• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Starka novellfilmer tog hem Guldsvanen


I ångestens grepp. Tävlingsbidraget Cognition kommer från Australien, Malin Lundin spelar den kvinnliga huvudrollen.

 

Avancerade tekniska grepp

 

NORRKÖPING Män gråter på film. Kvinnor har ångest. Fyra filmer – Cognition, Av jord till botten, Säg nåt och Djungelradio – av 12 tävlingsbidrag i två klasser vann Guldsvanen, den regionala kortfilmstävlingen för unga filmare. Förstapristagarna går direkt vidare till Novemberfestivalen.

Guldsvanen prövade vingarna utanför Norrköpings Filmfestival redan förra året. Vilket kanske mest har att göra med att uttagningen till Novemberfestivalen i Trollhättan (SM i kortfilm för unga filmare) måste göras i god tid. Att förlägga evenemanget på Kulturnattens tidiga eftermiddag är ett gott försök men nog skulle man önska en större publik än de närmast inblandade.

Efter mingel avverkades filmerna uppdelat i två akter i rask takt. Kortfilmer är som bekant korta, upp till 15 minuter. Något som de vinnande novellfilmerna utnyttjade till max.

Säg nåt, vinnare i tungviktsklassen, fylls av tystnaden i ett förhållande med fel person. Filmen använder sig av färger, miljöer och nära bilder i mycket bra skådespel. Andrapristagaren Djungelradio berättar om hur skör tillit kan vara, tyngden läggs på kvinnors otrygghet i det offentliga rummet.

Mellanklassvinnaren Cognition, producerad vid Sydney Film School, är en psykologisk gestaltning av ångest. Medan andrapriset går till suggestiva och tolkningsöppna Från jord till botten.

 

Juryn – Inger Scharis, Titus Paar och Eva Moberg
Juryn. Inger Scharis, Titus Paar och Eva Moberg hade det svåra uppdraget att utse vinnare.

 

De tre jurymedlemmarna har fått länkar till tävlingsbidragen och kunnat se dem hemma. Sedan har de samlats för att utse vinnare och skriva snillrika motiveringar. Nu är de på plats på Teater Bråddgatan 34.

– Många bra filmer, kommenterar jurymedlemmen Inger Scharin, erfaren manusförfattare som skriver för TV.

– Kul med sån jävla bredd, säger filmregissören Titus Paar som är den ende östgöten hittills som regisserat en Hollywoodfilm.

– Man ser olika kvaliteter i de olika filmerna, understryker Eva Moberg, flitig lokal skådespelerska både i film- och teatersammanhang.

– Vi var ense om att vi var oense, skämtar Titus.

Flimmers festivalarrangörer Josefin Stoor och Therese Eriksson har efterlyst tävlingsbidrag av filmare i åldrarna 16–19 respektive 20–26 år fördelat på de två klasserna.

– Vi har blandat längd och genre för att få omväxling, säger Josefin Stoor som tycker det är roligt att ha fått ansvar för eventet.

 

Säg nåt
Det outsagda hänger som en tyngd mellan skådespelarna i Säg nåt.

 

Charmerande City of Prague återupplivar sång- och dansfilmsgenren efter filmvärldens medvetet längsta pinsamma tystnad mellan det unga paret.

Rösten vid stugan presenterar ett degigt killgäng i absurd tonårsskräckis med blod-mwhahaha.

Keep Ashiq Alive är en film med ett ärende, där huvudpersonen berättar sin historia till omväxlande bilder från det trygga Sverige och dokumentärfilmer från ett otryggt Afghanistan, men också sin egen dödsdom, utfärdad av talibaner och filmad för spridning.

Polaroid väcker minnen från ett avslutat förhållande. Simon älskar godis väcker skratt och frågan om det är en pedagogisk film för barn eller en ironisk film för unga vuxna. Storebror säger att det alltid finns någon som älskar dig medan Svek väcker förväntningar som kommer på skam. Överraskningen är en riktigt otäck surpris som kan väcka mardrömmar.

Sammantaget visar filmerna att män är lika sköra som kvinnor, att det fortfarande är killar som regisserar och att Östergötland har flera goda filmskådespelare, åtminstone upp till 15 minuter.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Kim Almgren och från respektive filmer

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Therese Eriksson och Josefin Stoor

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

29 september 2018
Guldsvanen
Kortfilmstävling
Arr: Josefin Stoor och Therese Eriksson/ Flimmer och Film i Öst

TÄVLINGSBIDRAG
Säg nåt Christoffer Tambour
City of Prague Emanuel von Malmborg
Rösten vid stugan Olle Hagberg
Av jord till botten Erik Lambot
Keep Ashiq Alive Jasmin Kooijman & Rikard Nilsson
Polaroid Linus Larsson
Simon älskar godis Bayan Alshabrawi
Storebror Christian Hansson
Svek Linus Larsson
Cognition Dennis Goretti
Överraskningen Ludwig Lindell
Djungelradio Carl Lohman

JURY
Inger Scharis manusförfattare
Titus Paar filmregissör och manusförfattare
Eva Moberg skådespelare

Guldsvanen 2018

Jurymotivering

MELLANVIKT – 16–19 år

FÖRSTAPRIS
Cognition
Regi: Dennis Goretti
Cognition är ett mästerverk av en ung filmskapare som redan har ögon i världsklass och vi sugs som åskådare direkt in i berättelsen och hålls fast hela vägen. Verket är öppet för tolkning och filmskaparen lyckas, med endast två karaktärer i samma rum, gestalta ett spännande skeende på ett utomordentligt vis. Regin är något av det bästa vi upplevt inom svensk kortfilm och vi ser med spänning fram emot regissörens framtida filmkarriär.

ANDRAPRIS
Av jord till botten
Regi: Erik Lambot
Filmens foto lyckas på ett stämningsfullt vis fånga de vackra svenska sommarmiljöer som berättelsen utspelar sig i. Av Jord Till Botten är en film med flera lager och rör sig hemlighetsfullt mellan drömvärld och verklighet i lekande Bergmansk tradition.

TUNGVIKT 20–26 år

FÖRSTAPRIS
Säg nåt
Regi: Christoffer Tambour
Säg nåt är en ovanligt vacker skildring av ett tillstånd, med en intressant användning av symbolik – och regissörens mogna röst väljer klokt de nedtonade ögonblicken i ett förhållande i förfall. Tillsammans bildar komponenterna; exceptionellt foto, ljus, grading och musik, samt klippningen en enastående helhet.

ANDRAPRIS
Djungelradio

Regi: Carl Lohman
Efter en kittlande inledning fortsätter filmen på tankeväckande vis att skildra svåra och viktiga frågor genom att kombinera sagans värld med verkligheten. Rödluvan och Vargen gör sig fint på Norrköpings gator och i berättelsen finns olika skikt som manar till fortsatt diskussion. Självklart är Vargen trevlig först, annars vore han ju inte farlig. Eller, finns bara Vargen i våra huvuden och är en produkt av ett misstrosamhälle? Det lämnas till Publiken att föra en intressant debatt om.

PUBLIKENS PRIS

Djungelradio
Regi: Carl Lohman

LÄNKAR
Filmföreningen Flimmer hemsida Facebook Guldsvanen

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.