• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Miniföredragen i Hedvig firade 20 år

Mikael Alm visar Överums brukskyrka
Miniföredrag. Mikael Alm berättade om den fattige pojken Peter Fjellstedt som gjorde karriär och under en kort tid var präst i Överum.

 

”Inte samma musik under ett år”

 

NORRKÖPING Korta föredrag som räcker länge. Premiären handlade om ”Eberstein”. I söndags, på årsdagen 9 september, firades Miniföredragen i Hedvigs kyrka som hållits i 20 års tid. Bakom upptakten låg att Stockholm var EU:s kulturhuvudstad 1998.

 

Myra Ekström
Myra Ekström fick från början ansvaret för miniföredragen i Hedvigs kyrka.

 

EU:s kulturministrar hade utsett Stockholm till Kulturhuvudstad. Det var fullt av kulturaktiviteter, inte bara i Stockholm utan i hela landet. Det gällde att visa upp aktiviteter med kulturinnehåll på många och breda fronter.

Dåvarande Hedvigs församling kom med på tåget via Norrköpings Stadsmuseum. Idén med miniföredrag med åtföljande musik och sopplunch föddes och 9 september 1998 hölls det första miniföredraget med Arne Jönerud som talare, ämnet var ”Eberstein” och Hans Zimmergren, dåvarande organisten i Hedvig, spelade, innan det var dags för sopplunch.

Konceptet föll väl ut. Miniföreläsningarna har fortsatt, även efter sammanslagningen med S:t Olofs församling. Och på årsdagen i söndags firades 20-årsjubileum i Hedvigs kyrka – ”Miniföredragen 20 år. Myra Ekström med vänner”. Från början ansvarade nämligen Myra Ekström ensam för att ragga talare till föredragen, men nu är det en hel grupp.

 

Christa Schumacher
Flitig talare. Christa Schumacher har hållit föredrag flera gånger, senast om textilierna i Hedvigs kyrka.

 

Vännerna som framträdde var till att börja med kollegan Bo-Lennart ”Bole” Nilsson, som agerade telefonröst i ”samtalet från Stadsmuseet” och kyrkomusikern Ulf Tellin. Ulf Tellin, Hans Zimmergrens efterträdare, berättade att han nu spelat vid Miniföredragen under 16 år.

– Jag försöker att inte spela samma stycke under ett år, sade Ulf Tellin, som den här dagen bland annat framförde Allegro ur Drottningholmsmusiken av Johan Helmich Roman.

Under årens lopp har cirka 700 föredrag hållits för cirka 25.000 åhörare. Listan över årens alla föredrag visar både bredd och djup i ämnesval.

Alla är välkomna att önska föredrag och att erbjuda sig att vara talare. Att det är fritt att välja ämne gäller, även om det någon gång varit ifrågasatt.

 

Peter Fjellstedt
1800-talets man. Språkbegåvningen Peter Fjellstedt gjorde en klassresa som tog honom från en by i Dalsland till Europa och Indien.

 

Ett jubileum för miniföredrag måste naturligtvis innehålla ett sådant och här hälsades ytterligare en vän välkommen, flitige föreläsaren Mikael Alm. Han berättade om den fattige hantverkarsonen Peter Fjellstedt som föddes 1802 i Fjällane, Dalsland. Den begåvade ynglingen fick stöd att studera vidare, bland annat av biskop Esaias Tegnér. Efter prästvigningen var han under flera år verksam som missionär. Senare gav han ut en bibelversion med kommentarer till texterna, som under många år var vägledande för prästernas tolkningar.

Mikael Alm berättade initierat och knöt ihop med att Peter Fjellstedt en period hade tjänstgjort vid Överums brukskyrka i Norra Tjust pastorat, där Mikael Alm numera är komminister.

Miniföredragen fortsätter, närmast nu på onsdag. Kombon föredrag, musik och soppa, för den som vill, är ett slitstarkt koncept.

© Text och foto: Sven Åke Molund


HEDVIGS KYRKA Norrköping

Onsdagar kl 11.45
Miniföredrag
kl 12.10
Orgelmusik
kl 12.30 (i Väktarsalen)
Sopplunch

Söndag 9 september 2018
Miniföredragen 20 år – Myra Ekström med vänner
Orgelmusik, Ulf Tellin

LÄNKAR
S:t Olofs församling hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.