• KULTUR-ANNONS

  • NYHETER

Tuppenparkens Stjärnor väver samman dåtid med nutid


Värt en närmare studie. Norrköpings yngsta konstverk heter Stjärnorna visar vägen.

 

”Stjärnorna visar vägen” äntligen på plats

 

Där ligger det utbrett i den lätta backsluttningen, flackt som en stenhäll. Omväxlande ljusa och mörka stjärnor mot fyrkantiga rutor i inverterad färg. Det verkar bekant på något sätt, och några stjärnor lyser i kapp med stadens ljus och mot vattnet som glittrar.

Norrköping nyaste konstverk, Stjärnorna visar vägen i Tuppenparken, invigdes den gnistrande kalla sista dagen i januari.

– Stjärnmönstret väver samman dåtid med nutid, sade kommunalrådet Eva Andersson i sitt tal, glad över att se Tuppens mest kända madrassmönster komma i bruk igen i ett nytt sammanhang.

Åtta (ljus-)år har det tagit för Stjärnorna att nå sin plats. 2004 vann konstnären Maria Backman tävlingen om ett konstverk i Tuppenparken ovanför Refvens grund. När tävlingen utlystes var konstnären student vid KSM och i utbildningen ingick lokal kulturhistoria. Hon specialstuderade Tuppens väveri och kom så småningom fram till ett lika enkelt som vinnande förslag.

– Tuppens siste ägare som donerat pengarna till konstverket ville ha ”föreställande” konst, det fick inte vara skrot eller ”mobiles”, berättade Maria Backman i ett samtal med Konstmuseets intendent Lars-Ove Östensson inför den församlade publiken, varav en hel del boende i grannskapet.

Efter invigningen kommer förskolebarn fram för att ta skulpturen i bruk, fast de redan sett den på plats sedan den anlades i december. Stjärnorna visar vägen är gjord för att tåla att båda gå och sitta på. Materialet är terazzobetong med marmorkross, pigmenterad i olika färger. En värmeslinga ska hålla skulpturen snöfri. Några av de ljusa stjärnorna är i glas. De lyser vackert när skymningen faller.

Text och foto: Ann-Charlotte Sandelin

 

LÄNKAR
Norrköpings konstmuseum hemsida
Maria Backman hemsida

 

BILDSPEL (FLASH) – KLICKA PÅ BILDEN
ALT/MOBIL: SE BILDSPELET HÄR

Tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.