• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Japansk kortfilm Flimmers sommarslut

Filmbesökare
The End. Filmföreningen Flimmers utomhusbion avslutades utanför Arbis i helgen med en trippel med storfilmer, japansk kortfilmsfestival och annat filmgodis.

 

Filmen som mötesplats

 

NORRKÖPING Sommarens 20-årsfirande utomhusbio avslutades på Arbis. Flimmer bjöd jämnåriga japanska Short Shorts Film Festival & Asia till en tvådagars minifestival. Nio japanska kortfilmer gav mersmak på både formatet och Japan.

Filmföreningen Flimmers 20-årsfirande utomhusbio avslutades med en trippel publikdragare utanför Arbis. Grottmannen Dug, Ted – för kärlekens skull och sist Star Wars – The Last Jedi visades på LED-skärm, som även fungerar dagtid. Men inte bara…

– Jag och min kollega Anders Grentzelius ville göra någonting nytt för Norrköping, berättar Flimmers verksamhetskoordinator Richard Follstedt.

 

Eri Tagushi, Emma Wallqvist, Johan Johansson, Lisette Helsing, Sharon Grentzelius
Filmkoll. Short Shorts festival manager Eri Tagushi kom till Sverige från Japan. Här tillsammans med vännen Emma Wallqvist samt Johan Johansson, Lisette Helsing och Sharon Grentzelius.

 

Att det är 150 år sedan Japan och Sverige utbytte diplomatiska relationer fick bidra till firandet. Insprängt mellan Ted Gärdestad och Star Wars siste jediriddare kunde alla känna närheten till den japanska kulturen genom kortfilmernas magi. De kom från Short Shorts Film Festival & Asia, en av Asiens största filmfestivaler med ursprung i Japan, som också firar 20-årsjubileum.

Under fredagen och lördagen visades nio korta filmer, mellan knappt fem och 25 minuter långa. Eri Taguchi, festival manager för Short Shorts, var på plats och betonade att deras mission är dels att presentera nya filmtalanger och dels att sprida japansk kultur.

– I dag är människor upptagna och har inte så mycket tid för att titta på långfilm. Men kortfilmer ges oss den möjligheten. Vi kan njuta av dem, sade Eri Taguchi.

I publiken fanns filmälskaren Emma Wallqvist, som känner Short Shorts väl sedan tidigare.

– Det var min nyckel när jag kom till Japan första gången 2007. Jag fick jobba på en av världens största kortfilmsfestivaler och träffade kända människor inom anime studios.

Där fick Emma Wallqvist uppfylla en dröm, att göra voice over till animekaraktärer i en film som sedan visades på biografer i Tokyo.

 

Hana
Hana. På femton minuter hinner filmregissören Yusaku Okamoto skildra en högskoleflickas kroppskomplex och sprida budskapet om att det är bättre att acceptera och älska sig själv.

 

– Det är verklig spännande och roligt att sprida japansk kultur, säger Richard Follstedt.

Han hoppas kunna skapa en lång relation med Japans filmkultur. Helgens festival var första steget.

– Det roligaste med mitt jobb är att skapa mötesplatser som samlar människor. Där de kan uppleva någonting tillsammans. Det är viktigt för kulturen. Prata och uppleva!

Rörande och sträva, sensuella och kyliga, roliga och sorgsna, sådana var lördagens kortfilmer. Det kan vara svårt att hitta rätt ord, eftersom varje film öppnar sig för på olika sätt för varje tittare. Tack vare det korta formatet kan man utvärdera regissörernas skilda tekniker i sina skildringar av vardagen och livet.

Vissa filmer kräver snabb förståelse av tittaren, för andra kan det ta tid. Alla filmer ger mersmak, men helt olika smak.

– Det är fantastiskt kul att Short Shorts har möjlighet att besöka Norrköping. Ofta får man se saker man aldrig skulle haft möjlighet att se någon annan stans, lyfte festivalbesökaren Johan Johansson fram.

 

Richard Follstedt, Evelina Arvidsson, Jacky Ho
Mötesplats. Flimmers verksamhetskoordinator Richard Follstedt tillsammans med Evelina Arvidsson och Jacky Ho.

 

Hana är på ytan lätt och full av roliga situationer kring tonårsflickors upplevda problem med storleken på sina bröst. Men budskapet handlar ju om att inte allt som du törstar efter gör dig lycklig. Lär dig att älska och acceptera dig själv.

Home Away From Home ger en lektion som är särskilt relevant i dag: Varje hörn av vår planet kan bli vårt hem. The Mayor’s New Clothes är H.C. Andersens kända berättelse Kejsarens nya kläder men i japansk nutida dräkt.

Den här filmen är också en av Emma Wallqvists favoriter tillsammans med Shakespeare in Tokyo, som visades på fredagen, och A Grain of Wheat, som oväntat att var på franska och visade att allt måste göras med kärlek och själ.

Diary about Tokyo’s Future har ett intressant tillvägagångssätt: snabba bildväxlingar från Tokys förflutna, nutid och framtid. Tekniken förändras, mode och tradition förändras också, men mänskligheten hos människan – det är vad som borde vara oföränderligt.

Filmerna är korta, men de är överraskande djupa. Något som många moderna fullängdsfilmer saknar, när filmskaparna glömt att film är konst. Korta filmer kan vara stor konst.

© Text och foto: Tanja Volkova
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

A Grain of Wheat

ARBIS Norrköping

24–25 augusti
Utomhusbio
Short Shorts Film Festival & Asia
Värd: Flimmer

FREDAG 24/8

18.00 Short Shorts

Shabu-Shabu Spirit
Novela Picaresca
Ms. Strangedisposition or: How I Desire to Be Rich
Shakespeare in Tokyo

LÖRDAG 25/8

Crazy Pictures 10 år – tre favoriter från Poesi för fiskar.
Melker Becker – om fängelser ur serien Svenska Hemligheter.

13.30 Grottmannen Dug
15.40 Ted – för kärlekens skull

19.30 Short Shorts


Hana
Home Away From Home
The Mayor’s New Clothes
Diary about Tokyo’s Future
A Grain of Wheat


21.25 Star Wars – The last Jedi

LÄNKAR
Short Shorts Film Festival & Asia hemsida Facebook
Arbis Bar & Salonger hemsida Facebook
Filmföreningen Flimmer hemsida Facebook
Utomhusbion visar filmer med bredd reportage Kultursidan.nu 18/7 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Japansk kortfilm Flimmers sommarslut

  1. Pingback: Filmfestivalen vill nå nya publikgrupper – KULTURSIDAN.nu