• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Bröllop och Bråvallabok på Arkivens dag

Stadsmuseets föremålsmagasin
Kopparglans. Föremålsmagasinet är en fest för ögat. På lördag öppnar Bråvallamagasinet för besök på Arkivens dag.

 

Föredrag om bankrån i Åtvidaberg

 

NORRKÖPING ”Fest och glädje” är årets tema. Bröllopskläder och boksignering på Bråvalla. 20-årsjubilerande Arkivens dag öppnar dörrarna till våra kollektiva minnen runt om i Östergötland och Sverige på lördag.

Arkivens dag infaller lördag 10 november runt om i hela landet. Det är öppet hus och gärna en utställning för att göra det extra festligt. Årets tema är just det – ”Fest och glädje”. Arkivens dag som företeelse fyller 20 år.

Östergötlands Arkivförbund som sammanställer programmet räknar in 20 arrangörer i länet. I år blir det, som tidigare, extra stort firande någonstans – den här gången i Åtvidaberg.

I god tid inför varje år bestäms ett speciellt tema för Arkivens dag i Sverige. För två år sedan var temat ”Välkommen hem” vilket skulle visa sig sammanfalla med att landet införde gränskontroller. Förra året var det ”Synd och skam”, och bara några veckor innan drog #metooupproret igång. Länsarkivarie Albin Lindqvist funderar därför på hur årets tema ”Fest och glädje” kommer att ge avtryck i samtiden.

– Förhoppningsvis blir det något positivt, men under firandet i Åtvidaberg kommer det bli en föreläsning om ett bankrån 1854. Lite märkligt är det förstås med tanke på bankrånet som nyligen skedde i Åtvidaberg, säger Albin Lindqvist.

 

Norrköpings stadsarkiv
Norrköpings stadsarkiv har tjuvstartat. Arkivet firar nämligen 50 år i år. Julgranen hör till utställningen Juletider.

 

50-årsjubilaren Stadsarkivet inledde sitt födelsedagsfirande redan i onsdags med dubbla utställningar. Andra arkiv i Norrköpings kommun som håller öppet är Bråvalla magasin, Föreningsarkivet, och bygdearkivet i Kuddby, Skärblacka, Vånga, Åby och Krokek. Inte minst i föreningsarkiven finns mängder av spår efter äldre tiders nöjen. Nästan varje by har haft sin egen dansbana som oftast drevs av en förening.

I Finspång håller Glasmuseet öppet. I Söderköping öppnar Stadshistoriska museet sitt arkiv. I Valdemarsviks kommun håller Gryts hembygdsarkiv öppet.

 

En gardinkappa i jugendstil.
Jugend. Festliga färger i Stadsmuseets textilmagasin på Bråvalla.

 

I Bråvalla magasin plockar Stadsmuseet fram bröllopskläder ur textilarkivet och festbilder ur fotoarkivet medan Stadsbiblioteket letar fram litteratur på årets tema. Visningar i de olika arkiven – stora föremålsmagasinet och de mindre arkiven varje timme. För första gången blir det särskilda visningar för barn.

 

Ola Gustafsson i Stadsbibliotekets samlingar
Sökare. Bibliotekarien Ola Gustafsson är en av väktarna av Stadsbibliotekets samlingar.

 

I Bråvalla bokskog

 

Dessutom signerar bibliotekarien Ola Gustafsson sin essäsamling I Bråvalla bokskog – bibliofila exkursioner. Boken som gör små nedslag i samlingarna, främst den väldiga Finspångssamlingen, är en glädje för ögat. Den är vackert formgiven och med mångahanda bilder på de raraste av litterära artefakter. Med utmärkta hänvisningar och god litteraturlista för vidare strövtåg i tanken.

Språket är utsökt, för den som njuter av svenska språkets rikedom bortom vardagsprosan. Det kan vara slingrande ordvindlingar, samtidigt precisa som fäster tanken, otvetydigt. För att kallas essäer är texten mer av den lättsamt hållna typen. Avnjutes gärna styckevis.

Kapitlen är därmed relativt korta, ämnena läslockande. Inleds med ”Liktjuven Vesalius” och avslutas med ”Samlingarna – och hur man hittar”. Däremellan ”Atletiska atlaser”, ”Verkshöjdaråret 1776”, ”Spetsfundigheter” med mycket mera.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

I Bråvalla bokskog
Kapitelstart. Ola Gustafssons bok I Bråvalla bokskog – bibliofila exkursioner är en angenäm bekantskap.

 

ARKIVENS DAG

10 november 2018

NORRKÖPING

9–16 Stadsarkivet 50 år: Stadsarkivets historia. Bildvisning. 11.00 Föredrag om arkivet och jubileumsutställningen. • Stadsarkivet, Rådhuset.

10–14 Öppet i arkivet: 11.00 Föredrag av Mikael Hagdahl om Britta Hertzberg och Einar Beyron. 12.00 Föredrag om bondkomik och bygdespel. Arr: Vikbolandets arkiv- och historieförening. • Åkerliden, Kuddby, VIKBOLANDET.

10–14 Öppet i arkivet: Utställning. Arr: Vånga hembygdsarkiv. • Hembygdsgården, VÅNGA.

10–14 Öppet i arkivet: Utställning med dansbandsbilder från Åby Folkets hus. Arr: Kvillinge föreningsarkiv. • Holms väg 13, ÅBY.

11–13.30 Öppet i arkivet: Visning av arkiv, utställning, släktforskningsjour med Östgöta Genealogiska förening (ÖGF). Arr: Norrköpings föreningsarkiv. • Vattengränden 14.

11–14 Öppet i arkivet: Visning av arkiv, samlingar och forskningsresultat.12.30 Föredrag om bröllopsseder i Vånga vid mitten av 1800-talet. Arr: Memmingsforskarna. • Folkets hus, SKÄRBLACKA.

11–15 Öppet i arkivet: Bildspel, visning av fotoarkivet, brudklädslar i textilkammaren. 11 & 13 Visning i Stadsmuseets stora magasin. 12 & 14 Barnvisning. Boksignering – I Bråvalla bokskog. Arr: Stadsbiblioteket/ Stadsmuseet. • Bråvallamagasinet, Lansengatan 12.

FINSPÅNG

10–15  Visning av Reijmyre Glasmuseum. Arr: Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre. • Vid Turistbyrån, REJMYRE.

SÖDERKÖPING

13–15 Arkivens dag: Öppet museum. Ola Lönnqvist visar arkivets dagstidningar och fotografier. Arr: S:t Ragnhilds Gille. • Stadshistoriska museet, Gamla Skolgatan 10.

VALDEMARSVIK

10–14 Arkivens dag: Öppet hus, arkivet visas. Arr: Gryts hembygdsarkiv. • Klockaruddsvägen 3, GRYT.

 

I Bråvalla bokskog – bibliofila exkursionerESSÄSAMLING

I Bråvalla bokskog
– bibliofila exkursioner
av Ola Gustafsson
Opulens förlag 2018

LÄNKAR
Arkivens dag  program för hela Östergötland
Norrköpings stadsarkiv hemsida
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook
Opulens förlag hemsida  I Bråvalla bokskog

Stadsarkivet firar 50 år i dagarna fyra reportage Kultursidan.nu 8/11 2018
Ola djupdyker i Finspongssamlingen reportage Kultursidan.nu 2/10 2018
Stadsmuseets skatter flyttar till Bråvalla reportage Kultursidan.nu 3/12 2013

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.