• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Lastkaj 14 gästar Crowbars i Finspång


Nattvingar. Lastkaj 14 kommer till Hugo i Finspång 2 mars, tack vare crowdfunding.

 

”Kändes som att vi gjorde skillnad”

 

FINSPÅNG Stryparn talar ut om punk, publik och politik. Punkbandet Lastkaj 14 kommer till Hugo och Klubb Plektrum 2 mars. Tacka JJ & the Crowbars för det, vars trummis Andreas Johansson drog igång crowdfundingen. Det kan bli mer.

– Jag fick idén när jag såg alla födelsedagsinsamlingar på Facebook och tänkte att det borde även gå att applicera på livemusik, berättar Andreas Johansson, som själv är trummis i Finspångsbandet JJ and the Crowbars som förstås blir förband vid Klubb Plektrumspelningen på Hugo 2 mars.

Valet stod mellan Mimikry och Lastkaj 14, båda starka band på den svenska punkscenen, och föll på sistnämnda. 129 personer höll med och har bidragit med allt från 30 till omkring 1.000 kronor. Grundplåten landade på 14.353 kronor, tillräckligt för att våga språnget.

– Det är ju otroligt kul och peppande att bli utvalda av publiken men det sätter ju också press på att göra den där spelningen som verkligen sitter. Vi har fått fundera på setlistan för att verkligen få med de där låtarna som publiken vill ha och som blandar låtar från alla plattorna, tycker Pierre Klingstedt, aka Stryparn.

Lastkaj 14 kommer till Hugo i Finspång direkt efter att spelat på Debaser i Stockholm kvällen innan. Bandet startade omkring 2004. 2009 kom skivan ”I brist på annat” följt av ”Som en dålig film” 2011. 2015 kom ”Stormar” och 2017 ”Becksvart” följd av ep:n ”Spelevinkar”. Efter vårens turné är planen att gå in i studion för att spela in en ny platta.

– Under de sista två åren har det verkligen släppt för oss. Att ha en engagerad publik gör att vi håller lågan vid liv, vi möts av den där positiva adrenalinkick som blir när det är allsång. Det är en mäktig känsla! En ultimat kärleksförklaring, menar Stryparn.

Den konstellation bandet har nu, Stryparn själv, bas, Kapten Grå och Bulten, båda gitarr, och Dr Dille, trummor, – alla sjunger – fungerar bra. Alla är delaktiga i både skapelseprocessen som beslut om bandet.

– En del undrar hur vi klarar av att hålla ihop bandet då vi är spridda från Skellefteå, Hedemora och Stockholm. Det som andra kanske ser som en svaghet har blivit vår styrka. Vi har alla ett familjeliv men vi vet när vi kan vara lediga. Till exempel så bokade vi två spelningar i augusti 2019.

Framförhållning och rak kommunikation mellan bandmedlemmar, bandbokare och skivbolag är nyckeln till att kunna hålla ihop bandet.

Vi pratar om begreppet ”trallpunk”. I omgångar har det haft en väldigt negativ klang och genren blivit lite förlöjligad. Men Becksvart fick strålande kritik i exempelvis Gaffa. Själva beskriver de sin genre som ”Trallpunk Deluxe”.

– Jag föddes in i den här musiken. För mig har det alltid varit en genre som är engagerad i strömningar som är i samhället, en genre som jobbar emot orättvisor av olika slag. Det är genren som ”sparkar” för att uppmärksamma orättvisor.

– Vi funderar mycket på på språket när vi skriver texter, hur man måste hitta en röst som gör sig hörd och som berör den som lyssnar.

Till valet 2018 släppte Lastkaj 14 låten Sverigedemokrat där de vände sig speciellt till förstagångsväljarna, för att få dem att tänka igenom sitt val en gång till.

Det är vår framtid du röstar om
Vill du verkligen ha en värld där det är vi och dom.
Då är du sverigedemokrat
Och det är inte jag
Sverigedemokrat
Det kommer jag aldrig att bli
Det är en människofientlig ideologi

– Texten är en klar ståndpunkt om vad vi tyckte om det politiska klimatet och att Sverige är på väg att bli ett mer segregerat samhälle. Vi fick bra respons på låten och det kom fram människor som ändrat sin röst från SD till annat val. Då kändes det som att vi nått ut med ep:ns budskap och gjorde en viktig skillnad.

 

Andreas Johansson
Slog till. JJ and the Crowbars Andreas Johansson gick ut och bad om stöd för att säkra spelningen med Lastkaj 14.

 

– Syftet med kvällen är att få njuta av bra livemusik ihop med goda vänner, säger Andreas Johansson som är glad för samarbetet med Klubb Plektrum och Hugo.

Andreas Johansson hoppas att publikens val – och bidrag – kan återkomma en till två gånger per år. Det är ju inte bara bandet som ska ha sitt gage utan även andra omkostnader såsom vakter och ljudpersonal. Tack vare grundplåten har det blivit ”ett event som människor har råd med”.

– Det är inte enbart människor i Finspång utan givarna är spridda över landet. Det är ringar på vattnet som vänner spritt vidare, vi är djupt tacksamma för varje krona.

Jag kan naturligtvis inte låta bli att ställa frågan om den ultimata drömbokningen. Andreas svarar:

– Rancid! Men det är nog bara en dröm!

© Text: Christina Wernersson
© Textredigering: Ann-Charlotte Sandelin

© Foto: Martin Wilson och Lastkaj 14

HUGO Finspång

2 mars 2019
Lastkaj 14

Stryparn, bas, sång
Dr Dille, trummor, sång
Kapten Grå, gitarr, sång
Bulten, gitarr, sång

JJ and the Crowbars (förband)

Pierre Wiggström
Linus Backström
Pierre Malmqvist
Peder Edengren
Andreas Johansson

Arr: Klubb Plektrum

LÄNKAR
JJ and the Crowbars Facebook
Lastkaj 14 hemsida Facebook Gaffa
Klubb Plektrum Facebook FB-evenemang

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.