• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Elsa invigde DigIT på Hageby bibliotek


Invigning. Nao-roboten Elsa höll tal och sedan öppnades DigIT för workshop inom grafisk design.

 

Satsning på ett år i början

 

NORRKÖPING Äntligen är DigIT invigt och det av den dansande roboten Elsa. Hageby bibliotek fylldes av kommunala kulturtjänstemän och kulturpolitiker i måndags. DigIT:s målgrupp är ungdomar mellan 10 och 19 år.

I juni förra året beslutade Kultur & Fritidsnämnden, då med Olle Vikmång som ordförande, att omfördela medel och satsa på ett utvecklingsprojekt om datateknik. Syftet var att ge tillgång till en digital infrastruktur som är en förutsättning för digitalt medborgarskap.

Med stöd från Kulturrådet och i samverkan med Kulturskolan, Stadsbiblioteket beräknades satsningen kunna pågå under ett år. Begreppet DigIT skapades och målgruppen blev ungdomar mellan 10 – 19 år som välkomnats till Hageby bibliotek i Mirum galleria.

 

Bildbearbetning
Bildbearbetning. DigIT satsar på program för den som vill skriva, skapa musik och göra bilder eller koda själv.

 

På DigIT finns datorer, VR-glasögon och pedagoger på plats inom olika teman under veckodagarna. Man kan träna sig i att skriva html-kod, och att använda program för att skriva, arbeta med bilder och design samt skapa musik.

Även om projektet varit igång sedan i höstas var det dags för officiell invigning först i måndags, 1 april. På plats var Kultur & fritidsnämndens ordförande Olle Johansson, samt en rad kulturtjänstemän – Kultur & fritidschefen Maria Modig, chefen för Norrköpings Stadsbibliotek Birgitta Hjerpe, kulturskolans chef Hans Eriksson med flera. Projektledaren Hanna Järvinen och pedagogen på plats försvann nästan i mängden.

 

Elsa dansar
Mångsidig. Elsa är en Nao-robot, alltså en liten självlärande robot som både kan svenska och spela fotboll. De stora öronen är i själva verket högtalare.

 

Nao-roboten Elsa förklarade DigIT invigt. Efteråt kunde publiken få en pratstund med Elsa och se henne dansa. Eller sätta sig vid datorerna.

Projektet DigIT är till att börja med ettårigt, därpå tas ett nytt beslut hur det kan utvecklas. Den digitala satsningen är intensiv och inte minst inom biblioteket. Förra veckan invigdes ju DigidelCenter, som vänder sig till en äldre målgrupp, på Stadsbiblioteket och nu DigIT i anslutning till Hageby Bibliotek på Mirum Galleria.

© Text och foto: Sven Åke Molund

HAGEBY BIBLIOTEK, MIRUM Norrköping

1 april 2019
DigIT
Invigning

LÄNKAR
Norrköpings stadsbibliotek hemsida Facebook Instagram
Hageby bibliotek hemsida Facebook

All Digital Week-lyft med DigidelCenter reportage Kultursidan.nu 28/3 2019

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.