• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Survivors överlevde terroristernas våld

Survivors
Krigarens kvinna. Aissata Oumaté kidnappades av Boko Haram. Efter två år lyckades hon fly och kunde söka upp sina föräldrar. Men nu är hon stigmatiserad och misstänkliggjord i byn dit familjen flytt.

 

Extremismen växte på 2000-talet

 

NORRKÖPING Alla extremismens offer dör inte. Många överlever i spillrorna av det som en gång var deras liv. Jessica Banko och Malin Fezehai skapade engelskspråkiga utställningen ”Survivors”, som nu visas på Arbetets museum, för UNDP.

 

Survivors
Utställningen Survivors visas på Arbetets museum.

 

På torsdagkvällen var det vernissage för nya fotoutställningen ”Survivors” på Arbetets Museum. Den blir en del av ”Framtidslandet” fram till årsskiftet och ingår också som ett inslag i snart avslutade ”Globala veckorna” i Norrköping.

Vid vernissagen var Julia Norinder, SIDA:s kommunikationschef, på plats och berättade om SIDAs globala arbete och vikten av samarbete med kommunerna i det globala arbetet. Hon lyfte upp Norrköping som ett föredöme i arbetet för global utveckling.

 

Caroline Åberg, UNDP Sverige
Stigande dödstal. Caroline Åberg, UNDP Sverige, förklarade hur fattigdom och utsatthet ökade risken för rekrytering till våldsbejakande terrorgrupper.

 

UNDP:s Sverigerepresentant Caroline Åberg berättade om rapporten ”Journey to extremism i Africa” som beskriver utvecklingen av bland annat den våldsbejakande extremismen. I Afrika söder om Sahara föll 33.300 människor offer för terrorattacker mellan 2011 och 2016. Innan år 2000 var dödstalen nära noll.

Enligt rapporten från UNDP, FN:s utvecklingsprogram, ökar fattigdom, utsatthet och brott mot de mänskliga rättigheterna risken för rekrytering av extremistgrupper som Al Shabaab, Boko Haram och IS.

FN:s utvecklingsprogram för global utveckling UNDP står bakom den engelskspråkigta utställningen som nu kommit till Arbetets Museum. Den har tidigare visats i bland annat Stockholm och Almedalen.

”I den här fotoutställningen vill vi ge en röst åt människor som överlevt terrorattacker för att ge en plattform till de som sällan hörs i media. Dessa porträtt visar modet och styrkan hos människor som byggt upp sina liv igen, trots det fruktansvärda de har genomlevt. Överlevarnas olika religiösa, etniska och nationella bakgrunder visar att våldsbejakande extremism är en gemensam börda. Vi har alla ett ansvar att motarbeta den och vi kan genom research som UNDP genomfört lära oss mer om varför människor väljer att gå med i extremistgrupper,” skriver UNDP i sin förklaring.

 

Survivors
Hjälpare. Mohammed Rijiya Abatcha berättar om huset han höll på att bygga i Rama, Nigeria. När flyktingvågen kom fick de ta över huset, som nu rymmer 200 kvinnor och barn.

 

”Survivors” har gjorts av journalisten Jessica Benko och den svensk-eritreanska fotografen Malin Fezehai. De har besökt fem afrikanska länder: Burkina Faso, Kamerun, Côte d’Ivoire, Nigeria och Uganda. Utställningen skildrar människor som överlevt extremism och terrorattacker. Båda har New York, USA, som bas för sin verksamhet. Malin arbetar som fotograf för bland andra Time, The New York Times och The Malala Foundation.

 

Survivors
Mötena med överlevare har även blivit bok, Journeu to Extremism in Africa.

 

UNDP, United Nations Development Programme, är FN-systemets största organ. I 177 länder världen över arbetar UNDP för att utrota fattigdom i alla dess former, förebygga konflikter och uppnå utveckling som är ekonomiskt, socialt och miljömässigt hållbar.  I Sverige arbetar UNDP med att sprida kunskap om FN:s arbete och de Globala målen.

© Text och foto: Sven Åke Molund

ARBETETS MUSEUM Norrköping

22 november – 31 december 2018
Survivors
Utställning
Av Jessica Banko, text, och Malin Fezehai, fotografi
Prod: UNDP, United Nations Development Programme

LÄNKAR
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.