom appen står Östergötlands sjukhusclowner som samarbetat med RISE interactive i Norrköping.

 

Rosa, Boris, Rakel och Karl von Tratt
Sångstund. Rosa, Boris, Rakel och Karl von Tratt delar på drygt en tjänst som sjukhusclowner tillsammans med Bruno och Sigrid.

 

– Nu blir det lite farligt, varnar clownen Boris efter sångstunden och halar upp fyra barnsaxar ur byxfickan, en efter en.
– Mina damer och herrar! Nu kommer invigningen. Vi inviger appen!
– Nappen?
– Appen!

Klipp, klipp, klipp, klipp – det röda sidenbandet ligger i små bitar. Clownerna! – världens första app av och med sjukhusclowner – är invigd. En app för paddor med minispel, musikprogram, ritprogram och flaskpost. För de barn som vill skriva till clownerna – till Boris, Rosa, Rakel, Karl von Tratt, Sigrid eller Bruno – får svar. För clownerna finns i verkligheten.

– Sjukhusclownerna är en enorm tröst för barnen som är på sjukhus. Men det är lång tid mellan besöken, säger Anders Ynnerman som är ordförande för Östergötlands sjukhusclowner.

Syftet med Clownerna! är att förstärka relationen mellan clowner och barn mellan besöken, inte att ersätta dem. Med spelet kan dessutom barn som ännu inte träffat sjukhusclownerna bli bekant med dem i förväg. I appen går det att se när de kommer nästa gång.

Idén att göra en app är Anders Ynnermans. Inte så konstigt när professor Ynnerman är den som står bakom skapandet av Visualiseringscenter C. Han vet vad som är möjligt att göra och kan dessutom konsten att söka pengar.

– Jacob Wallenberg Stiftelse (JWS) och Visual Sweden nappade på idén för att andra sjukhusclowner i landet ska kunna göra sina egna versioner av spelet, berättar verksamhetsledare Vanilla Karlsvärd vars alter ego som clown heter Rosa och har vita och rosafärgade kläder med mycket fluff.

 


Snabbpresentation. Sång och information. 1 min 37 sekunder.

 

Appen har skapats i samarbete mellan sjukhusclownerna och RISE Interactive, som är knutet till Visualiseringscenters avdelning för tillämpad forskning. Interaktionsdesignern Madeleine Kusoffsky har drivit processen, hon talar med programmerarna på programmerarnas språk och med clownerna på clowners språk, så att säga.

Dessutom är det hon som ritat alla illustrationer så att barnen ska känna igen sina clowner från mötena i verkligheten.

– Min roll är att ställa frågor, medla mellan programmerare och clowner. Jag behöver förstå vad clownerna gör, för att veta hur de vill att det ska bli och hur de vill gestaltas, säger Madeleine Kusoffsky.

Utvecklingsarbetet, som tagit två år, har varit både roligt och meningsfullt. Till att börja med följde hon dem i deras vardag ute på sjukhusen. Clownerna har berättat om sig själva och föreslagit spel som passar målgruppen, barn från 6 år och uppåt.

Appens huvudmeny är akvariet med simmande fiskar. Därifrån kan barnen gå vidare till minispel och andra småprogram. Madeleine visar hur lätt det är att välja clown, kanske Boris eller Rosa, och prova kläder.

– Barnen ska se att det är de och deras kläder, säger hon bestämt.

– Vi ville ha ett musikspel, där barnen kan göra musik och spela in sig själva. Det skulle bli väldigt dyrt men så dök det upp en student som vill göra något med ljud som examensjobb, säger Johan Granli som nyss hette Karl von Tratt.

Nu ligger spelet  på plattformarna Appstore och Google play, där det kan laddas ner gratis. Sök på Clownerna! men det går bara att söka med hjälp av läsplatta/pad. Även om unga testpiloter har gett tummen upp ska spelet utvärderas efter tre månader. Till kommande uppdateringar finns redan fler spelidéer.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Sven Åke Molund
© Illustrationer: Madeleine Kusoffsky/RISE Interactive
© Film: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Clownerna!

APP

Clownerna!
Spelapplikation för barn från 6 år
Östergötlands sjukhusclowner
RISE Interactive
Med stöd av Jacob Wallenberg Stiftelse (JWS) och Visual Sweden
Släppt för iPad/Pad på Appstore och Google Play 2018

INNEHÅLL
Huvudmeny – Ett akvarium med fiskar och lugn musik för avslappning.
Om oss – Interaktiva berättelser om clownerna, deras historier och bakgrund.
Kobingo, Kuljakten, Garderoben – spel där clownkaraktärerna deltar.
Ljudverkstan – Musikprogram där barnen hör clownerna sjunga och där de själva kan skapa 
melodier.
Rita – teckna och spara dina bilder.
Flaskpost – En meddelandebox där man kan skriv till clownerna och få svar.Du kan skicka med din teckning.
Clownschemat – Information om när clownernas finns på sjukhusen.

LÄNKAR
Clownerna! sök via läsplattta/iPad Appstore Google play
Östergötlands sjukhusclowner hemsida
RISE Interactive hemsida
Sjukhusclownerna firade 20-årsjubileum reportage Kultursidan.nu 8/11 2016

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.