• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Filmfestivalen vill nå nya publikgrupper

Rain of Homs
Kärlek och krig i Rain of Homs. En man och en kvinna, från olika politiska bakgrunder, är kvar i den förstörda staden Homs i Syrien. Kärleken spirar medan de försöker överleva.

 

Möt branschen på Filmnäringsdag

 

NORRKÖPING Lite mindre. Lite tajtare. Mycket östgötsk och ändå mera internationell. Norrköpings filmfestival fyller 20 år och firar med 20 långfilmer och 18 kortfilmer. Festivalen ska vara en mötesplats, mesta mötet är Filmnäringsdagen.

Konstnären Anna Odell öppnar Norrköpings filmfestival på torsdag med sin nya långfilm X&Y, som egentligen har Sverigepremiär först på fredag. En film om manliga och kvinnliga identiteter, inom ramen för ett fiktivt filmprojekt. I studiobyggda rum leker skådespelarna med könsroller och karaktärsdrag, Anna Odell och Mikael Persbrandt kompletterar sig själva med aktörer som spetsar till Odells alternativt Persbrandts egenskaper.

 

Operation Ragnarök
Världspremiär. Svenska dystopiska actiondramat Operation Ragnarök har tagit regissören Fredrik Hiller åtta år att få klar. Utspelas i Landskrona.

 

Med 11 länder bakom de 20 långfilmerna utlovas bredd i ämnesval och miljöer. Svenska Operation Ragnarök har världspremiär. Andra filmer är franska Luna, The Teacher och Swagger, tyska Transit och holländska Girl. På engelska visas feelgodfilmen The Bookshop, komedin Fear and Loathing in Las Vegas och The Wife.

Flera filmer kommer från det arabiska språkområdet. Rain of Homs handlar om kärlek i krigets Syrien, Carpernaum handlar om 12-åriga gatubarnet Zain i Libanon medan Jalouse är en komedi. Dessutom visas dokumentärfilmerna Stronger Than a Bullet och Stitching Palestine, där 12 palestinska kvinnor handarbetar och berättar sina historier. Från Turkiet kommer dramafilmen Det vildväxande päronträdet.

Några av festivalfilmerna är redan filmhistoria. Låt den rätte komma in visas på lördag och på söndag visas The Big Lebowski och Hitchcocks Vertigo, på svenska En studie i brott. Om någon Norrköpingsbo ännu inte sett lokalproducerade Den blomstertid nu kommer så passa på nu, sist på fredagskvällen.

Stumfilm hör också till filmhistorien. Musikläraren Per Kolsgård förnyar traditionen med levande musik genom att improvisera på synth och slagverk till fyra stumfilmer från det tidiga 1900-talet på lördag – Le voyager dans la lune, The Great Train Robbery, Frankenstein och The Goat.

 

Said Zarwal
Engagerad. Journalisten Said Zarwal översätter filmfestivalens annonser till andra språk. Dessutom har han påverkat filmurvalet.

 

Bakom 20-årsjubilerande Norrköpings filmfestival står filmföreningen Flimmer som hette Norrköpings filmstudio vid starten 1954. Då var den centrerad kring Harlekinen i Konstmuseet. Med 1990-talets studenter kom nytt engagemang till en förening på is och smart föddes idén om en filmfestival.

– Då var filmrullarna spridda i staden, minns Flimmers kassör Mårten Mellberg som hjälpte till att bära tunga filmrullar till både Lilla Teater, Filmstaden och Hörsalen.

Nu är filmrullarna borta och det räcker det med kommunala biografen Cnema.

– Sedan dess har digitalfilmen kommit. Alla kan se ”allt” på de strömmade filmkanalerna, kommenterar Mårten Mellberg och understryker att föreningen måste svara på förändringarna med nya idéer – filmfestivalen som mötesplats.

 

Richard Follstedt, Ywonne Sahlberg, Mårten Mellberg, Nerin Dogan, Said Zarwal
Richard Follstedt, Ywonne Sahlberg, Mårten Mellberg, Nerin Dogan, Said Zarwal

 

Filmfestivalen vill både förmedla bra film från olika delar av världen och vinna en ny publik. Arrangörerna trycker på festivalen som mötesplats och har dragit igång Kulturportalen, ett samarbete mellan filmföreningen Flimmer och Portalen i Hageby.

