• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Växtvärk i Ung scen/öst Vad äter dig


Bort! Tigris (Lisa Hu Yu) är inte redo för de kroppsliga förändringarna som puberteten medför. Ung scen/öst spelar Vad äter dig för årskurserna 5 och 6 på Teater Bråddgatan 34.

 

När kropp och själ skaver

 

RECENSION/NORRKÖPING När allt förändras. Ung scen öst berättar om ett inre och yttre krig i föreställningen Vad äter dig som riktar sig till eleverna i årskurs 5 och 6 som själva befinner sig mitt uppe i kampen.

Inte olikt ett fängelse. Fönstren på de stålgrå väggarna sitter ouppnåeligt högt upp, ljuset därifrån och från lamporna är kallt. Ett skolbarn vid varje bord – Ur, Tigris, Assur och Euf är som isolerade öar i skolmatsalen.

De är i övergångsåldern, från barn till ungdom. Det är i mångt och mycket en obegriplig tid, med få kända landmärken, med avundsjuka, existensiell ensamhet och statusjakt. Matsalen, och en utflykt till gympans omklädningsrum, ger en större frihet att agera ut detta än ett klassrum.

Fyra skådespelare stiger ned i detta helvete. De rapporterar inifrån en värld som nyss var känd och begriplig och nio år och plötsligt ses i ett perspektiv på 10 miljarder år. Inte mycket, om ens något, är sig likt.

Ung scen/öst sätter upp ännu en pjäs med mattema som perspektiv detta skol- och spelår. Tidigare har de revolterat i Matkriget, bakat smarriga tårtor i Tårtbagaren och ägnat sig åt historisk godisjakt i Candy Minnemoria’s Restaurang.

 

Vad äter dig
Vuxna. Utrymmet för nyanser är inte stort när mattanter, lärare och föräldrar gestaltas. Men det fungerar bra.

 

– Tigris säger: ”Du kan ringa mig när som helst, säger pappa”, säger skådespelaren Lisa Hu Yu som gestaltar Tigris.

Trots alla berättarled är det effektivt, detta sätt att kliva in i och ut ur roller. Skådespelarna intar nämligen flera. När de sjunger i varmt strålkastarljus är de någon annan. När de sätter en brun kartong med tecknade ögon och mun över huvudet är de en vuxen – fyrkantig och oförstående.

Den lekens många plan har de flesta i publiken lekt i halva sitt liv. Nu ser de vuxna skådespelare leka den och kanske det är något som fastnar hos publiken, att vi även framöver kan kliva i och ur roller eller förhållningssätt i olika situationer. Rentav befria oss.

Vad äter dig gestaltar tiden när kropp och själ skaver mot varandra så till den grad att självhatet kastar sina skuggor. Den som får kurvor är avundsjuk på den som fortfarande har barnets kropp medan den plattbröstade ser upp till den tidigt blommande.

En annan scen gestaltar den mobbning som de som kallas klasskamrater men snarare är fiender utövar mot den som inte har försvar. För det handlar inte om Euf är tjock, det handlar om att sniffa sig fram till någons osäkerhet och utnyttja den.

Barnen relaterar till sina vuxna, vill nå dem, kanske på ett nytt sätt. Tigris pappa är alltid upptagen, Urs mamma har cancer.

 

Martha Rasmussen Lubiana
Borta. Assur (Martha Rasmussen Lubiana) vill helst bara försvinna.

 

Nypremiären på Teater Bråddgatan 34 (Ung scen/öst har tidigare spelat Vad äter dig i Elsas hus i Linköping) blev framskjuten till en lördag. Publiken består främst av vuxna, många från Östgötateatern passar på, men första raden är fylld av killar som verkar passa in på målgruppens övre gräns.

Här får de ett utifrånperspektiv på sin vardag, skarpt tecknade scener som mer påminner om animerad film än diskbänksrealism. Det är nog tur, för det kan vara obehagligt att se sig själv och sina handlingar ur ett mindre smickrande perspektiv. Både tuffa och osäkra (som kanske alla är innerst inne) kommer att sitta i publiken under spelperioden.

I den mån lediga platser finns kan andra klämma in sig – rekommenderas varmt till lärare, rektorer och framför allt (skol-)politiker.

Ingen har nog tidigare kommit på tanken att dyka ner som en delfin i en matvagn. Det är ett befriande ögonblick. Hurra för fantasin!

© Text: Ann-Charlotte Sandelin
© Foto: Markus Gårder för Ung scen/öst

BILDSPEL – KLICKA PÅ BILDENS PILAR

Luiza Stanescu, David Nordström, Martha Rasmussen Lubiana och Lisa Hu Yu

TEATER BRÅDDGATAN 34 Norrköping

25 april–29 maj 2019
Vad äter dig
Manus: Dimen Adbulla
Regi: Anja Suša
Scenograf: Helga Bumsch
Ljus- och ljuddesign: Emanuel Arvanitis
Prod: Ung scen öst

SKÅDESPELARE
Lisa Hu Yu, David Nordström, Luiza Stanescu och Martha Rasmussen Lubiana

8 mars–9 april Elsas Hus, Linköping

LÄNKAR
Ung scen öst hemsida Facebook

Jag önskar Candy Minnemoria är bra recension Kultursidan.nu 23/4 2019
Tvära kast i Tårtbagarens klassrum recension Kultursidan.nu 29/11 2018
Ung scen/öst revolterar i Matkriget recension Kultursidan.nu 19/11 2018

Tagged , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.