• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rich boy på Litteraturscen Söderköping

Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Litteraturen i högsätet. Caroline Ringskog Ferrada-Noli, i mitten, gästade Stinsen i Söderköping och samtalade om sin roman Rich boy. Här tillsammans med Anders Karlin och Johanna Hellstrand.

 

Trauma, klassresa, status, förtryck

 

SÖDERKÖPING Caroline Ringskog Ferrada-Noli debuterade 2009 med boken Naturen. Nyligen kom hon ut med sin andra bok som har titeln Rich boy. Om den berättade hon på Söderköpings stadsbibliotek i torsdags kväll i ett samtal med bibliotekarien Johanna Hellstrand.

Handlingen i romanen kretsar kring tre generationers kvinnor, mormor, mor och dotter. Den tar avspark i efterkrigstiden med en familj med fyra barn där ”allt är bra”. Men mannen dör plötsligt och framtiden förändras för familjen.

Fokus riktas sedan på mellandottern Marianne. En kvinna som växer upp under en tid där drömmen om kvinnans frihet och självständighet håller på att bli verklighet. Dock inte för Marianne, som inte lyckas ta sig ur den konservativa kvinnorollen.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli säger att hon har velat skriva en roman om vad det är som gör en människa till den hon blir.

– Där finns arvet och miljön och genetiken. Men där finns också annat, till exempel trauman. Hur mycket kan trauman påverka en människas utveckling? Det är en fråga som tas upp i boken som också handlar om klassresa, status, förtryck med mera.

På frågan varför hon har skrivit om just dessa ämnen svarar hon spontant: ”Vad ska man annars skriva om? ”

Hon hade gärna sett att boken, som är på 500 sidor, hade blivit tjockare: ”Det är härligt med tjocka böcker”.  Men efter att hon strukit en del och skrivit om många gånger blev den så här och hon är nöjd. Hon har fått många reaktioner, massor med mail.

– De flesta som hört av sig är kvinnor i 30-årsåldern. 90 procent av mailen kommer från kvinnor, 10 procent från unga män.

En roman för kvinnor, undrar någon i publiken.

– Jo så är det nog, nickar Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

 

Caroline Ringskog Ferrada-Noli
Når budskapet fram? Caroline Ringskog Ferrada-Noli tycker ofta att recensenterna inte förstår författarens intentioner.

 

I en del recensioner har den kallats generationsroman eller släktroman. Och dagstidningarnas recensioner är ojämna.

– Jag har fått en del bra recensioner, säger hon. Men jag är ständigt förbannad ändå. Jag tycker ofta att recensenterna missförstår mig.

Hon har praktiskt taget arbetat i åtta år med Rich boy. Sedan den första romanen kom ut. Men inte på heltid förrän under de senaste två åren.  Då sade hon nej till ett välbetalt jobb för TV och satsade fullt ut  på  boken.

Caroline Ringskog Ferrada-Noli har varit verksam som skribent och TV-producent åren mellan  bokutgivningarna. Dessutom driver hon en populär kulturpod tillsammans med serietecknaren Liv Strömquist.

– Att skriva manus för TV är avgjort lättare än att skriva romaner, menar Caroline Ringskog Ferrada-Noli.

Ändå känner hon att det är författare hon är. Hon har skrivit sedan barnsben och det tänker hon fortsätta med. Att det kan bli en uppföljning av Rich boy verkar inte otänkbart. Men först väntar en humorserie för TV om förlossningsdepressioner. Det låter motsägelsefullt men hon gillar att blanda svärta och sorg med humor. Vilket hon menar även kommer fram i Rich boy.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Björn Andersson

STINSEN Söderköping

15 november 2018

Caroline Ringskog Ferrada-Noli

Författarsamtal lett av bibliotekarie Johanna Hellstrand
Litteraturscen Söderköping – Söderköpings Stadsbibliotek och Söderköpings Bokhandel & Antikvariat med stöd av Statens kulturråd

LÄNKAR
Caroline Ringskog Ferrada-Nolli info
Söderköpings Bokhandel & antikvariat hemsida Facebook
Söderköpings Stadsbibliotek hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.