• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konstmuseet lånar ut Carl Larssons frukost till Helsingfors

En idyll i nordiskt ljus. Norrköpings konstmuseum lånar ut Carl Larssons Frukost i det gröna.

 

Fyra meter tavla skickas till Årets designhuvudstad

 

I veckan sänder Norrköpings konstmuseum Carl Larssons målning Frukost i det gröna för utlån till Konstmuseet Ateneum i Helsingfors.  Utställningen På spaning efter det goda livet pågår där från 10 februari till 29 april 2012. Den finska huvudstaden har utsetts till World Design Capital 2012.

Det är ingen liten frukostmacka som gästar Helsingfors, snarare en rejäl landgång. Frukost i det gröna är nämligen inte bara ett av Norrköpings konstmuseums mest uppskattade verk. Det är också ett av de mest omfångsrika, med sina fyra gånger två meter. Eller närmare exakt 193 cm högt och 408 cm brett.

– Norrköpings Konstmuseum samarbetar ofta med andra museer och institutioner för utställningar, men det är sällsynt att ett sådant här så betydande verk ur samlingen lånas ut, säger Helena Persson, museichef i en pressnotis.

– I Finland är Carl Larssons konst mest känd genom reproduktioner, och just därför glädjs vi över att man valt att visa just Frukost i det gröna som så mycket kännetecknar sinnebilden för svensk idyll när man nu vill presentera konstnären i en större omfattning.

För att den ovärderliga tavlan inte ska försvinna på vägen transporteras den åtföljd av kurir. Uppdraget utförs av Kerstin Holmer själv, intendent för  på Norrköpings konstmuseums samlingar.

Text: Ann-Charlotte Sandelin
Målning/Foto: Carl Larsson / Norrköpings konstmuseum

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Konstmuseet lånar ut Carl Larssons frukost till Helsingfors

  1. Pingback: Frukosten är färdig på Hageby centrum | KULTURSIDAN.nu