• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Mathissen och Björnen i Finspång


Mathissen. Två underhuggare i väntan på nästa uppdrag. Ingbritt Swanö Wiklander inte bara regisserar Teatersalongens två enaktare som snart har premiär. Hon ansvarar även för ljud och ljus.

 

”De har diskuterat mycket själva”

 

FINSPÅNG ”Vad driver människor framåt?” Regissören Ingbritt Wiklander ställer frågan inför Teatersalongens dubbelpremiär. Teatersällskapet i Finspång spelar klassikerna Mathissen av Harold Pinter och Björnen av Anton Tjechov på Kulturhuset.

 

Mathissen
Affischbild. Mathissen med Christer Karlsson och Glenn Petersson.

 

– Christer och Glenn ville spela tillsammans och kom med Pinter, berättar Teatersalongens regissör Ingbritt Swanö Wiklander och tillägger att de två skådespelarna Christer Karlsson och Glenn Petersson bor grannar.

– De har diskuterat jättemycket själva, i stort sett regisserat själva. Jag behöver bara se över det lite, avslöjar hon.

Mathissen är en modern klassiker, skriven 1957 av Harold Pinter som fick Nobelpriset i litteratur 2005. Ben och Gus är torpeder, lejda mördare som väntar på nästa uppdrag. Det kan komma helt snart och därför kan de inte lämna rummet. All kommunikation med omvärlden sker genom en mathiss som rör sig mellan våningarna.

– Den är absurd och det ställs existentiella frågor. Det är lite samma tankar som i I väntan på Godot, säger Ingbritt Swanö Wiklander och framhåller frågan: Vad driver människor framåt?

Mathissen är den klassiska titeln men faktiskt så heter översättningen I väntan på Wilson, också det en blinkning till Samuel Becketts I väntan på Godot. Originaltiteln är The Dumb Waiter.

 

Björnen
Affischbild. Björnen med Torbjörn Janson, Jenny Reif och Dag Swanö.

 

Anton Tjechovs Björnen avslutar teaterkvällarna på Kulturhuset. Björnen är en komedi, en humoristisk enaktare som spelas klart på kanske en halvtimma. Fru Popov, änka efter en notoriskt otrogen slarver, får besök av godsägaren Smirnov som vill driva in en skuld. Hårda ord utväxlas, rentav hot, innan det hela verkar ta en överraskande vändning. Allt medan betjänten ser på.

– Jag tänkte att den passar de här tre skådespelarna, säger Ingbritt om Jenny Reif och Torbjörn Janson, som spelar det grälande paret medan Dag Swanö är fru Popovs betjänt.

Ingbritt Swanö Wiklander skrev och regisserade Gruvspelen i Hällestad i många år, uppsättningar med omkring 20 personer på scenen. Mer behändiga Teatersalongen riktar in sig på små produktioner där texten och det dramatiska innehållet sätts i första rummet.

Sedan starten 2017 har Teatersalongen spelat Krossade drömmar och Virus.

Mathissen och Björnen har premiär på fredag och spelas på helgerna på Kulturhuset i Finspång.

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Tony Oldenburg och Ingbritt Swanö Wiklander

KULTURHUSET Finspång

18 januari – 1 februari 2019
Mathissen och Björnen
Regi: Ingbritt Swanö Wiklander
Scenografi/rekvisita: Håkan Jegestad, Jenny Reif
Kostym: Anna Lejon
Ljus/ ljud: Ingbritt Swanö Wiklander
Prod: Teatersalongen

Mathissen
av Harold Pinter
Översättning: Åke Englund och Östen Rudal
Medverkande:
Ben – Christer Karlsson
Gus – Glenn Petersson

Björnen
av Anton Tjechov
Översättning: David Berlin
Medverkande:
Jelena Ivanovna Popov – Jenny Reif
Grigorij Stephanovitj Smirnov – Torbjörn Janson
Lukas, fru Popovs betjänt – Dag Swanö

LÄNKAR
Teatersalongen Facebook  FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.