• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Regntung invigning av Gästabudet

Invigning Gerd Aronsson och Arkadia
Under paraply. Gycklaren Arkadia spände upp regnskyddet när stadens mäktiga dam Gerd Aronsson, kommunfullmäktiges ordförande, invigde Söderköpings Gästabud på fredagen.

 

Tur att vått ylle värmer

 

SÖDERKÖPING Regnade det så här mycket på medeltiden? Första dagen av Söderköpings historiedigra stadsfest föll regnet tungt, istadigt som en ardennerhäst. Vilket inte hindrade marknadens hantverkare, gycklarna, ryttarna. Uppskattat av de besökare som vågat sig ut.

Var SMHI:s mätstation Söderköping D exakt ligger vet jag inte, gissningsvis någonstans på Ramunderberget eftersom den ligger 46 meter över havet. Där uppmättes 33 mm nederbörd under det gångna dygnet.

Min upplevelse är att det vräkte ner bra mycket mer över centrala Söderköping tätort. Gästabudets inledning var våt, regnet föll istadigt och utan förbarmande. Hagatorgets tillfälliga små matstånd med allt från raggmunk till kött i bröd saknade merparten av de kunder som brukar fylla torget med upprymt sällskapande.

 

Var är esset? med Arkadia
Fingerfärdig. Var gömmer jag esset? frågar Arkadia. Publiken låter sig luras gång på gång.

 

Mer livfullt var det i hantverksbyn som kringgärdar S:t Laurentii kyrka, där vänfestivalen NoMeMus gjorde sig redo inför nästa konsert. Många knallar som nyligen varit på Medeltidsveckan i Visby har nu flyttat hit med smycken, mössor, knivar och rustningar. Alla klädda i medeltida stuk. Det är tur att ylle värmer, även när det är fuktigt.

På slaget sex slog magikern Arkadia upp paraplyet för att skydda stadens dam och hennes manuskriptrulle. Kommunfullmäktiges ordförande Gerd Aronsson utförde sin plikt och invigde gästabudet men de högtidliga ord som situationen krävde.

Varpå Arkadia – nu utan paraply – drog en spader och lurade publiken å det fingerfärdigaste. ”Var är esset?”. Desto mer skämsigt för publiken när korten var av storlek större.

– Spela aldrig kort med någon som säger att det går att vinna pengar, avslutade Arkadia vist.

 

Adam från Mareld
Bollar. Adam värmde upp publiken medan Maelds övriga gycklare förberedde för kommande trick.

 

Något senare flockade sig publiken ånyo när Mareld intog samma våtdränkta gräsmatta invid Stadshistoriska museet och bakom Gamla gymnastiken. Innanför den magiska repcirkeln utfördes konster som frambringade publikens skratt och förundran. Gycklaren Adams jonglering med bollar var bara början. Därefter vidtog lek med pinnar: gummipinnar, eldpinnar, våttunga pinnar och farligt vassa pinnar.

Lördag och söndag utlovas uppehåll. En doft av långsamt torkande ylle lär prägla årets Gästabud.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


SÖDERKÖPING

31 augusti – 2 september 2018

Söderköpings Gästabud

Tornerspel, medeltidsmarknad, gycklare, eldshow, musikfestival, föreläsningar m.m.

30 augusti – 2 september 2018
NoMeMus
Nordisk festival för medeltida musik

LÄNKAR
Söderköpings Gästabud hemsida Facebook program
NoMeMus hemsida Facebook
Njutningsfulla Ekon från medeltiden recension Kultursidan.nu 31/8 2018
Eldshow ska locka till Gästabudet reportage Kultursidan.nu 28/8 2018

Tagged . Bookmark the permalink.