Zaid Zarwal, journalist från Västsahara, är engagerad i Kulturportalen. Han ser möjligheten att integrera personer från olika delar av samhället genom Norrköpings filmfestival.

– Festivalen är ett bra tillfälle att mötas och att se filmer från olika länder, framhåller Said Zarwal.

Själv har han lobbat för kortfilmen Batallion, den första filmen från Västsahara som visas på Norrköpings filmfestival.

– Den handlar om en flicka från Västsahara som börjar spela fotboll i skolan. Hon drömmer om att bli militär och befria sitt land.

 

Girl
Girl. Belgisk/Holländsk film om Lara som vill bli balettdansös men vars kropp föddes som pojke. Dubbelt prisad i Cannes.

 

Merparten av kortfilmerna visas som förfilmer till festivalens långfilmer. Men på lördag blir det minifestival med fyra korta japanska filmer från ”ShortShorts Film Festival & Asia”, samma filmer som visades som utomhusbio i augusti.

Inte mindre än tio östgötska kortfilmer visas som förfilmer.

– Det bara kokar av film i Norrköping och Östergötland, framhåller festivalchefen Richard Follstedt.

 

Transit
Transit.

 

Norrköpings Filmnäringsdag ryms också inom festivalen. Under fredagseftermiddagen avlöser föreläsarna varandra, både branschfolk och allmänt filmintresserade är välkomna.

Först ut är skådespelaren Alexandra Rapaport och regissören Richard Holm som samtalar om relationen mellan skådespelare och regissör under arbetet med Gåsmamman. Andra nedslag handlar om inspelningsplatser, animering, små och stora filmprojekt.

Två intressanta projekt är Robert Melos och Kojan Films lågbuget-långfilm Epilog och lokala spelföretaget Dimfrost Studios projekt Vaesen.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Filmbolagen/Norrköpings filmfestival

 

CNEMA Norrköping

22–25 november 2018
Norrköpings filmfestival

SIFFEREXERCIS

200 kronor kostar jubileumspasset som ger fritt inträde till alla filmer så länge det finns plats. (Enstaka biobiljetter säljs inte.)
20 långfilmer och 18 kortfilmer står på programmet.
11 olika länder är representerade.
8 av filmerna har regisserats av kvinnor, en nionde film har delat manligt/kvinnligt regissörsskap.
4 dagar.
3 filmer har Sverigepremiär
1 världspremiär äger rum på lördagen, av svenska filmen Operation Ragnarök.

TORSDAG – långfilmer

18.30 Invigning: X&Y av Anna Odell.

FREDAG – långfilmer

13.00–18.30 Norrköpings filmnäringsdag

18.00 Luna.
18.45 Transit.
19.00 The Bookshop.
20.15 Rain of Homs.
21.00
Fear and Loathing in Las Vegas.
21.15 Den blomstertid nu kommer

LÖRDAG – långfilmer

14.00 Capernaum.
14.30 Jalouse.
15.00 Swagger.
16.30  Lunda.
17.00 
The Teacher.
17.15 Short Shorts – Japanskt kortfilmspaket.
18.45 Stronger than a Bullet. 
19.00 
Stumfilmspaket/Musik. 
19.45 
Låt den rätte komma in.
20.30 Operation Ragnarök.

SÖNDAG – långfilmer

13.15 Stitching Palestine.
13.30 Det vildväxande päronträdet.
14.15 The Big Lebowski.
15.00  Jalouse.
16.45
Girl.
17.00 The Bookshop.
17.15 The Teacher. 
19.00
The Wife. 
19.30
En studie i brott (Vertigo).

LÄNKAR
Norrköpings Filmnäringsdag info/anmälan
Norrköpings Filmfestival/ Filmföreningen Flimmer hemsida Facebook program
Cnema hemsida Facebook
Japansk kortfilm Flimmers sommarslut reportage Kultursidan.nu 28/8 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Filmfestivalen vill nå nya publikgrupper

  1. Pingback: Samtal om Anna Odells konstnärskap – KULTURSIDAN.nu