• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

All Digital Week-lyft med DigidelCenter


Entré till DigidelCenter på Norrköpings stadsbibliotek. Tidigare låg Norrköpingsrummet här, men det har flyttat om hörnet till större lokaler.

 

DigIT för unga invigs i Mirum

 

NORRKÖPING Pågående All Digital Week är det lilla. Det stora är att Norrköpings stadsbibliotek nysatsar på digital tillgänglighet och handledning för både äldre och yngre. DigidelCenter på huvudbiblioteket vänder sig till vuxna medan DigIT på Hageby bibliotek har en ung målgrupp.

All Digital Week, som pågår nu under vecka 13 runt om på biblioteken, är startpunkten för Norrköpings Stadsbiblioteks nysatsning DigidelCenter där alla besökare kostnadsfritt får möjlighet att delta i det digitala samhället.

 

DigidelCenter – Datorer och rådgivning
Cookies. Stadsbiblioteket bjuder på datorer, rådgivning och kakor.

 

I de lokaler som under många år varit Norrköpingsrummet står sex datorer som kan bokas av besökarna på samma sätt som de allmänna datorerna ute i bibliotekslokalen. Nytt är att man kommer att ha bemanning för teknisk hjälp några eftermiddagar i veckan. Man har också möjlighet att boka handledning under max 1 timme om man så behöver.

Biblioteket har också bärbara datorer som man kan låna liksom surfplattor. Till DigidelCenter kan man också ta med sin egen telefon, surfplatta eller dator om man vill ha hjälp med dessa.

Projektledaren Gustav Hedlund berättar att personalen på biblioteket får många frågor om IT. Genom att satsa på DigidelCenter skapar man naturliga tillfällen för information och stöd.

Under veckan med All Digital Teknik så gästas centret av bland annat Senior Net som berättar om sin verksamhet samt Norrköpings kommuns Kontaktcenter.

Torsdag eftermiddag kommer Malin Perlheden, författare till boken Digitant, till Mellanrummet.

 

DigidelCenter – litteratur
Litteratur som diskuterar datasamhället ur fler aspekter.

 

På måndag invigs DigIT som är Hageby biblioteks motsvarighet till DigidelCenter. DigIT som smög igång redan i höstas, vänder sig till ungdomar mellan 10 och 19 år och erbjuder workshops och handledning i kreativa program.

Vad har då hänt med de lokalhistoriska samlingarna i Norrköpingsrummet? Stadsbiblioteket har nu satsat även på Norrköpingsrummet som har fått flytta in i nya lokaler bakom receptionen på övre plan.

Man får bara gå förbi hörnet så kommer man till ett rum som är betydligt större, har plats för flera besökare och erbjuder möjlighet till studier av samlingarna. Rummet är tänkt som ett tyst rum vilket kan vara befogat då det ofta besöks av forskare. Men det används också vissa dagar och tider för läxhjälp med mera.

© Text och foto: Sven Åke Molund

STADSBIBLIOTEKET Norrköping

DigidelCenter
Information och stöd
Tekniskt stöd: Mån–tors 13–16, ons 13–19
Mån kl 14–16 på arabiska

HAGEBY BIBLIOTEK, Mirum galleri Norrköping

DigIT
Workshops för ungdomar

LÄNKAR
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook Instagram
Hageby bibliotek hemsida Facebook

Tagged . Bookmark the permalink.

One Response to All Digital Week-lyft med DigidelCenter

  1. Pingback: Elsa invigde DigIT på Hageby bibliotek – KULTURSIDAN.nu