• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

East Pride breddar programmet


Superhjältar. Hampus Gustafsson, Tobias Holmberg, Maria Bergqvist och Maja Bergström samordnar East Pride som drar igång 17 maj och varar till 25 maj.

 

Paraden öppnar Idrottssektion

 

NORRKÖPING / SÖDERKÖPING ”Allt som Pride står för är sånt som behövs i världen.” 70 punkter fyller East Prides program, från samtal om situationen för HBTQ-personer i andra länder till högklackad workshop. Prideparaden öppnar för en idrottssektion och sparkar igång festivalen 18 maj.

75 år sedan homosexualitet avkriminaliserades i Sverige. 40 år sedan homosexuella friskförklarades. 10 år med Pride i Norrköping. Ändå återstår mycket att göra för att få ett jämlikt samhälle där alla accepteras, 70 punkter på årets program ska ge sitt bidrag.

Några axplock ur programmet: Proggaren Jan Hammarlund kommer. Samtal om äldre HBTQ-personers livsvillkor. Kortfilmer om sexualitet för personer med normbrytande rörelsefunktion. Konstnären Eva Cederwalls mixed mediaverk No Human is an Island. Schlagerspinning. House of Silfvers Prideshow. Och Har du blivit född – öppen repetition på Östgötateaterns nygamla X-scen.

Stage Skandia, Kulturskolans och fritidsgårdarnas samlingspunkt för äldre ungdomar, öppnar dörren för dansworkshopen High Heels, alltså högklackat. Mer seriöst är kanske ett samtal om att komma ut som ung HBTQ-person.

– Skolan är en plats där det inte är helt enkelt att vara, framhåller East Prides ordförande Maria Bergqvist.

Hon arbetar som skolkurator och påpekar att vid sidan av det öppna programmet blir det internutbildning på skolor och inom andra organisationer. En öppen punkt på Kunskapsskolan är interaktiva föreläsningen om Varför och hur skolan ska ägna sig åt normkritik.

Programmet har även ett internationellt fokus. En programpunkt handlar om EU-valet. En annan låter publiken möta två killar från Afghanistan som berättar om situationen för HBTQ-personer där.

 

Hampus Gustafsson
Regnbågsmässa. Hampus Gustafsson bryter ny mark i Söderköping som får egna arrangemang under Prideveckan.

 

East Pride växer till Söderköping med Regnbågsmässa och föreläsning.

– Allt som Pride står för, det är sånt som behövs i världen, säger Hampus Gustafsson.

Han ansvarar för Regnbågsmässan i S:t Laurentii kyrka. Den riktar sig till äldre kyrkobesökare men arrangeras av Gröna Draken, kyrkans ungdomsgrupp.

Dessutom bjuder Gröna draken in till föreläsning på församlingshemmet med pastorssonen Andreas Jonsson, som föreläser om normer, attityd och HBTQ.

– Alla i Söderköping, inte bara unga och äldre, behöver se hur verkligheten ser ut. Många äldre har en fobi utan att egentligen veta vad HBTQ här, framhåller Hampus Gustafsson.

– Kärleken är starkare än allt, säger Hampus som vill vara en kraft för allas rätt att vara sig själva.

 

Prideparaden 2018
Vänd om. Prideparaden 2018 gick söderut på Drottninggatan. I år går paraden från Stadsbiblioteket till Norra Promenaden och sedan Kungsgatan.

 

Prideparaden vänder på marschordningen jämfört med tidigare år. East Pride inleds med parad, som går från Stadsbiblioteket till Folkparken, där det blir både tal och musik.

– Jag hoppas vi blir fjärde största Prideparaden i Sverige, säger paradansvarige Tobias Holmberg som också är årets huvudtalare.

Han har nämligen öppnat en idrottssektion och bjudit in Norrköpings idrottsföreningar. Han hoppas att utövare på både elitnivå och amatörnivå väljer att gå med för att visa att idrotten är till för alla.

© Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin


NORRKÖPING

17–25 maj 2019

East Pride


18 maj kl 12 (avmarsch kl 13)
Prideparaden
från Stadsbiblioteket till Folkparken
(Drottninggatan, Norra Promenaden, Kungsgatan, Bredgatan, Folkparken)

LÄNKAR
East Pride hemsida Facebook program paraden

Tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to East Pride breddar programmet

  1. Pingback: Prideparad i föregångarnas spår – KULTURSIDAN.nu