• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lena Lyrhag om gamla trädgårdar

Lena Lyrhag
Minnesbild. Lena Lyrhag framför en av sina fina bilder från gamla Söderköping. Många av bilderna kommer från S:t Ragnhilds Gilles bildarkiv.

 

Sålde jordgubbar till turister

 

SÖDERKÖPING 1300-talets kålgårdar fick sina efterföljare. Även senare tiders Söderköpingsbor har odlat till husbehov och till lyst. Trädgårdsmästaren Lena Lyrhag delade med sig av sin forskning vid fredagsmyset i bokhandeln.

Inte en stol stod tom i Söderköpings bokhandels myshörna på fredagskvällen. Men ”där det finns hjärterum finns det stjärterum” som det heter. Och hjärterum är just vad som finns med vid bokhandelns litteraturträffar. Den här gången var det Lena Lyrhag som berättade om Trädgårdar i småstaden.

Småstaden var i det här fallet förstås Söderköping.

Publiken bestod till största delen av ”gamla” Söderköpingsbor. Det visade sig genom att de kände igen den ena efter den andra personen på bilderna som Lena Lyrhag visade. Ofta fanns deras släktingar och till och med de själva med på de gamla fotografierna.

 

Lyrhag med publik
Fullsatt. Många intresserade åhörare kom till bokhandeln i fredags. Flera av dem kände igen släktingar och vänner, ja till och med sig själva, på bilderna.

 

Lena  Lyrhag är trädgårdsmästare med stort intresse och engagemang för trädgårdar. Hon flyttade till Söderköping för 20 år sedan. Här såg hon genast en koppling till sin egen uppväxt i en småstad vid Vättern. Som barn läste hon böckerna om Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin där Elsa Beskows bilder är inspirerade av livet i en småstad och hon kände igen sig.

Hon  började forska omkring trädgårdar, både privata och offentliga, som funnits i Söderköping och fann att de varit många. Och att det odlats både blommor och grönsaker. I juni gav hon ut ett litet läckert häfte med titeln Den gamla trädgården i Söderköping – bevara den väl!.

Häftet innehåller många fina bilder förutom informativ text. Där framgår att Söderköping hade ett stort antal stadsträdgårdar anlagda redan på 1300-talet. Flera av dem har återfunnits vid utgrävningar. De flesta stadsbor höll sig med en kålgård inom eller utanför stadsbebyggelsen. De var oftast inhägnade för att hålla kreaturen borta.

Senare anlades flera trädgårdar mera till lyst, med blommor och buskar. Man började odla frukt och bär. Så vet man till exempel att en och annan odlare sålde jordgubbar till turister som kom till staden med ångbåtarna på kanalen. På Rådhustorget såldes grönsaker och inlagda gurkor.

Det fanns flera trädgårdsmästerier i staden ända in på 1900-talet. Det fanns offentliga trädgårdar som Brunnsparken, Järnvägscaféets trädgård och Kondisgården vid Hagatorget. Det fanns slussvaktarträdgårdar, koloniträdgårdar  och egnahemsområden. Plus en rad privata trädgårdar undanskymda mellan husen bland gator och gränder.

 

Lyrhag i talarstol
I berättarstolen i bokhandelns myshörna. Lena Lyrhag fångade publikens intresse när hon pratade om gamla trädgårdar i Söderköping.

 

– En trädgård kan ha mycket att berätta. Den som har förmånen att få bekanta sig med en gammal trädgård måste ta tid på sig. Lämna den ifred ett tag, spana, lyssna och sök efter spår innan ni  börjar bearbeta den, manar Lena Lyrhag i det lilla häftet. Som hon för övrigt har fått möjlighet att ge ut tack vare  Stiftelsen Längmanska  Kulturfonden.

Frågan är hur många trädgårdar, eller rester av trädgårdar som finns kvar. Som tämligen nyinflyttad Söderköpingsbo (15 år) kommer jag att glutta in i alla gränder och portar i fortsättningen. På jakt efter stadens ”gröna arv”.

© Text: Bibi Friedrichsen
© Foto: Per-Einar Nordkvist

SÖDERKÖPINGS BOKHANDEL Söderköping

23 november 2018
Fredagsmys med Lena Lyrhag
Trädgårdar i småstaden

LÄNKAR
Söderköpings Bokhandel & Antikvariat hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.