• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

5i12-priset till Equal Rights for Integration


5i12-priset. Milad Karma och Gabriella Norenius med checken som i år går till Föreningen Equal Rights for Integration.

 

”De starka krafterna har övertaget”

 

NORRKÖPING Språkvänner. Föreningen Equal Rights for Integration startade språkkafé med vänskapsmatchning 2014. Igår 5 december 2018 tog två överraskade representanter emot Norrköpings kommuns 5i12-pris.

Rörelsen 5i12-rörelsen startades i Härnösand 1988 av en grupp personer som bestämde sig för att stoppa den främlingsfientliga stämning som då fanns i staden. På torget skulle alla goda krafter mötas. En av de unga initiativtagarna till dessa torgmöten hette Sara, 17 år.

Året efter, 1989, mördades Sara och hennes kompis Sylvia av en ung flykting. Tragedin förlamade staden och fick stor uppmärksamhet i hela landet. Och på nytt växte främlingsfientligheten och Härnösand stämplades som en rasistisk stad.

Härnösand reste sig i nya 5i12-manifestationer och den 5 december klockan fem i tolv hålls manifestationer runt om i landet, även i Sveriges Riksdag och i EU-parlamentet.

 

Olle Vikmång
”Är någon här”. Olle Vikmång, Kommunstyrelsens ordförande efter valet, avslöjade vilka som får årets 5i12-pris.

 

I Norrköping delar vi ut priset för insatser för mänskliga fri- och rättigheter och mot främlingsfientlighet och rasism för tjugonde året i rad. På senare år så sker prisutdelningen på varuhuset Domino vilket gör att den uppmärksammas av många lunchflanörer. Det är Brottsförebyggande rådet i Norrköping som utser pristagarna och vem som skall få priset är hemligt ända till presentationen sker. En mullvad brukar boka träff med den eller de som skall belönas och så var det i år också.

Roger Källs (S) som är ordförande i Brottsförebyggande året berättade inledningsvis om bakgrunden till ”5 i 12” och konstaterade att rådet för det mesta har att göra med halvtråkiga ärenden men att en gång per år är det glädjande uppdrag.

– Det är en orolig tid vi lever i, med ökad främlingsfientlighet, inledde Kommunfullmäktiges ordförande Olle Vikmång när det var hans tur att ta över mikrofonen. Men de starka krafterna har övertaget.

Han nämnde som exempel det stora gensvar man fick under flyktingkrisen 2015 då man vände sig till det ”civila samhället” för att få hjälp.

Sedan avslöjade Olle Vikmång att årets pris tilldelas Föreningen Equal Rights for Integration. Och undrade om det fanns någon från föreningen bland publiken.

Mycket förvånade stegade Gabriella Norenius och Milad Karma fram och fick motta diplom och en check på 5.000 kronor.

 

Föreningen Equal Rights for Integration fick 5i12-priset
Styrelsen för Equal Rights for Integration skulle äta lunch ihop. Det blev ett pris i stället. Susanne Ivarsson Annki Nilsson Yahya Mozain, Milad Karma och Gabriella Norenius.

 

Föreningen startade 2014 med mötesplatsen ”Språkvänner”, ett språkkafé där svensktalande deltagare och nyanlända träffas, fikar och pratar svenska med varandra. En del av verksamheten handlar om att matcha deltagare så de hittar nya vänner.

– Det brukar vara 20–30 deltagare som träffas, berättar projektledaren Gabriella Norenius om språk.

Milad som numera är volontär kom till Sverige för tre år sedan. Han säger att föreningen hjälpt honom att bli integrerad i svenska samhället.

Föreningen håller till i ABF:s lokaler i Bergslagsgården där verksamhetsledaren Annki Nilsson var med om att starta upp föreningen. Hon tillsammans med styrelseledamöterna Susanne Ivarsson och Yahya Mozain var också på plats då alla var kallade till en ”lunch för styrelsen” på Domino.

Föreningen driver också Kreativa språkvänner på Norrköpings stadsmuseum. De två Språkväns-aktiviteterna turas om varannan vecka. Dessutom arrangeras föreläsningar i olika ämnen.

© Text och foto: Sven Åke Molund


DOMINO Norrköping

5 december 2018 kl 11.55
5 i 12-priset


Föreningen Equal Rights for Integration
Arr: Brottsförebyggande rådet och Norrköpings kommun

TIDIGARE MOTTAGARE
2017 – Marieborgs folkhögskola
2016 – Ett Norrköping för alla
2015 – Hela människan i Norrköping
2014 – Lennart ”Nenne” Carlsson – församlingspedagog
2013 – Det handlar om kärlek – samverkansgrupp/metod
2012 – KFUM Norrköping
2011 – Desirée Ljungkrantz – Norrköping Pride
2010 – Robin Karlsson – Arbisteatern
2009 – Norrköpings Boxningsklubb Akilles
2008 – KRIS och UNGA KRIS
2007 – Stefan Hellberg – IF Sylvia
2006 – Orlando Cardenas – Föreningen Mångfalden
2005 – Johan Paldanius och Norrköpings Atletklubb
2004 – Föreningen Cityfiske i Norrköping
2003 – Juno Gyllander – Kvinnoprojekt i Marielund
2002 – Eva Lips – Diskrimineringsbyrån i Östergötland
2001 – Stephan Andersson – rektor i Navestad
2000 – Susanne Wiman, dansprojekt i Marielund
1999 – Fritidsgården Frinavet i Norrköping

LÄNKAR
Föreningen Equal Rights for Integration hemsida Facebook
Norrköpings kommun 5i12-priset

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.