• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Rebecka Uhlins bild av Aina & Tage


Viktiga människor. Rebecka Uhlin har följt sina morföräldrar med kameran under sex års tid. Nu ställer hon ut på Arbetets museum.

 

Ta chansen innan det är för sent!

 

NORRKÖPING Nära relationer. Utställningen Aina & Tage är mer än ett barnbarns kärleksförklaring till sina morföräldrar. Fotografen Rebecka Uhlin närmar sig det äldre parets kärleksrelation i vardag. Se bilderna som en maning till oss alla att ta vara på våra nära och kära.

På lördag är det premiär på Arbetets Museum för en utställning som manar till eftertanke. Den har den korta titeln Aina & Tage med fotografens tillägg Ett barnbarns kärleksförklaring till morföräldrarna. Barnbarnet är frilansfotografen Rebecka Uhlin. Under sex års tid har hon fotograferat sina morföräldrars vardag och ögonblick av närhet.

 

Rebecka Uhlin – Aina & Tage
Rebecka Uhlins Aina & Tage har tidigare visats i Stockholm och Umeå samt i Vasa, Finland.

 

Som första barnbarnet fick Rebecka en nära kontakt med sina morföräldrar. Hon kände sig betydelsefull när hon fick hjälpa till med baket i mormors kök. Kanske var det när hon fick klä ut sig och bli fotograferad i morfaderns porträttstudio som hennes intresse för att själv bli fotograf väcktes.

Hon praktiserade på Norrköpings Tidningar år 2012, under utbildningen i fotojournalistik vid Nordens Folkhögskola.

Rebecka lyckades övertyga sina morföräldrar Aina och Tage att få fotografera dem lite mera personligt. Under sex års tid har hon fotograferat sina morföräldrar nära inpå deras personliga liv – men på ett sätt som för oss utställningsbesökare ändå inte upplevs som påträngande.

De knappa 30 bilder som nu visas på ”Sjuan 2” på Arbetets Museum i vinter är vardagsnära och känslomässiga skildringar av parets relation efter 60 års äktenskap, i hemmet, i naturen, i omsorgen. De når oss tack vare och genom barnbarnet och fotografen Rebeckas varma förhållande till sina morföräldrar.

 

Rebecka Uhlin – Aina & Tage
Vardagsliv. En sommardag på farstutrappen.

 

Utställningen liksom boken Aina & Tage som Rebecka gav ut förra året innehåller inte mycket beskrivande text utan betraktaren får se budskapet i bilden. Det man snabbt konstaterar är att man skall ta vara på sina näras liv och berättelse i bild eller text medan man har möjlighet. När man som äldre börjar leta i sitt förflutna så är det oftast för sent att fråga. Ta chansen innan det är för sent!

Fotografen Rebecka Uhlin är frilansfotograf men med en omfattande meritlista från bland annat Svenska Dagbladet.

För undvikande av missförstånd så är utställningens ”Aina & Tage” inte desamma som ett tidigare statsministerpar.

© Text och foto: Sven Åke Molund


BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Rebecka Uhlin – Aina & Tage

ARBETETS MUSEUM Norrköping

8 december 2018 – 3 mars 2019
Aina & Tage
Rebecka Uhlin
Fotografi

LÄNKAR
Rebecka Uhlin hemsida
Arbetets Museum hemsida Facebook

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.