• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Stadsarkivet firar 50 i dagarna fyra

Arkivrum i Rådhusets källare
Undergången. Stadsarkivet fyller källarutrymmena under Rådhusets östra flygel.

 

”Vi vill bli använda”

 

NORRKÖPING Sommarbröllop och julfirande. Stadsarkivet har redan tjuvstartat Arkivens dag med att fira sina första 50 år. Fast förhistorien är bra mycket längre än så. Äldsta dokumentet är förstås kung Albrekts brev från 1384.

Arkivens dag infaller lördag 10 november runt om i landet. Det är öppet hus och gärna en utställning för att göra det extra festligt. Årets tema är just det – Fest & glädje.

I Norrköpings kommun håller Stadsarkivet inte bara öppet på lördag. 50-årsjubilaren inledde födelsedagsfirande redan i onsdags med dubbla utställningar.

 

Pernilla Mattsson, stadsarkivarie
1968. Då kunde fil dr Sture Mårtenson flytta in i sitt tjänsterum. Norrköpings förste stadsarkivarie porträtteras på det svartvita fotot, invid nuvarande stadsarkivarien Pernilla Matsson. I bakgrunden viktiga årtal i Stadsarkivets historia.

 

– Vi vill bli använda, är det sista stadsarkivaren Pernilla Matsson säger efter vår rundtur nere i källargångarna där de absolut äldsta handlingarna är från 1300-talet även om de flesta är från de senaste 250 åren.

Stadsarkivet ligger i Rådhusets gamla polislokaler, en del av arkivkällaren har varit fyllecell och arrestlokaler. För ganska exakt 50 år sedan, 5 november 1968, noterades första besöket i Norrköpings Stadsarkiv. Nu skulle stadens nämnders och kontors protokoll och tjänstehandlingar samlas för att vara tillgängliga för all framtid.

Först 1.000 hyllmeter, sedan 3.500 hyllmeter blev med tiden dubbelt upp. Mer och mer av Rådhusets källare har tagits i anspråk. Nu är det fullt och spiller över ute på stan.

 

Bröllopet på Gottenvik
Äkta dokument – och utskrifter. Bröllopet på Gottenvik skildras i bilder och text.

 

– Det behöver finnas lokalt, för att vara tillgängligt för alla forskare, säger Pernilla Matsson. Kommunens tjänstemän, gymnasister, studenter och forskare inom olika ämnesområden och privatpersoner frågar om allt från gamla bygghandlingar till släkthistoria.

Hon hänvisar bland annat till offentlighetsprincipens krav på att lämna ut handlingar utan dröjsmål. Men också till att all mer eller mindre smidig digitalisering till trots så måste just det äkta originalet finnas och ofta plockas fram – alltså arkivets viktiga uppgift att fysiskt bevara protokoll och beslut.

Ballongerna hänger över 50-årsutställningen i den långsmala entréhallen. Faktiskt startar tidslinjen redan år 1900 – då Norrköpings stad anhöll om att få slippa skicka sina arkivhandlingar till Vadstena landsarkiv. Stadens myndigheter behövde ha dem tillgängliga. Och så är det än i dag.

 

Kaktusgruppen i Karl Johans Park, vy mot Refvens grund, 1924
Födelsedagskort. Fotografen Gustav Lidberg dokumenterade Kaktusgruppen 1924. Samlingen med hans bilder är det första som lagts upp på stadsarkivets bilddatabas på internet, med premiär 6 november.

 

En födelsedagspresent som arkivet givit sig själv är fotografen Gustav Lidbergs samling som nu ligger tillgänglig för alla på internet. 364 fotografier är en början.

– Vi har 35.000 bilder till i vår fotosamling men måste granska varje bild innan vi kan lägga upp dem.

Arkivens dag-temat är Fest & glädje. På två stora bord står utställningarna uppdukade. Juletider – paket i brunt omslagspapper, röda lacksigill och fina verser – och Bröllopet på Gottenvik – bilder och dagboksanteckningar från ett bröllop i societeten. Det blir ett Då/Nu-bildspel med bilder av Gustav Östman och arkivarien Rolf Jonsson.

 

Kung Albrekts brev 1384 (ej original)
Kung Albrekts brev 1384 (ej original).

 

Intill står en monter med Norrköpings viktigaste dokument. Det är Albrekt av Mecklenburgs brev där han år 1384 stadfäster inom vilka gränser stadslagen ska gälla för Norrköping. Det är visserligen inte originalet i det här fallet utan en fotokopia. Den ser gulnad och gammal ut ändå med sin prydliga men svårlästa skrift.

