• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

John Holm med sonen Axel på Crescendo

John Holm med band
Bandbredd. John Holm till höger spelar tillsammans med Jesper Wihborg, Alexander Gunnarsson och sonen Alex Holm.

 

De som var unga på 1970-talet

 

RECENSION/NORRKÖPING Vemodets sångare är det stora dragplåstret. På torsdagen besöktes Crescendo i Norrköping av John Holm och hans tajta band. Bra musik men lite svårt att höra sången.

Det är John Holm som är det stora dragplåstret, men det är sonen, Alex Holm som värmer upp publiken. Klädd i svart och med akustisk gitarr och munspel spelar han fyra låtar på engelska, jag känner igen klassiska The Times They Are a-Changin’ . De övriga låtarna låter även dom väldigt dylanskt så jag gissar att det är Bob Dylan-covers rakt igenom.

 

John Holm
Kontakt. På Crescendo är avståndet mellan scen och publik aldrig långt. John Holm drog mest, men inte enbart, en publik som lyssnade på den tiden han slog igenom.

 

Tyvärr är det många gånger väldigt svårt att höra vad John Holm sjunger. Han ber ljudteknikern justera ljudet vid enstaka tillfällen. *

– Det känns som att jag sjunger i en garderob. En garderob i uppförsbacke, kommenterar han ljudet.

Musiken är det däremot inget fel på. Det är ett tajt band på scenen där gitarristen Jesper Wihborg skickar ut sköna toner över kompet från Holms gitarr och Alexander Gunnarssons trumlåda. Alex Holm kommer åter upp på scenen ett antal gånger och backar upp med munspel och akustisk gitarr.

John Holm själv är på sitt lite introverta sätt en charmig frontfigur. Mellansnacken är inte många men vid två tillfällen försöker han. Först berättar han att när han anlände till Norrköping och såg fabrikerna där ”folk slet i sitt anletes svett”, tänkte han att de var vackert byggda, likt många andra äldre hus.

– Att de som ritade fabrikerna hade en artistisk ådra syns. Numera ser man bara alla betonghelveten.

Det andra mellansnacket var om när han som sjutton-artonåring pratade med sin mamma om hur arg han var över att det byggdes om så mycket hemma i Stockholm. Innan han hinner prata klart är det någon överförfriskad person i publiken som ropar:

– Tänker du spela idag eller?

 

John Holm med band
Tillsammans. John Holm turnerar med sonen Alex. I bandet ingår även Jesper Wihborg och Alexander Gunnarsson.

 

Publiken består till största delen av personer som var unga på 1970-talet, när John Holm gjorde sina första tre skivor. Bandet bjuder på låtar från hela karriären, bland annat Om den blå himmlen, Maria många mil och år från här och Andra sidan ån.

Men det största gehöret kommer från publiken när Jesper Wihborg drar igång gitarrslingan till Den öde stranden, om den lite vemodiga känslan när sommaren sakta övergår till höst.

© Text: Anton Augustsson
© Foto: Michael Strandhed

* Ingen skugga på ljudteknikern. En orsak till den svåra ljudbilden var att John Holm lade på reverb (efterklang) förklarar bokaren på National. (Red.)

CRESCENDO Norrköping

8 november 2018

John Holm

BAND
Jesper Wihborg, elgitarr
Alex Holm, munspel och gitarr
Alexander Gunnarsson, percussion

LÄNKAR
John Holm Facebook
Crescendo hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.