• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Frukosten är färdig på Hageby centrum (reportage)

Frukosten är färdig, nästan. Så här såg tavlan ut onsdag 28 mars. Det är en avbildning av Frukost i det gröna
av Carl Larsson. D
e tomma hålen väntar på färdiga bilder som torkar.

 

Stor bild av stort konstverk – snart dags för invigning

 

Frukosten är färdig. Lördagen den 25 februari startade projektet ”Hela bilden” i Hageby centrum när Norrköpings konstmuseum flyttade in med en ateljé i bottenplanet. Under ett antal lördagar och onsdagar skulle besökarna i Hageby, var det tänkt, måla 189 plattor så att det bildades ett konstverk som allteftersom pusslades ihop i ett fönster på övre plan.

Den 28 mars var sista dagen som det målades i ateljén och nu återstår det att montera de sista delarna i den stora tavlan. Alla delar är färdiga men de sista måste torka innan de kan sättas på plats. Projektet beskrivs som en succé långt över förväntan! Det är många besökare som suttit och gett uttryck för sina konstnärliga anlag. Allt mellan 3 år – 90 år i ålder och med de mest varierande förkunskaperna.

Och vad blev det? Den som kan den svenska konsthistorien kunde snart ana Carl Larssons skira linjer och röda stolar, men det var inte någon bild från makarna Larssons vackra Sundborn, Lilla Hyttnäs, utan Frukost i det gröna, ett morgontidigt äventyr i björkhagen på Bullerholmen, en liten ö som låg en kort roddtur från familjens hem som troligen är den gård som kan ses tvärs över vattnet. En idyll, mer eller mindre överensstämmande med verkligheten.

Carl Larsson arbetade med verket sommaren 2010. Googlar man lite lätt kan man hitta förstudier till delar av tavlan, dottern Lisbeth som står och drömmer vid björkstammen, sonen Esbjörn som sitter på marken med ryggen mot betraktaren. På det färdiga verket sitter han invid en fiolspelare i samedräkt, Lapp-John, och en dalkulla i folkdräkt som spelar gitarr. Något man också kan lägga märke till är den sociala skiktningen, på både klädsel och sysslor anar man snabbt vilka som hör till familj och vänner och vilka som är tjänstefolk.

Så småningom blev den monumentala tavlan färdig, och såldes enligt uppgift år 1913 för 210.000 kronor. Efter att ha visats upp på många ställen både i Europa och i USA hänger den sedan många år på Norrköpings konstmuseum som köpte in Frukost i det gröna år 1946. Det är ett stort verk, fyra meter långt och två meter högt.

Både projektledaren Ellika Kyndel och konstnären Sahar Burhan uttryckte tomhet när man på onsdagskvällen plockade bort allt material från ateljén. Redan under torsdagen kommer ytan man disponerat att byggas om för nya verksamheter.

Det färdiga konstverket kommer att invigas i april månad och vad vi fått veta så blir det vid en ceremoni tisdagen den 17 april. Då är det fortfarande två veckor kvar innan originalet skeppas hem från Helsingfors där det lånats ut till Konstmuseet Ateneum under våren. Hageby centrum dukar upp sin egen Frukost i det gröna under lång tid framöver.

Text: Sven Åke Molund och Ann-Charlotte Sandelin
Foto: Sven Åke Molund och Norrköpings Konstmuseum

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Hageby centrum hemsida
Om Lapp-John artikel Lidens tidning 2001
Många vill måla i Hageby centrum reportage Kultursidan.nu 29/2 2012
Konstmuseet lånar ut Carl Larssons frukost till Helsingfors notis Kultursidan.nu 12/1 2012

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Frukosten är färdig på Hageby centrum (reportage)

  1. Pingback: Nu är den klar – Norrköpings största tavla (reportage) | KULTURSIDAN.nu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.