• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Folkkonst och Retro på Stinsen i höst


Lysdioder. Karolina Nilsson visar Lovisa Lesses två bidrag till utställningen Folkkonst. En halskrage med lysande utsmyckningar och ett halsband i krympplast.

 

Från nära tradering till YouTube

 

SÖDERKÖPING När det finns tid över. Den skapande människan smyckar det enklaste redskapet. Där tar folkkonsten sin början. På Stinsen visas gåramålningar, 3d-utskrifter och väldigt mycket textila verk.

Höstens Retroserie kopplas till utställningen Folkkonst, åtminstone två av föreläsningarna.

Lusten svämmar över en trappa upp på Stinsen i Söderköping. För det är lusten som driver folkkonsten, den konstart som utövas på lediga stunder och är enkel att ta fram och städa undan.

– Människan vill skapa. Som när ett örngott får ett fint broderi, säger Monica Stangel Löfvall som tagit initiativet till höstens utställning på Stinsen och på köpet kopplat några av säsongens Retroföreläsningar.

Till utställningen kallade hon in konstvetaren Karolina Nilsson, som för ett par år sedan vikarierade som kultursekreterare i Söderköping. Det är Karolina Nilsson som sorterat och analyserat alla verk de fick in efter uppropet i våras då de gick ut till hela Östergötland. Därför finns exempel från inte bara Söderköpings kommun utan även längre bort, som från Finspång.

 

Folkkonst på Stinsen
Från en pärlad bild efter brittiske gatukonstnären Banksy till en charmig gammal tvättpåse med separat fack för klädnypor. Under en liten matta gjord av återbrukade kläder. Däremellan loppisfyndade tavlor med underfundiga tillägg.

 

Föremålen, vart och ett med kort presentation i skrift – vad, vem, när – har delats upp i avdelningar, där Karolina Nilssons kortfattade texter begrundar genrerna.

– Tidigare gjorde man tillsammans, överförde kunskapen med en närhet, reflekterar Karolina Nilsson.

– Nu letar man YouTube-klipp från hela världen, jämför Monica Stangel Löfvall. Kunskapen blir mer demokratisk på det sättet.

Fantasifullt snidade käppar med drakhuvuden, en fågelbur i luffarslöjd med en liten röd drake inuti, en lappad flodhäst till gosedjur och 3d-utskrifter, varav ett mumintroll sägs lysa i mörkret. Och väldigt mycket textila verk, från nyttoföremål till broderade tavlor, gamla och nya.

– Fotografi och broderi bygger båda på pixlar, att en bild är uppbyggd av små punkter, säger Karolina Nilsson när hon visar på ett svartvitt porträtt, broderat med korsstygn efter en nutida förlaga. – Det gäller även för pärlplattor.

Nej, inget ”Hem, ljuva hem”. Nutidens broderade ordspråk har ofta kärvare budskap, som ”Hämnd, ljuva hämnd”, som dels har en ironisk humor, dels relaterar till det gamla.

Konstvetaren Karolina Nilsson har ett särskilt intresse för textilen som fått ett rejält uppsving och omvärderats. I en kort men effektiv text drar hon linjerna från medeltidens uppburna manliga pärlstickare till sekelskiftets moralism som nålade fast kvinnor vid broderiets dygd. I vår tid har en omvärdering gjorts som protesterar mot 1960-talsbegreppet ”förspilld kvinnomöda”, den obönhörligt pågående kreativiteten lockar åter både män och kvinnor.

 

Lapptäcke från USA, sent 1800-tal
Släkthistoria. Lapptäcket från USA skickades till en släkting i Sverige, troligen under sent 1800-tal.

 

Återbruk är ett viktigt tema. Udda knappar som komponerats till en liten tavla. En rund matta gjord av gamla kläder, på undersidan sticker tvättlapparna fram och berättar om sitt ursprung.

Kanske det kviltade lapptäcket med rutor i rosa, gjort av en en släkting i USA för mer än 100 år sedan också återanvänder delar av gamla kläder eller draperier.

Några mer etablerade konstnärer har smugit sig in utställningen. Konstnären och bildläraren Ola Niklasson visar omtolkande målningar, loppisfynd med underfundiga tillägg à la Jan Stenmark. Illustratören Lovisa Lesse har gjort vacker krage med programmerade lysdioder.

Många sinsemellan mycket olika bidrag står kreativa Birgit Hallqvist för.

– Hon har hantverkat i hela sitt liv och har ställt ut på Nordiska Museet, säger Monica Stangel Löfvall och lyfter fram en knypplad hatt.

Utanför Stinsen lägger jag märke till utsmyckningen på ett cykelställ. Räcket har fått randiga ”haldukar”. Husmorsgrafittin, en del av det som kallas gerillaslöjd, har nått Söderköping.

Om detta och annan lustfylld slöjd talar Frida Arnqvist Engström i höstens första Retroföreläsning på Stinsen i oktober.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Boy Svedberg och Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Kista med unionsflaggorna Sverige-Norge, 1875

STINSEN Söderköping

22 september – 8 november 2018
Folkkonst
Utställning
Prod: Karolina Nilsson och Monica Stangel Löfvall

RETRO föreläsningar
Kulturhistoriska tillbakablickar
Hösten 2018 kl 18.30

11 oktober
Frida Arnqvist Engström
Människans frihet sitter i händerna – Hantverk som gör skillnad

24 oktober
Johan Knutsson
Vad, hur och varför? – Om folkkonst och kreativitet från 1700-talets allmogehem till 2000-talets koloniträdgård

14 november
Claes Westling
Paleografi – Skriftens utveckling, att läsa och tolka handskrifter

28 november
Joakim Mansfeld
Den geologiska utvecklingen i Söderköping med omnejd

LÄNKAR
Kulturkontoret/Medeltidscentrum hemsida Facebook

Tagged , , . Bookmark the permalink.

One Response to Folkkonst och Retro på Stinsen i höst

  1. Pingback: Retro med gammal skrift på Stinsen – KULTURSIDAN.nu