• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Minns Joakim När hjärnan brinner

Joakim Anderssons verk ställs ut på Hyllan
Arvet. Joakim Anderssons konstnärliga gärning visas i sin bredd på Hyllan, Stadsmuseets galleri.

 

Se över vård, kunskap och lagar

 

NORRKÖPING En 28-årig man sköts till döds i somras. Hans namn var Joakim Andersson och han var konstnär. Nu ställs hans verk ut på Stadsmuseet samtidigt som den unge mannens föräldrar vill påverka vård och lagstiftning kring psykisk sjukdom.

Utställningen När hjärnan brinner på Norrköpings Stadsmuseum är på samma gång en minnesutställning och en berättelse om ett liv som fick ett tragiskt slut i juli tidigare i år. En 28-åring sköts till döds vid en polishandräckning då en läkare skulle besöka en patient. Den unge mannen som omkom hette Joakim Andersson.

Man får, när man läser pressinformationen, lätt bilden av en psykiskt sjuk person och förväntar sig också de ganska vanliga konstverken som personer med psykiska problem brukar måla. Glöm det!

Det som presenteras är en skicklig pedagog och street art-konstnärs verk.

 

Ellika Kyndel
Samarbete. Ellika Kyndel har haft många kontakter med Joakim Andersson genom åren.

 

Pedagog Ellika Kyndel vid Stadsmuseet har arbetat tillsammans med Joakim i olika omgångar under de senaste nio åren. Hon kom i kontakt med Joakim när hon arbetade med att starta upp street art-verksamhet i Linköping för Östergötlands museums räkning.

En sådan verksamhet fanns sedan tidigare i Norrköping och hon gjorde studiebesök där. På så vis träffade hon Joakim Andersson, som hon snart engagerade. Han fick uppdraget att arbeta med en utställning i Skäggetorp och var en tid anställd vid länsmuseet som lärare i street art.

Samarbetet fortsatte när Ellika Kyndel för några år sedan var chef för Hageby bibliotek i Mirum och Joakim höll i workshops. I somras, när Ellika lämnat biblioteket för Norrköpings stadsmuseum, medverkade Joakim Andersson som pedagog i Stadsmuseets sommarlovsprojekt Street camp.

– Jag vill att Joakim ska minnas som konstnär och inte bara som en person som hade en psykisk sjukdom, menar Ellika Kyndel som med utställningen främst visar upp Joakims konstnärliga sida.

Utställningen innehåller många olika bilder som Joakim skapat. Många är färgrika och en del är typiska för street art. Men andra motiv finns också. Som många andra artister som börjat med street art gick han vidare mot nya uttryck och tekniker i sitt konstnärskap.

 

Joakim Andersson
Bildspel över spiraltrappan med Joakim Anderssons graffiti. Till höger en målning som visar hur det konstnärliga uttrycket tog nya vägar.

 

Vid torsdagseftermiddagens visning var Joakims föräldrar Eva Christensson och Jörgen Andersson på plats samt brodern Jesper Andersson. De tycker att det är viktigt att lyfta fram kunskap om personer som har psykiska problem och även lyfta behovet av relevant vård. Redan dagen efter det ödesdigra skottet började de lista frågor som de vill driva för att öka kunskapen och förbättra vården av personer med psykisk ohälsa.

De vill också att street art som konstgenre skall uppmärksammas mera och att de murar som funnits i Inre hamnen tas till vara och visas för en större allmänhet.

Utställningen innehåller också information om psykiska sjukdomar och hur man söker vård. En ”ta med-”folder kommer också att finnas,

© Text och foto: Sven Åke Molund

 

Joakim Andersson<

 

STADSMUSEET Norrköping

8 november 2018 – 28 januari 2019
När hjärnan brinner
Utställning
verk av Joakim Andersson

LÄNKAR
Norrköpings stadsmuseum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

One Response to Minns Joakim När hjärnan brinner

  1. Pingback: Musik högst på läsarnas 10-i-topp 2018 – KULTURSIDAN.nu