• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Margareta Pettersson har filmat länge


Skådespelare. Margareta Pettersson har gjort det mesta inom teater, tv och film.

 

”Han ville inte jag skulle låtsas”

 

NORRKÖPING Från Hollywood till Mauritzberg. Medan Norrköping gläds åt sina första långfilmer är det vardagsmat för andra. Skådespelaren Margareta Pettersson har en lång filmkarriär. En verklighet som hon älskar, nyligen kammade hon hem första riktiga storvinsten.

Margareta Pettersson hoppar just nu in i mordgåtan Dödens kyss på Mauritzberg. Den utspelas år 1941 och hennes karaktär Inez har både rävboa och det lilla pärlhalsbandet. Hon har gjort den förr.

– Jag har spelat Inez på Wenngarns slott, förklarar Margareta Pettersson inhoppet.

Det är lite speciellt att göra samma roll i en helt annan ensemble och annan miljö. Här har hon bytt ut Wenngarns 1600-talsslott med höga valv mot ombonade Mauritzberg.

– Det är i samspelet med kollegerna något föds – och jag älskar att interagera med publiken.

Det visar sig snart att Margareta Pettersson har betydligt mer erfarenhet av skådespelarkonsten än insatserna för Comedy Art Theatre, Sveriges leverantör av mordgåtor nummer ett.

 

Downsizing – Margareta Pettersson och Matt Damon
Norsk miljonärsdotter. Margareta Pettersson spelar mot Matt Damon i Downsizing.

 

Hon är fortfarande uppfylld av sitt Hollywoodäventyr, rollen som norska miljonärsdottern Solveig Edvardsen i Alexander Paynes samhällssatir Downsizing. Även om det närmare bestämt var i Toronto, Kanada, som hon tillbringade två och en halv inspelningsveckor.

Hon kände sig varmt välkomnad av filmgänget med skådespelarna Matt Damon, Christoph Waltz, Kristen Wiig samt Rolf Lassgård i spetsen.

Det låter lite som en saga. En yngre kollega tipsade om att Oscarsvinnande regissören Alexander Payne sökte en  kvinnlig skådespelare till rollen. Margareta Pettersson skrev och berättade att hon arbetat med både Ingmar Bergman och Lasse Hallström. Det – men kanske främst en gedigen lista i filmdatabasen Imdb – tog skruv. Hon fick en scen ur manus och ombads spela in en kort selfie-film där hon spelar Solveig.

– Han hade letat efter rätt skådespelerska i två år. Han visste vad han såg och visste vad han ville ha.

Jobbet var hennes. Margareta Pettersson skulle alltså tala engelska med norsk accent. Det krävde förberedelser i teori och praktik.

– Jag tittade på norska statsministern och andra gubbar på YouTube. Jag kollade också norska sidor som tog upp engelska med norsk brytning, berättar Margareta.

Solveig Edvardsen är en excentrisk karaktär. Hon vill rädda världen från undergång genom överbefolkning och gör djupt intryck på Matt Damons huvudroll Paul. Denne besöker Solveig Edvardsens koloni i Norge i sällskap med sina vänner. Kolonin är mycket speciell, den består av (downsized) krympta människor från hela världen. Och snart blir Paul en av dem…

I rollen som Solveig är Margareta Pettersson den drivande i sina scener och ”sopar mattan” med männen som spelas av de världsberömda skådespelarna.

 

Styrd från rymden
Kortfilm. Styrd från rymden med Margareta Pettersson i huvudrollen.

 

Hur är det då att vara filmskådespelare jämfört med att spela teater? Frågan ställs till en skådespelare som på scenen spelat avantgardistisk multimedia-teater – ”Remote Controle Production” representerade Sverige vid Venedigbiennalen på 1980-talet – men också barnteater, folklustspel, stand-up comedy och en hel del fars. Hon kallar sig komedienn.

Inom film och tv har hon gjort både komiska och seriösa roller och det är åt det senare hållet hon nu vill dra.

– Film och teater är två vitt skilda fenomen. I filmen är skådespelaren mer i händerna på regissören, måste vara äkta och naturlig med mindre uttryck. Vara uttrycksfull men inte spela över. I teatern så har skådespelaren både makt och ansvar för rollen och föreställningen när regissören lämnar över efter premiären.

 

Polischef i Småstaden
TV-roll. Margareta Pettersson spelade polischef i Småstaden.

 

Det är tufft att vara frilansande skådespelare – Margareta Pettersson har varit med länge, främst i Stockholm och i Skåne. Även lite längre västerut. Men hon har också försörjt sig på andra jobb, det som kallas ”vanligt” men självklart har sitt värde och ger erfarenheter hon tar med sig.

Under de senaste åren har hon börjat ta för sig mer, ta saken i egna händer. Tre kortfilmer är på gång, varav en som hon skriver manus till själv.

Lördagens inhopp i Dödens kyss 1941 på Mauritzberg är den tredje och sista, enligt planerna. Det visar sig ändå att hon redan har kontakter i unga filmstaden Norrköping. Hon har arbetat ihop med Crazy Pictures Christoffer Nordenroth, dels en film för Unicef med Tomas von Brömssen och Norrköpingsskådespelaren Peter Mattsson, dels en pilotfilm som de hoppas ska bli en tv-serie för barn.

Margareta Pettersson har även varit på möte med WIFT i Norrköping, en organisation som samlar kvinnor i film- och tv-branschen.

– Jag är glad att jag klev av här. Norrköping är en väldigt fin stad, med Industrilandskapet och Strömmen och gulliga spårvagnar.

 

Inez på Mauritzbergs slott
Som Inez på Mauritzbergs slott i Dödens kyss 1941.

 

Så kanske det blir fler besök i Norrköping även om Downsizing visade hennes kapacitet för större uppdrag. De har så smått börjat ramla in. Närmast i tiden är rollen som völva i serien Viking warrior women som tar avstamp från nya arkeologiska upptäckter och görs för brittiska BBC. Hon funderar på om  hon ska tacka ja till huvudrollen i en skräckfilm. Dessutom har Margareta Pettersson bjudits in till juryn till en filmfestival i Norge.

– Drömmen är att komma tillbaka till Hollywood i någon roll – för att befästa att jag kan. Eller en huvudroll i en stor svensk film.

– Jag vill gripa tag, påverka, beröra människor, få dem att gråta eller skratta. När barn leker så är de, de låtsas inte, utan är en annan. Därför var det så roligt att Alexander Payne vill ha mig, Margareta. Han ville inte att jag skulle låtsas.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin, Margareta Pettersson, Downsizing/Paramount Pictures med flera filmer

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Downsizing – Margareta Pettersson och Rolf Lassgård

MAURITZBERGS SLOTT Vikbolandet, Norrköping

Hösten 2018 – vinter vår 2019
Dödens kyss 1941

Mordgåta
av L Per E Pettersson
Prod: Comedy Art Theatre

 

MARGARETA PETTERSSONGala för Downsizing

Film urval
Downsizing 2017
Hip hip hora 2004
Joker 1991
Morrhår och ärtor 1986

TV urval
Småstaden 2017
Barna Hedenhös uppfinner julen 2013
Sally 1999
Flickan vid stenbänken 1989

LÄNKAR
Margareta Pettersson Facebook Imdb
Comedy Art Theatre Dödens kyss 1941

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.