– Först måste man tyda texten och sedan översätta till modern svenska. Och till sist förstå innebörden av orden, säger Pernilla Matsson och visar på kartan där en liten by är skissad just omkring Holmenområdet.

 

Rullbara arkivhyllor
Servicearbete i medborgarnas tjänst. Stadsarkivets personal har till skillnad från de första arkivarierna inte tid för egen forskning. Pernilla Matsson vill så småningom ta sig tid att forska om de stora kvinnorna under Norrköpings tidiga 1900-tal. Vägen att hitta dem kan gå via Norra och Östra flickläroverken.

 

Sedan går vi alltså ner i källaren. ”Endast personal” står det på dörren och tur är väl det för här kan man gå vilse. Rum efter rum av hyllor. Inbundna böcker, arkivlådor, kartotek, liggande och stående. Här finns stora delar av Norrköpings historia, men berättelsen måste historieskrivarna finna.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Ann-Charlotte Sandelin och Gustav Lidberg/Norrköpings stadsarkiv

 

Kuriosa – gemsamling
Kuriosa – gemsamling.

 

STADSARKIVET Norrköping

7–10 november 2018
50-årsfirande
Utställning

STADSBIBLIOTEKET (OBS!)

8 november 18.00
Stadsarkivet 50 år – Gömda och glömda skatter
 Peter Carelli och Johan Perwe berättar om sin forskning i Norrköpings historia.

STADSARKIVET

10 november 9–16
Arkivens dag – öppet
Utställningar
Bildvisning

11.00 Föredrag om arkivet och jubileumsutställningen

 

ARKIVENS DAG

10 november 2018

NORRKÖPING

9–16 Stadsarkivet 50 år: Stadsarkivets historia. Bildvisning. 11.00 Föredrag om arkivet och jubileumsutställningen. • Stadsarkivet, Rådhuset.

10–14 Öppet i arkivet: 11.00 Föredrag av Mikael Hagdahl om Britta Hertzberg och Einar Beyron. 12.00 Föredrag om bondkomik och bygdespel. Arr: Vikbolandets arkiv- och historieförening. • Åkerliden, Kuddby, VIKBOLANDET.

10–14 Öppet i arkivet: Utställning. Arr: Vånga hembygdsarkiv. • Hembygdsgården, VÅNGA.

10–14 Öppet i arkivet: Utställning med dansbandsbilder från Åby Folkets hus. Arr: Kvillinge föreningsarkiv. • Holms väg 13, ÅBY.

11–13.30 Öppet i arkivet: Visning av arkiv, utställning, släktforskningsjour med Östgöta Genealogiska förening (ÖGF). Arr: Norrköpings föreningsarkiv. • Vattengränden 14.

11–14 Öppet i arkivet: Visning av arkiv, samlingar och forskningsresultat.12.30 Föredrag om bröllopsseder i Vånga vid mitten av 1800-talet. Arr: Memmingsforskarna. • Folkets hus, SKÄRBLACKA.

11–15 Öppet i arkivet: Bildspel, visning av fotoarkivet, brudklädslar i textilkammaren. 11 & 13 Visning i Stadsmuseets stora magasin. 12 & 14 Barnvisning. Boksignering – I Bråvalla bokskog. Arr: Stadsbiblioteket/ Stadsmuseet. • Bråvallamagasinet, Lansengatan 12.

FINSPÅNG

10–15  Visning av Reijmyre Glasmuseum. Arr: Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre. • Vid Turistbyrån, REJMYRE.

SÖDERKÖPING

13–15 Arkivens dag: Öppet museum. Ola Lönnqvist visar arkivets dagstidningar och fotografier. Arr: S:t Ragnhilds Gille. • Stadshistoriska museet, Gamla Skolgatan 10.

VALDEMARSVIK

10–14 Arkivens dag: Öppet hus, arkivet visas. Arr: Gryts hembygdsarkiv. • Klockaruddsvägen 3, GRYT.

LÄNKAR
Arkivens dag  program för hela Östergötland
Norrköpings stadsarkivs bilddatabas hemsida
Norrköpings stadsarkiv hemsida

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Stadsarkivet firar 50 i dagarna fyra

  1. Pingback: Bröllop och Bråvallabok på Arkivens dag – KULTURSIDAN.nu