• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Felicia och Doktorn räddar fåglarna


Dockspel. Felicia möter Svalan och de blir goda vänner. I rollerna Eva Carlsson, Felicia och Linn Brodén.

 

Axel Munthe som manlig förebild

 

RECENSION/ NORRKÖPING Flyttfåglarna vilar högt uppe på Barbarossaberget. Det är farligt, för där kan de fångas i stora nät. Felicia räddar dem med Doktorns hjälp. Men någon vill fånga henne. Teater Pelikanens nya barnpjäs Felicia och fåglarna sorterar viktiga begrepp i flyktingfrågan.

Felicia och fåglarna heter en barnbok av Susanne Marko och Christina Ramberg Nordenskiöld. I den möter möter flickan Felicia doktor Munthe som bor på en ö. Tillsammans räddar de flyttfåglar som fångats för att säljas.

Det ligger nära verklighetens doktor Axel Munthe, som lyckades få stopp på traditionen att fånga flyttfåglar på ön Capri där han bodde. Han var dessutom en idealist och humanist, som behandlade såväl fattiga öbor som europeiska kungligheter. Särskilt uppskattades han av kvinnor.

 

Felicia och fåglarna
Förtroligt samtal. Axel Munthe har varit fågelvän sedan barndomen. I rollerna Linn Brodén och Lars Olofsson.

 

Solen lyser röd mot gryningsblå himmel. Teater Pelikanen bygger Capris höga berg med stegar. Också Axel Munthes hem San Michele ligger högt. Dit flyger Svalan och får sig en pratstund med naturvännen.

”Jag kan också flyga!”  – Också lilla Felicia kan tala med Svalan och det är hon som upptäcker de skadade fåglarna. Efter den vuxnes förste misstanke – ”Är det du som skadat fåglarna?” – blir Felicia och Axel vänner.

”Jag heter Felicia och jag är också doktor!” – Räddningsaktionen startar som en lek – ”Om du är doktor så är jag syster” – och fortsätter med en allvarligare räddningsaktion som inte bara leder högre upp i bergen utan även högre upp i samhället.

 

Felicia och fåglarna
Rovdrift. ”Vem vill köpa en vit fredsduva?” För fågelfångarna är allt till salu, ju ovanligare desto mer kan de tjäna.

 

Regissören Pino Costalunga tar till omväxlande grepp som överraskar den unga publiken. Felicia gestaltas av en högst levande docka, känsligt förd av Eva Carlsson. Lars Olofssons vänlige Axel Munthe är en manlig förebild att älska.

Ett annat grepp är karikatyrer, främst ett par fågelfångare. Skrämmer gör multimusikern Marcho Marchev i rollen som entonigt brölande gendarm på sin bassaxofon. Med Lars Olofssons poliskollega – ”Har ni sett en farlig liten flicka?” – blir de två en otäck men också lite dumkomisk duo.

En suggestiv färd över Neapelbukten, till vacker musik, använder dockspel av ännu ett slag.

Med Linn Brodéns Svalan flyger magin på en högre nivå. Cirkusartistens konst växer fram stegvis: den fågellika kroppshållningen, lindans. Förtvivlans dans, fångad i ett nät, byts mot glädjens akrobatik när hon är fri.

Skön konst att fascineras och njuta av. Inte minst om andra delar, som replikväxlingen om de högsta samhällsklassernas ansvar, går de yngsta förbi.

 

Felicia och fåglarna
Glädjedans. Linn Brodéns Svala utför sina akrobatiska konster högt uppe i bergen.

 

– Man kan inte äga fåglarna. De är ju vilda, manar Axel Munthe.

Just så är det i Teater Pelikanens tolkning som skruvar innehållet ännu ett varv. Flyttfåglar måste få flyga fritt över världen alltefter årstidernas kall. Flyktfåglar som Felicia, de måste få stanna, få trygghet och ett bo.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Felicia och fåglarna

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

29 september kl 13 Premiär
Felicia och fåglarna
efter Susanne Marko och Christina Ramberg Nordenskiöld
Regi: Pino Costalunga
Dramaturgi/Manus: Eva Brise och Teater Pelikanen
Scenografi: Benita Bergfelt-Löfgen, och Ebba Löfgren
Docka: Janina Rolfart
Musik: Schubert och italiensk folkmusik
Prod: Teater Pelikanen
För 4–12 år

MEDVERKANDE
Lars Olofsson, Eva Carlsson, skådespelare
Linn Brodén, cirkusartist
Marcho Marchev, musiker

Spelas även på Arbetets museum 1 och 2 november kl 10

LÄNKAR
Axel Munthe och San Michele hemsida
Teater Pelikanen hemsida Facebook
Teater Bråddgatan 34 hemsida Facebook
Felicia och fåglarna först på TBg34 i höst reportage med höstens barnteaterprogram Kultursidan.nu 23/9 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Felicia och Doktorn räddar fåglarna

  1. Pingback: Klassisk barnteatervår mot premiär – KULTURSIDAN.nu