• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Konsert med gripande berättelse i Hedvigs kyrka


Ansikten – generationen efter, konstnären Lilian Rosenberg-Roths utställning kunde ses i Hedvigs kyrka
i samband med konserten.

 

Andra generationen – det tysta arvet

 

Förintelsens minnesdag högtidlighölls i fredags för att uppmärksamma att det är 67 år sedan koncentrations- och förintelsecentret i Auschwitz befriades 27 januari 1945. I Norrköping uppmärksammas dagen med ett stort antal aktiviteter där en höjdpunkt är en konsert i Hedvigs kyrka.

Efter konserten hölls ett kort tal med efterföljande klockspel framför Rådhuset. Det sedvanliga fackeltåget från Synagogan till den judiska begravningsplatsen uteblev i år då högtidlighållandet sammanföll med den judiska sabbaten, vilodagen som firas varje fredag ”från solnedgången till tre stjärnor syns på lördagskvällen”.

Vid konserten i Hedvigs kyrka framförde Linköpings Akademiska Orkester under ledning av Merette Ellegaard verk av Debussy, Mendelssohn och Williams. Solister var violinisten Jaroslav Sonsky som är verksam i Norrköping och den franska pianisten Sylvaine Wiart.

I kyrkan talade Kommunfullmäktiges ordförande Li Teske. På besök var också den tjeckiska ambassadören H.E. Jana Hynková som också talade.

En gripande berättelse svarade Mirjam Kellerman för. Hon berättade hur det varit att växa upp med två föräldrar som klarat sig från dödslägren. Mirjam är född i Sverige och har intresserat sig för sina rötter, som man inte talade om i hemmet. Hon har därför läst allt hon kommit över om Förintelsen och gjort ett antal besök i föräldrarnas hemland Polen.

I samband med konserten visades en utställning av konstnären Lilian Rosenberg-Roth Ansikten – generationen efter.

Text & foto: Sven Åke Molund

 

LÄNKAR
Förintelsens minnesdag artikel Kultursidan.nu 25/1 2012

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged , , . Bookmark the permalink.

Comments are closed.